Articol de Remus Dinu, Cezar Titor - Publicat miercuri, 29 martie 2023 00:32 / Actualizat miercuri, 29 martie 2023 11:06
Cornel Dinu (74 de ani), fostul mare jucător al naționalei, ex-selecționer al primei reprezentative, a intervenit la GSP Live, aproape de miezul nopții, pentru o analiză în stilu-i caracteristic asupra jocului „tricolorilor” din meciul România - Belarus 2-1.
Cornel Dinu a pus pe tapet lucrurile care l-au nemulțumit în jocul naționalei, a taxat atitudinea sobră a lui Edi Iordănescu, pe care-l acuză că e mult prea teatral în abordările sale și în relația cu propriii elevi, și a nominalizat patru jucători care l-au convins contra Belarusului. Mai jos, principalele concluzii ale legendei lui Dinamo:
Cornel Dinu: „Ne-am retras inexplicabil, contra unei echipe care nu mai înseamnă nimic!”
„Sunt două imagini total diferite. În primul rând, am întâlnit o echipă care nu mai înseamnă nimic din ceea ce însemna încrâncenarea Rusiei Albe în a se lupta cu bolșevicii după 1917.
O echipă care nu mai are nimic nici din acel Dinamo Minsk, că mi-am adus aminte de lupta pe care am avut-o cu ei în sferturile Cupei Campionilor Europeni, cu echipa aceea care pe atunci era campioana marii Uniuni Sovietice...
Ce pot să spun? O primă repriză în care diferența de valoare s-a văzut clar, Belarusul nu mai are nimic din Rusia Albă de care aminteam înainte.
Am avut un 4-0 clar la ocazii, după care, după minutul 50, oarecum surprinzător, dar poate explicabil, ne-am retras și i-am invitat în atac pe acești jucători care evoluează la unele echipe care nu înseamnă nimic în fotbalul nostru, nu întâmplător au ajuns unde-au ajuns în fotbalul european.
Bielorușii au atacat atât cât puteau, cu mijloacele pe care le-au avut.
După un 4-0 normal la ocazii în primele 45 de minute, ne-a trezit cu un 5-2 (n.r. - raportul ocaziilor), dar și cu o fază discutabilă, din care se putea naște un penalty pentru bieloruși.
Mie mi s-a părut că ceva a fost, ceva apropiat de circumstanțe de penalty, dar să respectăm judecata arbitrilor și pe cea a celor de la VAR”, a punctat Cornel Dinu, la GSP Live.
Cornel Dinu: „E de neacceptat să te retragi după minutul 55”
„Surprinzătoare este căderea și, mai mult decât atât, schimbările făcute. În mod normal, crești prin schimbări, dar intrările lui Tavi Popescu, Tănase sau Cicâldău n-au adus o continuare a jocului bun făcut de echipă în prima repriză.
Paradoxal, în repriza a doua n-am mai avut bucuria de a juca, plăcerea de a juca în fața unei astfel de echipe.
Să te retragi după minutul 55-60 mi se pare de neacceptat! Poate că această echipă a României încă nu are bucuria de a juca!
E bine că am plecat cu două rezultate pozitive în seria asta în care, nici dacă providența ne mângâia pe creștet, nu reușeam s-o avem atât de favorabilă pentru o eventaulă calificare.
Sigur, Elveția se duce (n.r. - se califică), bătălia va fi cu Kosovo și Israel. Un Kosovo care are trăsături ale fotbalului sârbesc și care ar putea fi un adversar dificil pentru noi.
Ceea ce mă pune pe gânduri, pe undeva, este faptul că asistăm la un Edi Iordănescu care aduce foarte mult cu nefericitul Prinț al Danemarcei, are ceva din personajul shakespearian care vorbește cu fantoma lui taică-su!
Vorbesc despre crisparea asta a lui Iordănescu, încordarea asta, așa-zisa seriozitate, așa-zisa competență, care nu știu dacă-și au locul la echipa națională sau la un astfel de meci. Cred că nu este de bun augur.
Fotbalul înseamnă bucuria de a juca, dar nouă ne-a lipsit bucuria de a juca și am văzut crispare, încordare. Edi Iordănescu ș-a propus să joace teatral această încordare, sub forma unei seriozități, a unei competențe deosebite.
Dar fotbalul e bucurie, zâmbet în execuții și, de cele mai multe ori, trebuie să fie și un zâmbet de încredere care să plece de pe margine spre teren ”, a mai spus Cornel Dinu la GSP Live, în emisiunea moderată de Costin Ștucan.
Remarcații lui Cornel Dinu și o tiradă la adresa lui Chiricheș
„Mister” a enumerat fotbaliștii care l-au convins contra Belarusului și nu s-a ferit să-l ironizeze pe Vlad Chiricheș, liderul naționalei din ultimii ani, absent de la această acțiune din cauza unei accidentări. Totul, în contextul în care „Procurorul” e mulțumit de actuala configurație din centrul defensivei, cu Drăgușin și Andrei Burcă utilizați în ambele partide.
„Schimbările n-au confirmat sub nicio formă, probabil că Edi a încercat să aducă un plus ofensiv. Deocamdată, spun că reprezintă un câștig Alibec, care e în plină formă, dar și Stanciu într-o oarecare măsură, plus Burcă, în zona defensivă.
Drăgușin e și el un câștig. Inspirația lui Burcă de a pune acel picior (n.r. - faza de la golul secund al României) ne-a adus o victorie care, până la urmă, e meritată, dar cred că era normal să fie mult mai clară dacă aveam bucuria de a juca și după minutul 55.
Ce alt cuplu să mai fie în defensivă? A mai fost încercat eșecul de jucător care e în Italia de ani buni, Chiricheș, dar care e mai mult rezervă.
S-a încercat într-o oarecare măsură și cu Nedelcearu, s-a încercat și cu alte formule, dar cred că aceasta e cea mai apropiată formulă de ceea ce poate oferi fotbalul românesc.
Adică Drăgușin, care joacă în Italia și se vede că joacă acolo, și Burcă, cel care are un plasament mai bun, deși e un jucător mai lent. Sunt un cuplu superior față de ceea ce am mai văzut până acum în echipa națională”, a spus Cornel Dinu.
FOTO / Cele mai spectaculoase imagini din România - Belarus 2-1
Citește și alte știri despre echipa națională:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!