Articol de GSP - Publicat marti, 17 martie 2020 17:39
UEFA a decis azi, într-o teleconferință cu toate cele 55 de federații europene, amânarea EURO 2020 și un alt calendar pentru meciurile din cupele europene din acest sezon.
Ce știm după ședința UEFA:
- Euro 2020 a fost amânat pentru 2021, perioada 11 iunie - 11 iulie;
- Barajele pentru Euro 2020, care urmau să se dispute pe 26 martie (semifinalele, inclusiv Islanda - România) și pe 31 martie (finalele) au fost mutate în iunie;
- Superamicalul Anglia - România, programat pe 7 iunie, pe Villa Park, va fi anulat;
- Liga Campionilor și Europa League au fost suspendate oficial. Finalele au fost reprogramate. Ultimul act UCL se va disputa pe 27 iunie, în loc de 30 mai, la Istanbul, iar cel din EL se va juca pe 24 iunie, în loc de 27 mai, la Gdansk.
Astfel, amânarea EURO pentru vara lui 2021 și reprogramarea meciurilor de baraj pentru iunie 2020 vor aduce mai multe beneficii nesperate pentru România, țară care va organiza patru meciuri de la turneul final, dar și pentru naționala pregătită de Mirel Rădoi.
1. Șanse ca stadioanele să fie gata
România, pe lângă Arena Națională, care va găzdui meciurile, trebuie să pună la dispoziție trei stadioane care vor fi folosite pentru antrenamente: Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf. Lucrările la cele trei arene sunt în plină desfășurare, iar niciunul dintre ele nu ar fi fost gata la timp pentru EURO 2020. Oficialii români dădeau asigurări că echipele se pot antrena pe aceste stadioane, dar că ele nu vor fi gata 100%. Acum, românii beneficiază de încă un an pentru a finaliza construcția și sunt mari șanse ca arenele să fie gata până în iunie 2021.
„Putem fi gata cu toate stadioanele. Sunt investiții de importanță maximă. Suntem în legătură permanentă cu cei care execută lucrările. Am primit asigurări că lucrările vor continua. respectându-se cerințele stării de urgență”
Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului
Mai mult, și trenul de la Aeroportul Otopeni până la Gara de Nord, la care se lucrează în prezent, ar putea fi gata până în iunie 2021.
2. Gazon în stare bună în Islanda
România urma să joace cu Islanda pe 26 martie, în deplasare, în barajul pentru EURO 2020. Selecționerul Mirel Rădoi și oficialii FRF erau îngrijorați de cum ava arăta gazonul la ora meciului și în ce fel va fi afectat de frigul din Islanda.
-4grade Celsius se preconizează că va fi temperatura resimțită la Reykjavik, pe 26 martie. Și este de așteptat să ningă
Oficialii din Islanda dădeau asigurări că vor face tot posibilul pentru a proteja gazonul, urmând a se monta un balon, dar și așa suprafața nu s-ar fi prezentat în condiții optime. Amânarea meciului pentru iunie asigură o temperatură mai ridicată în Islanda și condiții mai bune de joc pentru România, echipă mai tehnică.
11grade Celsius este temperatura medie în Islanda în iunie
VIDEO Imagini din Islanda din 25 februarie
3. Mai mult timp pentru Mirel Rădoi
Mirel Rădoi a fost numit ca selecționer la finalul lunii noiembrie, iar meciul cu Islanda ar fi fost primul pentru el pe banca primei reprezentative. Duelul reprezintă un moment capital pentru națională, o eventuală înfrângere ar însemna rata calificării la EURO 2020. Acum, Rădoi mai câștigă cel puțin două luni, perioadă în care are timpul necesar să se familiarizeze mai mult cu jucătorii. Mai mult, dacă între finalul competițiilor naționale și meciul cu Islanda va fi o perioadă mai lungă, Rădoi va putea să stea mai mult timp cu jucătorii, în cantonament, și să le explice mai bine ideile sale.
3 zilear fi avut Rădoi de stat cu jucătorii înainte de meciul cu Islanda. Etapele din competițiile naționale s-ar fi terminat pe 22 martie, iar meciul cu Islanda era pe 26
4. Jucătorii pot intra în formă pentru EURO 2020
Dacă trecem de Islanda și de Ungaria sau Bulgaria, în finala barajului, România ar avea un an la dispoziție pentru a se pregăti de EURO 2020. Ionuț Radu, Răzvan Marin, Vlad Chiricheș, Florin Andone sau Ciprian Tătărușanu sunt doar câțiva dintre jucătorii pe care Mirel Rădoi se poate baza la EURO, dar care în acest moment nu trec prin cel mai bun moment al carierei. Mulți internaționali nu joacă în acest moment la echipele de club sau își revin după accidentări, iar în cazul în care EURO s-ar fi jucat în vară, nu ar fi fost în cea mai bună formă. La vară, mulți dintre internaționali s-ar putea transfera și ar putea ajunge la cluburi unde să joace meci de meci. Astfel, la turneul final ar ajunge într-o formă bună.
Mai mult, jucători din Liga 1 ar putea pleca în campionate mai tari din Europa și ar acumula mai multă experiență până la starul EURO.
Citește și alte știri despre cum afectează coronavirus fotbalul și sportul mondial:
- Mai mulți fotbaliști din Serie A au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Cea mai afectată echipă este Sampdoria, cu 5 jucători. Au fost confirmate cazuri și în Anglia, Franța și Germania.
- Europa tremură sub presiunea tot mai mare a pandemiei cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, iar Germania, una dintre națiunile cele mai puternice, simte la rândul ei această apăsare. Sportul e afectat, mai ales cel de top, cel mai vizibil, televizat, comentat, urmărit. Ce se întâmplă însă în structurile de la alte niveluri?
- Italia renaște după dezastrul produs de coronavirus » La ora 18:00, în fiecare seară, oamenii fac un gest senzațional!
- Ivan Garcia Cortina, câștigător în această săptămână al etapei a treia din Paris-Nisa, a venit cu o idee catalogată simplă și genială pentru a repara calendarul ciclist, afectat și el de pandemia de coronavirus!
- Marius Marin (21 de ani) trăiește și joacă în Italia, la Pisa. Mijlocașul povestește scenele din „Cizmă”, unde totul pare a fi desprins dintr-un film horror, cu oameni blocați în casă de teama îmbolnăvirii cu COVID-19. „Parcă suntem în Call of Duty. La supermarket intrăm câte 5 persoane”
- Peste Oceanul Atlantic, NBA a fost suspendată după ce un jucător a fost depistat pozitiv cu coronavirus!
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul