Articol de GSP - Publicat marti, 11 mai 2010 00:00
DNA a transmis astăzi un comunicat despre noile acuzaţii aduse lui Cornel Penescu. Citeşte mai jos poziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie:
11 mai 2010
Nr. 169/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:
PENESCU GHEORGHE CORNEL, acţionar majoritar al FOTBAL CLUB ARGEŞ Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită şi
FĂCĂLEAŢĂ LIVIU ILIE, director al SC PIC SA, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 18 martie 2009, inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, în calitate de acţionar majoritar al FOTBAL CLUB ARGEŞ Piteşti, a oferit şi dat efectiv sub formă de mită suma de 21.000 USD arbitrului de fotbal Serea Ionică, delegat să arbitreze meciul dintre echipele FC ARGEŞ PITEŞTI şi FC STEAUA BUCUREŞTI programat în data de 20 martie 2009. Banii au fost remişi înainte de disputarea meciului de fotbal respectiv, prin intermediul inculpaţilor Făcăleaţă Liviu Ilie şi Martiş Marius Marian, pentru ca echipa FOTBAL CLUB ARGEŞ PITEŞTI să obţină un rezultat favorabil în meciul pe care urma să-l dispute şi pentru ca jucători din cadrul echipei gazdă să nu primească sancţiuni disciplinare (cartonaş galben sau cartonaş roşu) şi să fie aplicate astfel de sancţiuni fotbaliştilor din echipa adversă.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 10 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 11 mai 2010, Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pe termen de 29 de zile.
Inculpaţii Serea Ionică şi Marţiş Marius Marian au fost arestaţi de Tribunalul Argeş, în acelaşi dosar penal, la data de 30 aprilie 2010 (comunicat numărul 147/VIII/3 afişat pe site-ul www.pna.ro).
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.