Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat joi, 10 ianuarie 2019 09:00
REPORTAJ STADIONUL GIULEȘTI. E o forfotă neobișnuită pe calea Giulești. La 9 dimineața, câteva mașini sunt garate în fața intrării pe stadion.
Sunt pline cu echipamente și cu oameni pregătiți să intre în stadionul pe care Rapidul a scris istorie. "Ne pregătim de lucrări, șefule! Dăm drumul la treabă, gata cu vacanța", se îmboldesc între ei câțiva muncitori.
Înainte să bage flexurile în priză, oamenii aduși de constructor la stadion au chef de glume: "Florine, te văd mâine pe Gazetă? Să-mi dai si mie două mii din alea 15.000 de likeuri pe care o să le faci, frumosule! Ha, ha, ha! Lasă tu interviurile cu presa și pune mâna pe șurubelnița aia că ne mănâncă boss-ul urechile".
Muncitorii aduși ieri pe Giulești trebuie să tragă tare. Oricum, zăpada le-a dat planurile peste cap și trebuie să se lupte și cu nămeții din tribune.
"Avem de scos toate scaunele în maximum două săptămâni, apoi continuăm planul de bătaie. Alte echipe au început să demoleze interioarele și să scoată mobilierul și alte obiecte care se află în sălile stadionului. După ce scoatem toate scaunele se începe demolarea tribunelor de beton", mai spun muncitorii.
Se lucrează în toate zonele stadionului. Marea majoritate a scaunelor de la peluza unde galeria făcea show sunt aproape dezmembrate, aceeași situație și la tribuna întâi. Muncitorii se suie în tribuna a doua și taie bucățile de metal care susțin scaunele.
Contractul privind execuţia lucrărilor aferente pe stadionul Giulești a fost câștigat de Construcţii Erbaşu SA, Concelex SRL şi Terra Gaz Construct SRL.
Potrivit ofertei câştigătoare, valoarea contractului este de 98,3 milioane de lei fără TVA, cote şi taxe.
"Stadioanele vor fi gata într-un an şi jumătate. Sunt de acord că lucrările au început târziu, foarte târziu. Dar acum totul este la turaţie maximă. Firmele respective sunt obligate să lucreze în două schimburi"
Gică Popescu, consilierul premierului pentru Euro 2020
PROIECT » Cum va arată noul Giulești
Noua arenă va avea o capacitate de aproximativ 14.000 de locuri cu nivel de clasificare UEFA 4, astfel încât arena să poată găzdui competiţii cu public la nivel naţional şi internaţional. Arena va cuprinde şi zona de sărituri în lungime, şi zona pistei de alergare 60m outdoor. Complexul va fi prevăzut cu săli de sport pentru diverse discipline sportive precum haltere, box, lupte/judo/karate, tenis/volei/baschet, atletism, precum şi săli de forţă sau recuperare şi pistă de popice. Totodată, va beneficia şi de spaţii de cazare pentru sportivi, precum şi de spaţii de alimentaţie publică sau spaţii administrative.
12 orașevor organiza Campionatul European din 2020: Bucureşti, Roma, Baku, Sankt Petersburg, Copenhaga, Amsterdam, Londra, Glasgow, Bilbao, Dublin, Munchen şi Budapesta
SITUAȚIA CELORLALTE ARENE
STEAUA
Stadionul din Complexul Ghencea a fost demolat complet. În ultimele zile ale anului 2018 s-a făcut recepția materialelor care au rezultat din demolare și care trebuie reintroduse în circuitul economic. Pompiliu Bixi Mocanu, comandantul CSA, afirmă că în primăvară va începe turnarea fundației și că la finalul lui 2019 ar trebui finalizată în întregime lucrarea. A fost depusă documentația în vederea obținerii autorizației de construire pentru demararea lucrărilor de execuție. Noua arenă va avea 30.500 de locuri, iar preţul estimativ al noului stadion este de 210 milioane de lei fără TVA.
DINAMO
Construcția stadionului Dinamo se află în faza studiilor de fezabilitate, anunța Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, în urmă cu mai puțin de o lună. S-a elaborat studiul de prefezabilitate și se așteaptă aprobarea PUZ-ului contractat de către CS Dinamo pentru a putea aviza studiul de prefezabilitate. Conform temei de proiectare transmise de beneficiar, capacitatea noului stadion va fi de 18.000 de locuri și va fi construit în zona velodromului.
ARCUL DE TRIUMF
În noiembrie a început demolarea, atunci când s-au scos scaunele și s-au demontat cele două tribune metalice. Stadionul care a găzduit meciurile echipei naţionale de rugby va fi demolat, urmând ca în locul lui să fie construită o nouă arenă, cu 8.100 de locuri, care va intra în categoria de stadioane UEFA 4 şi va putea, în continuare, să organizeze și meciuri de rugby la nivel internaţional. Valoarea contractului este de 79 de milioane de lei fără TVA. Este în curs de finalizare etapa de întocmire a documentației în vederea obținerii autorizației de construire de la Primăria Municipiului București.
"Eu am preluat conducerea acestui proiect anul trecut, în ianuarie, şi din 2018 suntem la turaţie maximă. Mie îmi pare rău că s-au pierdut patru ani, în care se puteau face lucruri... Niciun stadion nu va fi gata la timp, dar finalizate peste 90 la sută"
Gică Popescu, consilierul premierului pentru Euro 2020
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”