FOTBAL  »  LIGA 3  »  SCANDAL

EXCLUSIV Un fotbalist columbian spune că este batjocorit în România: „Au început să mă amenințe!” » Președintele clubului se apără: „Zicea că are toate actele în regulă, dar nu a fost așa”

Esteban Luis Vanegas (25 de ani)
Esteban Luis Vanegas (25 de ani)

Articol de - Publicat vineri, 30 august 2024 17:51 / Actualizat vineri, 30 august 2024 18:31

Fotbalistul columbian Esteban Luis Vanegas (25 de ani), venit recent la echipa CS Universitar Alba Iulia, din Liga 3, acuză faptul că oficialii ardelenilor vor să-l forțeze să plece în condiții inacceptabile.

Recent, ardelenii au făcut o achiziție exotică, un jucător columbian, Esteban Luis Vanegas, de la Metagalpa, o formație de liga a doua din Nicaragua, adus la propunerea directorului sportiv Aurelian Bobuțan.

Cum fotbalistul nu era de acord să vină din Columbia până în România fără certitudinea unui contract, i s-a trimis o înțelegere pentru un an prin care i se garantau, pe lângă un salariu lunar de 5.000 de lei, cazare, două mese pe zi, inclusiv asigurări medicale care ar fi acoperit și o eventuală accidentare.

Președintele a recunoscut că a semnat „ca primarul” contractul lui Esteban Luis Vanegas

Bogdan Duma, membru al Consiliului de Administrație și președintele clubului CS Universitar Alba Iulia, a explicat că rolul lui a fost minimal: „Eu doar am semnat contractul, de tot s-au ocupat Bobuțan și agentul jucătorului”.

Clubul Sportiv Universitar Alba Iulia, înființat în 2009, a ajuns să aibă un număr de 11 secții, printre care și fotbalul, echipa de seniori activând în Liga a 3-a. Președintele clubului este singurul care poate semna contractele de transfer pentru orice sportiv.

Un fotbalist columbian spune că este batjocorit în România: „Au început să mă amenințe!” » Președintele clubului se apără: „Zicea că are toate actele în regulă, dar nu a fost așa”
Esteban Luis Vanegas (25 de ani)

Esteban Luis Vanegas a ajuns la echipă direct în cantonamentul de la Săcele, unde, într-un meci amical, s-a accidentat. I s-a umflat genunchiul drept, dar a continuat să se antreneze.

La revenirea la Alba Iulia, clubul l-a trimis să facă un RMN, iar diagnosticul a fost grav: ruptură parțială de 70% a ligamentului încrucișat și ruptură de menisc. Rezultatul a fost confirmat de mai mulți medici, iar după operație ar fi urmat o perioadă de recuperare de 7-8 luni.

Practic, Vanegas n-ar mai fi jucat decât foarte puțin în acest sezon pentru care a semnat cu CS Universitar. De aici au început problemele.

Un fotbalist columbian spune că este batjocorit în România: „Au început să mă amenințe!” » Președintele clubului se apără: „Zicea că are toate actele în regulă, dar nu a fost așa”
Esteban Luis Vanegas (25 de ani), în dreapta

Esteban Luis Vanegas: „Au început să mă amenințe”

GSP.ro a reușit să ia legătura cu Luis Vanegas, care a povestit că „eu am semnat fiindcă mi s-a spus că aș putea avea posibilitatea să ajung chiar și în prima ligă. Și că o să am condiții foarte bune, inclusiv asigurări medicale. Când am ajuns, toți vorbeau foarte frumos cu mine. Am primit primul salariu, am jucat în amicale.

Dar după accidentare, care a fost pe 11 august, și după rezultatul de la RMN, clubul mi-a zis imediat să ne înțelegem prietenește, să accept 3.000 de euro și biletul de avion spre casă și să reziliem contractul. Normal că nu am acceptat, nu aveau nicio bază să-mi facă asta. Am stipulat în contract că, dacă mă accidentez, costurile operației și ale tratamentului de refacere vor fi asigurate de club”.

Nu mai știu ce să mă fac, au zis că-mi dau bilet de avion, 3.000 de euro și să reziliem
- Esteban Vanegas

Stoperul și-a continuat destăinuirea: „După aceea, fiindcă nu am acceptat propunerea lor, au început să mă amenințe, că mă mută de unde stau, că nu-mi vor mai asigura mesele. I-am comunicat toate astea avocatului meu, care le-a trimis o notificare să-și respecte contractul. Aveau 24 de ore să ne răspundă, dar au trecut două zile și n-au zis nimic.

Iar eu continui să merg la fiecare antrenament, deși am genunchiul umflat și abia pot să merg. Acum nu mai pot face pe teren, mă pregătesc la sală. M-au amenințat că nu-mi mai plătesc nici salariul. Iar președintele a zis că cei de la Imigrări nu-mi vor mai da viză și că voi fi trimis acasă. Mă duc mereu la pregătire și tot aștept să-mi spună ceva, când va fi operația, ce trebuie să fac. Mi-au spus că o să mă operez pe 15 octombrie, că medicul cu care lucrează ei e în concediu. Chiar nu știu ce să mă mai fac!”.

Bogdan Duma: „A venit cu viză de turist, care expiră în octombrie, noi nu-l putem ajuta”

De cealaltă parte, președintele Bogdan Duma infirmă că jucătorul ar fi fost amenințat că nu i se va plăti operația sau contractul. Dar spune că „după ce s-a accidentat, noi i-am zis să se opereze. Și, între timp, am încercat să-i înregistrăm contractul de muncă.

Dar cei de la Biroul de Imigrări ne-au transmis că nu se poate, fiindcă a venit doar cu viză de turist, care expiră în 90 de zile, în octombrie. De aceea i-am zis să se ducă înapoi și să obțină viză de muncă de la ambasada română din Bogota. El când a venit zicea că are toate actele în regulă, dar nu a fost așa”.

Duma a adăugat că „noi suntem dispuși să-i plătim operația, tratamentul de refacere, contractul, dar i-am spus că nu mai are cum să joace în acest sezon, pentru care a semnat. Nu știu de ce ne-a notificat avocatul lui, că nu l-a amenințat nimeni cu nimic.

Dar, fiindcă are doar viză de turist, va trebui să plece în octombrie. A avut o discuție cu Aurelian Bobuțan, a vorbit și cu mine. Oricum, e un caz ciudat. Deși sunt clare rezultatele de la RMN, vine la antrenament, se pregătește și pe gazon, cu echipa. E adevărat că nu i-am făcut analize înainte să semneze contractul, fiindcă era în Columbia. Aurelian Bobuțan a zis că să vină, că a vorbit el cu agentul jucătorului. Eu nu am avut nicio implicare în acest transfer”.

Rectorul Universității, fost ministru, nu știa nimic despre cazul Vanegas

Deocamdată, situația pare în aer. Daniel Breaz, fost ministru al culturii, în 2019, este acum rector al Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, cea care, alături de primărie, de Consiliul Județean, dar și de alți sponsori privați, finanțează secțiile de la CSU. A și jucat la această echipă până în sezonul trecut.

Nu era la curent cu cazul Vanegas. „Nu cunosc nimic despre această speță. Noi avem acolo un Consiliu de Administrație din care face parte ca reprezentant al Universității chiar președintele Duma. El este singurul care poate semna contracte cu antrenorii, cu jucătorii. Dar o să-i chem, să vorbesc și eu cu președintele Bogdan Duma, cu directorul sportiv Aurelian Bobuțan. Să văd ce s-a întâmplat, cine e responsabil pentru aceste lucruri și să rezolvăm această situație", a spus Breaz.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Liga 3
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Moment de necrezut în Superliga! Gică Hagi l-a dat afară după doar o lună, jucătorul s-a întors la fosta echipă
Superliga
Moment de necrezut în Superliga! Gică Hagi l-a dat afară după doar o lună, jucătorul s-a întors la fosta echipă
Cum l-a primit Dan Șucu pe Boupendza, ultimul transfer de la Rapid » Fotografie de colecție pe Internet
Superliga
Cum l-a primit Dan Șucu pe Boupendza, ultimul transfer de la Rapid » Fotografie de colecție pe Internet

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

„N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”


Comentarii (8)
hofer
hofer  •  31 August 2024, 22:28
Postat de 88gore88 pe 30 August 2024, 19:18

Tind sa-l cred pe jucător.Mai ales când apare și un politician în peisaj.

Cum adică tind? Categoric are dreptate jucătorul! Daca nu are acte in regulă de ce l-au lăsat să joace? Apartament, chirie, salar, asigurare aduce după sine costuri care trebuiesc achitate pe o bază legală nu la negru. Aici pute tare de tot.

hofer
hofer  •  31 August 2024, 22:22

Daca a venit cu viza de turist , de ce l-ați lăsat să joace ? De ce i-ați dat cazare și bani daca știți că nu are acte in regulă? Pe ce bază legală și cum plătiți legal bani Jucătorului? Aici se minte cu nerușinare! Cineva trebuie sa va tragă la răspundere și trebuie să vă aplice o amendă zdravănă pentru ceia ce faceți! Rușine!

hofer
hofer  •  31 August 2024, 22:15

Din păcate există și în România asemenea specimene. Trebuie reclamați la UEFA pentru A plăti daune morale acestui Fotbalist. In 2024 încă se minte ca în evul mediu! Federația Română de Fotbal trebuie sa desființeze aceste cluburi de Bandiți și Hoți!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează