FOTBAL  »  LIGA 4  »  REPORTAJ GSP

VIDEO Balet la „județeană” » Reportaj GSP din Zărnești, unul dintre puținele locuri unde se mai joacă în fotbalul mic

De obicei, la „județ” se pune serios osul, dar apar și astfel de faze desprinse din alte sporturi +5   FOTO
De obicei, la „județ” se pune serios osul, dar apar și astfel de faze desprinse din alte sporturi

Articol de , - Publicat joi, 29 octombrie 2020 09:37 / Actualizat joi, 29 octombrie 2020 11:34

Brașovul și Hunedoara sunt singurele județe unde se mai joacă la nivel amator. Gazeta a descoperit weekend-ul trecut, la Olimpic Zărnești - Precizia Săcele 0-0, ce mai înseamnă un meci în fotbalul mic.

Noul coronavirus a blocat fotbalul de județeană, cel jucat cel mai adesea de plăcere, mai puțin pentru bani. Majoritatea covârșitoare a cluburilor au pus lacătul pe ușă. Totuși, în Brașov și Hunedoara, fotbalul mic refuză să moară. Ce-i drept, partidele se dispută în condiții speciale.

Sigiliu pe uși și miros de clor

Gazeta a mers la Zărnești, pentru a asista la meciul dintre formația locală Olimpic și Precizia Săcele. Într-un peisaj de un verde ireal, de munte încă ferit de culorile toamnei, președintele Bogdan Chirițescu ne întâmpină cu vestiare sigilate, mult dezinfectant și atenție sporită: „Facem ce putem. Numai noi știm cât ne e de greu, dar trebuie să respectăm protocolul medical. Fotbalul amator nu-i scutit de nimic, sunt aceleași reguli de siguranță”.

Era la stadion de aproape două ore. În condițiile în care echipajul GSP a sosit la 9:00 dimineața și mai erau alte două ore până la startul confruntării. „Suntem echipă cu pretenții la promovare, nu vrem să ne îndepărtăm de obiectiv din cauze extrafotbalistice”, mai spune președintele celor de la Olimpic.

VIDEO. Reportaj GSP. Gazeta a fost la Olimpic Zărnești - Precizia Săcele. Cum arată un meci din Liga 4 în pandemie

7.000 de lei testarea

Anul acesta doar 5 cluburi s-au înscris în competiție. 5 din 16! Pare puțin, dar e mult raportat la ce costuri implică testările și la ce emoții există mereu pentru că „jonglezi” cu fotbaliști amatori, angajați în toate domeniile.

„Noi avem aici jandarmi, profesori de sport, pompieri. E extrem de greu, credeți-mă! Cumva trebuie să jucăm, deși e dificil. Financiar e foarte-foarte dificil”, spune Chirițescu, care apoi detaliază costurile. Vorbim de zeci de mii de lei, într-o ecuație cu multe necunoscute: club amator, competiție fără venituri, moment greu și pentru sponsori. 

Gândiți-vă că dăm cam 7.000 de lei la o singură testare. Avem 3 făcute până acum și vom mai face cel puțin încă una până la finalul anului”.

Campionat în calupuri

De ce încă o dată? Pentru că la Liga a 4-a Brașov cele 5 formații, Olimpic Zărnești, Precizia Săcele, ACSM Codlea, Colțea 1920 Brașov și ACS Steagu Roșu Brașov, vor juca meciuri în 5 calupuri, a câte 4 etape. Două acum, în 2020, alte 3 în primăvară. Un calup durează 12 zile, adică o partidă la 3 zile. Astfel, ai nevoie de 7.000 de lei pentru fiecare serie de jocuri.

De după gard, o fană a gazdelor i-a zâmbit fotoreporterului GSP
Copiii din Zărnești nu au putut rata șansa de a vedea iar fotbal live
Ghioane a împlinit 39 de ani pe 18 iunie
Stere va împlini 45 de ani pe 30 decembrie
În tribune, puținii spectatori au respectat distanța fizică

„Numai noi știm cum ne descurcăm. Șansa noastră e că ne susțin cei din Primărie. Avem și niște sponsori, chiar și un grup de suporteri cotizanți. Dificil e și cu grupele de copii și juniori. Avem 7 grupe, suntem afiliați la FRF, însă nu putem juca. E o absurditate să ne ceară teste”, a mai zis președintele gazdelor.

„În situația de față, Zărneștiul poate rezista anul acesta, poate și în primăvara anului următor. Maximum!” e ultimatumul dat de Chirițescu.

„Varză, varză, hai la varză de murat”

Aer de munte, mai tare, dar curat. Liniște întreruptă doar de indicațiile antrenorilor Mihai Stere (Olimpic) și Tiberiu Ghioane (Precizia), foști fotbaliști cu notorietate, câteva nemulțumiri ori aplauze ale unor stewarzi transformați în suporteri ad-hoc, plus o reclamă originală, direct cu portavocea din dubă: „Varză, varză, hai la varză de murat!”. E sezonul, de înțeles.

„Oamenii sunt vechi aici, cei pe care-i vedeți stewarzi”. Și n-a fost greu să realizăm asta: aceiași stewarzi s-au ocupat de triajul epidemiologic, apoi de siguranța din tribuna șubredă de lemn, însă în a doua repriză au dat frâu emoțiilor și au încercat să-și împingă favoriții spre succes. Fără rezultat. Cu două bare, mulți nervi și câteva execuții demne de „județeană”, scorul a rămas 0-0.

„Am avut puțin noroc, adversarul a avut mai multe ocazii. Portarul nostru a avut câteva parade. E un teren unde se vor lua greu puncte”, a recunoscut Ghioane la final cu fair-play.

„La alții de ce se poate?!”

„Am tot așteptat o lună de zile, am făcut testul, bine că nu avem infectați, să sperăm că vom mai juca măcar turul de campionat. E dificil să ne antrenăm, mai stăm și cu emoții la testări, mai ales că nu avem vreun lot prea numeros. Sper să avem norocul să nu ne îmbolnăvim”, a completat Ghioane.

Omologul Mihai Stere e ceva mai optimist și chiar speră să vadă curând și suporteri. O parte măcar: „Fotbalul e pentru fani, trebuie să vină în tribune. Vedem în cupele europene stadioane cu spectatori. S-ar putea deschide și la noi măcar pentru o parte dintre suporteri. Pentru că acest fenomen e pentru comunitate”.

Mi-e greu să estimez cât putem rezista așa. Cu siguranță că aceste teste îngreunează teribil situația financiară a cluburilor. Sper să se găsească resursele necesare pentru a da posibilitate jucătorilor de a face sport - Mihai Stere, antrenor Olimpic Zărnești

Citește mai multe știri din ligile inferioare:

CS Mioveni a găsit deja înlocuitor pentru Claudiu Niculescu!

Adrian Mititelu a oferit un răspuns uluitor la întrebarea: „Ce avere aveți?”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (4)
doardinamo1948
doardinamo1948  •  29 Octombrie 2020, 15:20

Frumoasa poza cu fata zâmbind.

10213955232673461
George Liviu  •  29 Octombrie 2020, 13:43

Ambitie, curaj, frumos. Reportaj nota 10!

 •  29 Octombrie 2020, 11:47

www︎.︎mapima︆.︆net - este un proiect minunat pentru perrsoane1e cu *** mai nou sistem inte1igentt de căutare pentru a găsi un partener de ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează