FOTBAL  »  NATIONALA  »  SUEDIA - ROMÂNIA, 23 MARTIE

20 de zile până la Suedia - România » Rodion Cămătaru, eroul de pe Rasunda: „Nu le place stilul nostru!”

În anii '80, Cămătaru a fost unul dintre cele mai bune vârfuri de atac din Europa, impresionând și în tricoul naţionalei, și în cel al Universităţii Craiova FOTO Arhiva Gazetei Sporturilor
În anii '80, Cămătaru a fost unul dintre cele mai bune vârfuri de atac din Europa, impresionând și în tricoul naţionalei, și în cel al Universităţii Craiova FOTO Arhiva Gazetei Sporturilor

Articol de - Publicat duminica, 03 martie 2019 09:00

Rodion Cămătaru, eroul de pe Rasunda din '83, când România a învins în Suedia cu golul său, va reveni pentru prima dată de atunci la Stockholm, ca membru al delegaţiei tricolore, încrezător că "băieţii lui Contra au arme să repete isprava noastră".

România va debuta în preliminariile Euro 2020 în deplasare, cu Suedia. Au rămas în istoria confruntărilor directe bucuria victoriei din preliminariile CE '84, când i-am învins la ei acasă, dar și tristețea fără margini de după eliminarea la penaltyuri, în "sferturile" Mondialului din '94. La prima partidă, fostul mare atacant Rodion Cămătaru (60 de ani) a fost cel care a adus primul şi singurul succes al reprezentativei pe terenul scandinavilor, 1-0.

- Domnule Cămătaru, ce amintiri mai aveţi de la Stockholm, de pe Rasunda?
- A trecut ceva timp, 36 de ani... O viață de om! Dar nu ai cum să uiți așa ceva. A fost o victorie mare, ei erau favoriți, iar echipa României, care avea să ajungă la Euro '84, începea să devină o forţă. Ce de amintiri! După acea victorie ni s-a dat una dintre cele mai mari prime, 20.000 de lei.

- Jucăm iar cu ei, în preliminarii.
- Abia aștept! O să fac și eu parte din delegația care o să-i însoțească pe băieți în deplasarea de la Stockholm. Nu am mai fost acolo de atunci, din 1983, poți să crezi?!

- Cum așa, niciodată?!
- Nu, n-am mai avut ocazia. Am jucat prin toată Europa, însă n-am mai ajuns prin Suedia. Nu sunt genul sentimental, dar sigur o să am emoţii, o mă încerce ceva nostalgii. Mai ales că am avut parte şi de alt gen de peripeţii pe acolo.

"Nu m-a lăsat inima să fug"

- Ce peripeţii?
- Meciul nostru cu Suedia a fost prin iunie. Cu câteva luni mai devreme jucasem la Kaiserslautern, cu Universitatea, în Cupa UEFA. Clubul german voia să vin să joc la ei şi am fost abordat printr-o familie de români de acolo. M-au invitat la ei acasă, îmi făcuseră chiar cunoştinţă cu o fată. Ce mai, voiau să mă şi însoare! După partidă, o maşină m-a aşteptat trei ore lângă hotel. Trebuia doar să îmi fac bagajele şi să plec.

- Şi ce legătură are cu Stockholm?

- Stai să vezi! Când am ajuns la Stockholm pentru meciul naţionalei, respectiva familie a venit iar după mine acolo, să mă convingă să fug. Era totul aranjat, după meci trebuia doar să mă duc la aeroport, la Lufthansa, unde era pregătit un bilet de avion ca să ajung în Germania. Numai că nu m-a lăsat inima să fug. Mă gândeam să nu aibă probleme părinţii mei, plus că o cunoscusem deja pe actuala mea soţie. Nu regret nimic. Aşa a fost să fie.

- Vă mai amintiţi golul din '83?
- Da, a fost o pasă lungă a lui Ştefănescu, fundaşul lor stânga a respins greşit, eu am preluat mingea la vreo 40 de metri, am băgat fuleul, n-a mai reuşit să mă prindă nimeni şi de pe la 14 metri am tras tare, pe jos, în stânga portarului.

- Eșecul la penalty-uri din '94 cum l-aţi trăit?
- Cu emoţii, cu speranţă, cu tristeţe, ca toţi românii. Eu nu prea mă exteriorizez, că am văzut şi am trăit prea multe în fotbal. Dar atunci chiar am fost afectat, fuseserăm atât de aproape de o semifinală de Mondial!

"Determinare, luciditate şi curaj"

- Cum credeţi că va fi acum?
- Greu, cum a fost mereu cu ei. Suedia nu are mari individualităţi, însă e puternică, greu de desfăcut. A ajuns iar în "sferturi" la Mondialul de anul trecut. Totuși, avem şansa noastră. Nu le-a plăcut niciodată stilul nostru, latin. Noi trebuie să ţinem de minge, să nu intrăm la luptă cu ei. Să fim foarte atenţi și la fazele fixe, unde vin ca un tăvălug. La cum a pregătit meciurile de până acum, Contra ştie ce are de făcut. Băieţii n-au pierdut niciun joc oficial în 2018. Asta îţi dă încredere, chiar dacă s-a ratat locul 1 din Liga Naţiunilor. N-am fost chiar aşa departe.

- Mizaţi pe cineva, mai poate fi vreun jucător precum Cămătaru pe Rasunda?

- Avem şi acum atacanţi de forţă. E Ţucudean, un golgeter într-un moment foarte bun al carierei. Mai e şi Alibec, în mare revenire. Îmi place atitudinea lui, cum se mişcă de când a slăbit. Totuși, nu trebuie neapărat să avem un atacant de forţă. Noi să stăm bine în teren, să fim agresivi şi să încercăm să îi surprindem cu un joc rapid, pe contre! Pot face asta Florin Andone, Mitriţă, Keşeru, Stanciu. Acum depinde de ce jucători va chema Contra.

- Cum se câştigă un astfel de meci?
- Cu luciditate, determinare şi curaj. Sunt mai puternici fizic, asta e clar. Dar putem să-i încurcăm cu stilul nostru, cu plusul de tehnică, cu un joc de posesie. E important să începem bine grupa, chiar şi cu o victorie, de ce nu?! Aţi văzut ce joc bun am făcut şi în Damenarca, o echipă asemănătoare, la începutul mandatului lui Contra. Apoi în Serbia, tot aşa, cu o formaţie superioară fizic şi mult mai imprevizibilă. Pe asta mă bazez când spun că putem să-i încurcăm pe suedezi.

"Cine ne dădea nouă vreo şansă în grupa pentru Euro '84, cu Italia, campioana mondială, cu Suedia?! Nimeni! Dar uite că am reuşit! Nimic nu e imposibil. Am mare încredere în Contra şi în naţională!"
Rodion Cămătaru, fost internaţional

21de goluri a reuşit să înscrie Rodion Cămătaru în cele 73 de partide jucate la prima reprezentativă

Vezi și:

5 antrenori români analizați de Pițurcă » Ce spune despre Mutu, Contra, Chivu, Lobonț și Rădoi: „Unii strigau prostii, dar când vorbea el, era perfect!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (2)
mioriticul
mioriticul  •  03 Martie 2019, 14:57
Postat de cneius pe 03 Martie 2019, 14:27

Ce vremuri ! Poza e de la meciul cu Anglia...

Au băgat și ei o poza. Sa fie. Bine ca e YouTube și se poate pune un link. Altfel poate puneau un video cu golurile lui Krankl, ca doar au ceva legătura cu Camataru. In fine, împachetam peste.

cneius
cneius  •  03 Martie 2019, 14:27

Ce vremuri ! Poza e de la meciul cu Anglia...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează