Articol de Justin Gafiuc, Theodor Jumătate, Sebastian Culea - Publicat duminica, 23 februarie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 22 februarie 2014 22:37
La turneul final din Hexagon vor ajunge în premieră 24 din cele 54 de "naţionale" europene. Partidele din calificări se vor desfăşura, în majoritate, la oră de Champions League, iar ”dublele” sînt fixate la interval de trei zile, nu patru, ca pînă acum.
Pornim astăzi traseul către Euro 2016, Franţa. Prima escală e la Nisa, unde se va desfăşura tragerea la sorţi a preliminariilor. Victor Piţurcă, Anghel Iordănescu, Adalbert Kassai, Ovidiu Costeşin şi Paul Zaharia formează cvintetul care va reprezenta FRF în Palais Acropolis.
Operaţiunea va începe la 13:00 ora României, va putea fi urmărită în direct pe TVR 1, Eurosport, DigiSport 1, DolceSport.
Ruud Gullit şi Bixente Lizarazu vor fi maeştrii de ceremonii, alături de secretarul general UEFA Gianni Infantino. Dar norocul "tricolorilor" va sta în mîinile unuia dintre cei 13 mari foşti goal-keeperi ai continentului, invitaţi pe Coasta de Azur să efectueze tragerea: Barthez, Viktor, Kopke, Nikopolidis, Zoff, Schmeichel, Baia, Dasaev, Iribar, Jennings, Pfaff, Tomaszewski şi Van Breukelen. Primii şase au şi cîştigat cîte un European.
De ce am ajuns în urna a treia
România va figura în a treia urnă valorică drept consecinţă a rezultatelor înregistrate din 2008 pînă în prezent. Mai precis, au fost luate în calcul parcursurile din preliminariile CM 2010, CE 2012 şi CM 2014, plus turneele finale din Africa de Sud ('10) şi Polonia/Ucraina ('12). Toate ratate de " tricolori".
Urnele
1: Spania, Germania, Olanda, Italia, Anglia, Portugalia, Grecia, Rusia, Bosnia
2: Ucraina, Croaţia, Suedia, Danemarca, Elveţia, Belgia, Cehia, Ungaria, Irlanda
3: Serbia, Turcia, Slovenia, Israel, Norvegia, Slovacia, ROMÂNIA, Austria, Polonia
4: Muntenegru, Armenia, Scoţia, Finlanda, Letonia, Ţara Galilor, Bulgaria, Estonia, Belarus
5: Islanda, Irlanda de Nord, Albania, Lituania, Moldova, Macedonia, Azerbaidjan, Georgia, Cipru
6: Luxemburg, Kazahstan, Liechtenstein, Feroe, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar
4 e urna în care am fost plasaţi la campania precedentă de calificări, pentru CM 2014: anterior fuseserăm în urna 2 (CE '12, '08, CM '10) şi în urna 3 (CM '06)
GRUPA "TERORII"
Spania
Belgia
România
Muntenegru
Islanda
Kazahstan
GRUPA "DEFILĂRII"
Grecia
Ungaria
România
Letonia
Moldova
San Marino
Cum se va efectua tragerea
- operaţiunea va începe cu urna 1, apoi se va trece de la urna 6 pînă la urna 2
- cele nouă echipe extrase din urnele 1-5 vor intra automat în grupele A-I, iar cele opt din urna 6 vor intra în grupele A-H
Criterii speciale
- din raţiuni de televizare, Anglia, Germania, Italia, Spania şi Olanda vor face parte din grupele de 6 echipe
- ultima echipă rămasă de extras din urna 1 va trece în grupa I, cea cu 5 echipe
- din considerente politice, următoarele perechi de "naţionale" nu se vor afla în aceeaşi grupă: Azerbaidjan-Armenia şi Spania-Gibraltar
Amicale cu Franţa în grupa de 5 echipe
Tragerea la sorţi de la Nisa va propune o premieră absolută. Ţara organizatoare, Franţa, va fi repartizată automat în grupa preliminară cu 5 formaţii, urmînd să joace amicale duble cu fiecare echipă din seria respectivă.
E cert însă că, din cauza criteriilor speciale impuse de UEFA, "cocoşii" nu vor putea fi în aceeaşi grupă cu Anglia, Germania, Italia, Spania şi Olanda. Vor putea nimeri doar cu Portugalia, Grecia, Rusia sau Bosnia dintre capii de serie.
Sistemul de calificare: ce şanse avem
Se vor forma 9 grupe: 8x6 echipe (A-H) şi 1x5 echipe (I). Se duc direct la turneul final formaţiile plasate pe primele două poziţii, plus cel mai bun loc 3 din cele 9 serii de calificare. Clasamentul locurilor 3 se alcătuieşte prin eliminarea rezultatelor cu ultima clasată din grupele cu 6 echipe.
Restul de 8 "naţionale" de pe poziţia a treia vor disputa în toamna lui 2015 partide de baraj tur-retur pentru desemnarea ultimelor 4 formaţii care vor merge la Euro 2016.
24 de echipe vor participa la turneul final din Franţa: va fi cel mai extins European din istorie
45,2% dintre reprezentativele de pe "Bătrînul Continent" vor fi prezente la CE 2016
9 oraşe vor găzdui meciurile de la turneul final: Paris (2 stadioane), Lens, Lille, Lyon, St. Etienne, Bordeaux, Nisa, Marsilia, Toulouse
Criterii de departajare în grupă
Dacă două sau mai multe echipe încheie grupa la egalitate de puncte, diferenţa se face astfel:
1. numărul de puncte în meciurile directe
2. golaverajul în meciurile directe
3. golurile marcate în meciurile directe
4. golurile marcate în deplasare în meciurile directe
5. golaveraj general
6. totalul golurilor marcate în grupă
7. totalul golurilor înscrise în deplasare în grupă
8. clasament fair-play (1 pct. pentru galben, 3 pct. - eliminare, 4 pct. - galben urmat de roşu)
9. poziţia în clasamentul UEFA
"Săptămîna fotbalului": meciuri de joi pînă marţi
O dată cu preliminariile pentru Euro 2016, UEFA introduce un nou concept pentru zilele de desfăşurare a preliminariilor. După modelul Champions League şi din raţiuni de televizare, partidele din datele oficiale se vor desfăşura de joi pînă marţi a săptămînii următoare. Mai precis, nu va mai exista o singură "dublă", vineri/marţi, ca pînă acum, ci vor fi trei perechi de zile: joi/duminică, vineri/luni, sîmbătă/marţi.
Ore de start fixe
19:00 şi 21:45 - sîmbătă şi duminică
21:45 - joi, vineri, luni, marţi
Datele meciurilor
2014
Etapa 1: 7/8/9 septembrie; et. 2: 9/10/11 octombrie; et.3: 12/13/14 octombrie; et. 4: 14/15/16 noiembrie
2015
Et. 5: 27/28/29 martie; et. 6: 12/13/14 iunie; et. 7: 3/4/5 septembrie; et. 8: 6/7/8 septembrie; et. 9: 8/9/10 octombrie; et. 10-a: 11/12/13 octombrie
Ţintarul îl aflăm tot azi: decide computerul
Nu vor mai avea loc negocieri între federaţii pentru stabilirea programului meciurilor din grupă. După tragerea la sorţi şi respectînd criteriile impuse de UEFA, ţintarul partidelor se va stabili pe loc, cu ajutorul computerului. Prin urmare, la "dublele" desfăşurate la interval de trei zile, vom putea întîlni succesiv doi adversari puternici din grupă sau doi rivali mai slabi, acasă sau în deplasare.
Cum va arăta România
Principala dilemă pentru preliminariile Euro 2016 vine din numele selecţionerului. Schimbarea preşedintelui FRF ar putea aduce şi înlăturarea lui Piţurcă de pe banca tehnică, fie şi cu achitarea clauzei de reziliere de un milion de euro.
În plus, sînt trei veterani a căror prezenţă e pusă sub semnul întrebării: Lobonţ, Raţ şi Goian. De asemenea, un alt antrenor ar veni, probabil, cu o reevaluare a situaţiei grupului de proscrişi din "era Piţurcă": Şt. Radu, Tamaş, Săpunaru, Rădoi, Mutu.
Echipa ideală către Euro 2016
Tătăruşanu - Săpunaru, Chiricheş, Gardoş, Şt. Radu - Bourceanu, Pintilii - Torje, Maxim, Chipciu - Marica
4 turnee finale europene a bifat România de la începutul competiţiei, în 1960: ne-am calificat în '84, '96, '00, '08 (cea mai bună performanţă - sferturi de finală CE 2000)
"Nu există grupe simple sau dificile. Chiar dacă unele formaţii vor părea favorite, totul se va decide pe gazon. Va trebui să pregătim la fel fiecare meci pentru a ne califica" (Victor Piţurcă, selecţioner România, pentru uefa.com)
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”