FOTBAL  »  NATIONALA  »  ISLANDA - ROMÂNIA

CORESPONDENȚĂ GSP DIN ISLANDA // Secretele fotbalului din Islanda: diferență uriașă față de România! Cum se implică statul + cum e tratat fotbalul feminin

Articol de , - Publicat sambata, 29 februarie 2020 13:24

Cum reușește Islanda să aibă succes în sport: Guvernul alocă 350 de euro anual pentru fiecare copil legitimat, federațiile îi școlarizează pe tehnicieni la nivelul cel mai bun posibil.

  • Baraj Euro 2020: România – Islanda se joacă pe 26 martie 2020. Dacă învingem, avem finală cu Bulgaria sau cu Ungaria, pe 31 martie. Vom juca ambele meciuri în deplasare.
  • Adversari Romania Euro 2020: dacă vom trece de baraj, vom fi în grupa C (Olanda, Ucraina, Austria, Romania).
  • Program Euro 2020: dacă ne calificăm, meciurile noastre din grupă vor fi Austria – Romania (14 iunie, ora 18:00, Arena Națională), Ucraina – Romania (18 iunie, ora 15:00, Arena Națională și Romania – Olanda (22 iunie, ora 18:00, Amsterdam).

Islandezii constituie o națiune mică, doar că asta nu se simte foarte tare la fotbal, la handbal. Reușesc să obțină rezultate importante fiindcă aproape toată lumea practică un sport. Nu e vorba numai despre înclinația oamenilor către activitate fizică, e o politică a statului, care plătește pentru așa ceva.Guvernul și federațiile au creat, în primul rând, o infrastructură uimitoare, există terenuri de fotbal peste tot. Fiica Feliciei, translatorul român din Reykjavik, joacă fotbal într-un club, IR, a cărui echipă de seniori activează în liga a treia. IR, un club minuscul din capitala Islandei, are cinci sute de băieți legitimați și șaizeci de fete!Statul și părinții suportă costurile. 

Guvernul îi alocă 50.000 de coroane anual, adică 350 de euro, fiecărui copil care e legitimat într-un club. Dacă antrenarea copilului costă mai mult, părinții pun diferența de bani, pe care o pot achita și în rate fără dobândă. „Așa că toată lumea își permite să-și dea copilul la un sport”, explică Felicia.

Pe antrenorul fetiței ei îl cheamă Asgeir Thor Eiriksson. El conduce și o echipă de seniori din liga a cincea, antrenează și juniori, băieți și fete. Are licența B și își face practica în felul acesta, înainte să treacă la „A” și apoi la „Pro"”, calificările necesare în eșaloanele superioare.

CORESPONDENȚĂ GSP DIN ISLANDA // Secretele fotbalului din Islanda: diferență uriașă față de România! Cum se implică statul + cum e tratat fotbalul feminin

„Avem condiții bune și mai multe echipe la fiecare nivel de vârstă. Statul, cluburile și părinții ne sprijină”, spune Eiriksson. La o grupă de vârstă, copiii cei mai buni fac parte din formația A, următorii din echipa B și tot așa. Îi explicăm situația întâlnită în multe cluburi din România: 

„Părinții încearcă să-i corupă pe antrenori sau fac scandal pentru ca fiii lor să fie titulari, să joace cât mai mult. Și să fie în formația A!".Antrenorul islandez nu prea pricepe de ce s-ar comporta părinții în felul acesta: „Scopul principal e să fie sănătoși copiii, să se dezvolte normal. Dacă sunt mulți care joacă fotbal din plăcere, cluburile pot să-i selecteze, în timp, pe cei mai buni, dar sunt șanse foarte mari ca un copil care e titular meci de meci la nivelul juniorilor să nu ajungă fotbalist. 

Și am întâlnit în Islanda o mulțime de situații inverse, adică au fost și internaționali care făceau parte din formațiile B, C, mai slabe, atunci când erau copii. E foarte greu să anticipezi cum se va dezvolta un copil, n-are niciun sens să cauți să-l influențezi pe antrenor să-l folosească mai des în prima echipă, că nu-l ajuți cu nimic în felul ăsta! Dacă un copil n-are talent, care e rostul să-l forțezi pentru performanță?!”.

VIDEO » Informații din Islanda acolo unde România va juca pe 26 martie barajul pentru calificarea la Euro 2020

„Federația ne ajută să ne specializăm, facem cursuri și aici, în Islanda, dar și în Danemarca. Scopul principal când lucrăm cu copiii este să le formăm o gândire corectă, îi încurajăm să coopereze, să se ajute între ei, să învețe să alcătuiască echipe"
Asgeir Thor Eiriksson, antrenor de juniori Itrottafelag Reykjavik

Fotbalul feminin e luat în serios

Gigi Becali a protestat când FRF a hotărât că toate cluburile din prima ligă trebuie să aibă și formații de fete, în Islanda e considerat important fotbalul feminin. Toate cluburile au și formații de senioare, și zeci de junioare legitimate. După antrenamentul fetelor de la Itrottafelag Reykjavik, Felicia a prezentat-o pe una dintre colegele fiicei sale: "Mama ei a fost o jucătoare importantă, a fost și la Arsenal!".

Vezi și: 

VIDEO Ianis Hagi și ursul Polarsson » Reportaj GSP la Reykjavik, cu o lună înaintea „barajului”: frigul, zăpada și gheața sunt adevăratele pericole!

VIDEO Vești îngrijorătoare de la corespondentul GSP la Reykjavik: „Există varianta să nu se joace, ar fi imposibil în aceste condiții!”

Amintiri de la cea mai mare rușine a fotbalului românesc » Fundașul lui Knattspyrnufelag în 1997: „Suporterii lui Dinamo erau șocați și nervoși, unul venise cu un pește în tribună”

EXCLUSIV Islandezii au stat de vorbă cu GSP: „Terenul nu va fi bun, dar tot aici jucăm și noi” + „Knattspyrnufelag e cea mai bună echipă de la noi, a voastră care e?”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Superliga
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
Superliga
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Campionate
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (5)
rumunek
rumunek  •  29 Februarie 2020, 15:17

Dar copii lor nu știu atâta fizica și matematică precum ai noștri! Nu au atâția IT-iști! Statul nostru investeste in manuale vechi de 20 de ani și in medici de familie care sa dea scutiri de la orele de sport. Apoi, primarii și consilierii lor locali sunt mai incompetenți decât ai noștri, nu știu sa conducă cluburi, sa pună antrenori, sa cumpere jucatori și nascoceasca cele mai ciudate locații pentru a organiza un meci, cum ar fi o parcare. Vorba cuiva mai devreme, cu siguranță un specialist, nu puteau sa bage niște țevi pe sub teren sa îl dezghețe? Le dădeam noi niște specialiști de la RADET, le făceau și încălzire și udare, intr-o singura instalație. Niște fraieri islandezii ăștia!

103798407052226
 •  29 Februarie 2020, 14:17

in islanda ,dusmanul e in afara granitelor !!! in romania,dusmanul e in interiorul granitelor,mai precis "cei care vor sa ne fure ciolanul si cascavalul !"...e totusi o diferenta ,mare !

ishhhhhhhh
ishhhhhhhh  •  29 Februarie 2020, 14:06

Problema e ca la noi totul se vrea facut cu repeziciune. De-aia nu avem literatura, de-aia fotbalul feminin e o gluma trista la noi.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează