Articol de Remus Dinu - Publicat joi, 01 iunie 2023 17:20 / Actualizat joi, 01 iunie 2023 19:03
Cosmin Olăroiu (53 de ani), acum antrenor la Sharjah FC, în Emirate, a fost invitatul lui Cătălin Țepelin în podcastul „Profu’ de Sport”, al treilea din seria episoadelor filmate în zona Golfului.
În ultimii ani, numele lui Olăroiu a fost mereu vehiculat atunci când FRF căuta selecționer. Acum, Oli spune că a avut oferte pentru a prelua naționala, dar mereu a fost legat de un club. Pe viitor, spune că nu ar refuza, dacă oferta ar veni la momentul oportun.
VIDEO. Cosmin Olăroiu lasă ușa deschisă pentru echipa națională
- Mulți suporteri, mulți microbiști din România, încă speră că la un moment dat te vei sătura de viața în Golf și de antrenat zi de zi și te vei face cumva disponibil pentru echipa națională. N-a fost să fie până acum, nu-mi dau seama dacă e un obiectiv pentru tine, dacă e ceva care-i pe vreo listă de-a ta sau...
- N-aș avea niciodată nicio problemă să fac lucru ăsta, însă... De exemplu, cineva cunoscut de la noi mă critica pentru că nu m-am dus la echipa națională. Dar cum poți să te duci...?! Poți să te prezinți acolo și să zici: «Am venit și eu, pot să antrenez?». Trebuie să te cheme cineva ca să te duci, nu? Și nu s-a întâmplat lucrul ăsta (n.r. - în ultima perioadă). Era foarte greu pentru mine să vin după după Mirel, aproape imposibil, însă au fost dăți când, într-adevăr, au venit (n.r. - pentru a-l oferta), dar eram antrenor la o echipă de club care nu...
- Nu-ți permitea să faci pasul ăsta.
- Le-am cerut să mă lase să antrenez [în paralel] și echipa națională, pentru că mai aveam șase luni de contract.
- Când s-a întâmplat asta?
- Înainte să plec de la Al-Ahli (n.r. - în 2017). Mai aveam șase luni de contract și le-am zis (n.r. șefilor de la Al Ahli): «Băi, oricum sunt două acțiuni până în iunie, când termin contractul, lăsați-mă la astea două acțiuni, că vreau să merg acolo». Și au zis: «Nu! Nu putem să ne permitem lucrul ăsta, o să înceapă lumea să discute, vor spune că pleci, iar jucătorii nu vor mai fi la fel de concentrați știind că tu pleci. Lucrurile astea pot perturba activitatea la club și noi nu vrem asta».
- În 2017, adică undeva între Daum și Contra, nu?
- Nu mai știu exact. Cred că înainte de Daum... Dar nu s-a putut. N-a fost o chestie de rea voință, pur și simplu nu s-a putut.
- Lași o ușă deschisă pentru viitor în direcția asta?
- Eu las o ușă deschisă oriunde sunt chemat și mi se dă posibilitatea să lucrez. Până la urmă, noi, ca antrenori, trebuie să apreciem faptul că cineva ne cheamă și ne dă posibilitatea să lucrăm. E o competiție foarte mare la momentul ăsta și sunt antrenori care pleacă de la o echipă și găsesc foarte greu un alt post, la o altă echipă, sau au nevoie de mult timp până să reintre în circuit. Atunci, orice posibilitate pe care o ai de a antrena e, de fapt, o apreciere față de munca ta. Când cineva te cheamă și te plătește pentru o muncă, înseamnă că te apreciază și, atunci, cred că nu trebuie să întorci spatele indiferent de nivel. Mulți îmi spun: «De ce nu te duci să antrenezi [în altă parte]?». Cum să mă duc dacă nu mă cheamă? Rămân unde sunt.
- Naționala zice că te cheamă. Nu știu cum te cheamă, că niciodată nu se pupă chemarea lor cu planurile tale. Nu s-a intersectat oportunitatea cu pregătirea, cum spui tu. Ai pregătirea necesară, dar oportunitatea dinspre Federație a trecut pe lângă tine deocamdată. Sincer acum, sunt o grămadă de microbiști care speră să te vadă cândva pe banca naționalei.
- Și eu sper să ajung undeva, cândva, dar vreau să ajung într-o conjunctură în care pot ajuta. De fapt, noi asta face. Ajutăm.
- E adevărat, dar și mâine dacă ai veni la echipa națională, experiența pe care o ai nu are cum să nu fie de ajutor unei naționale de nivelul nostru.
- Sunt de acord cu tine. Dar vreau să te întreb, cu cât? Impactul cât la sută poate fi?
- Orice impact de peste 1% este bun. Atât timp cât nu o iei în jos...
- Cu ce schimbă 1%? Că facem egal cu Bosnia? Dacă acum pierdem, cu acel 1% în plus facem egal cu Bosnia? Sau cu Macedonia?
- Pe unde ai fost ai căutat rata de progres, ai vrut să vezi cât se poate progresa. Crezi că fotbalul românesc este în momentul ăsta într-un punct din care foarte greu poate progresa?
- Foarte greu. Foarte greu... așa cred eu.
- Cum facem să schimbăm ceva?
- Cred că sunt alți oameni care pot răspunde, mult mai implicați în fenomen, care pot vedea lucrurile diferit.
- Sigur, sunt implicați și le văd de aproape, dar nu reușesc să le schimbe. Tocmai de asta uneori o perspectivă din exterior este mai valoroasă și mai limpede decât a lor.
- Noi suntem echipă de nivel A și avem nevoie de antrenor de nivel A? Sau suntem o echipă de nivel B și avem nevoie de antrenor de nivel A, sau suntem echipă de nivel C și n-avem nevoie de antrenor de nivel A?
- Cred că acum suntem undeva spre nivel C și ne trebuie un antrenor de nivel mai bun, care să ajute cumva.
- Exact, te ajută să treci de la C la B. Ideea este să ajungi de la C la A. Asta nu o poate face, însă, antrenorul. Trebuie să avem o strategie foarte bună la nivel național, ca toți oamenii care sunt în conducerea acestei țări, și nu vorbesc despre Federație, să contribuie la asta.