Articol de Andrei Crăiţoiu, Sergiu Alexandru - Publicat duminica, 16 iunie 2024 13:00 / Actualizat joi, 11 iulie 2024 11:33
Echipa națională a României a transformat orașul Würzburg, din Bavaria, în teritoriu românesc ♦ În centrul orașului de 140.000 de locuitori sunt arborate mai multe steaguri tricolore, dar și unele care arată că orașul e gazda unei naționale calificate la EURO ♦ Gazeta Sporturilor a luat la pas orașul, iar lumea e veselă, bucuroasă și mereu gata să te ajute
Federația Română de Fotbal i-a cazat pe elevii lui Edward Iordănescu într-un orășel superb, liniștit și voie bună. Iar spre deosebire de precedenta vizită a Gazetei Sporturilor, la finalul lunii martie, în oraș au apărut mai multe „indicii” care arată prezența României.
Vreme excelentă pentru plimbat în aer liber și fotbal
Dacă în București și în restul României alternează temperaturile caniculare cu ploile torențiale, lucrurile stau total diferit în Wurzburg.
VIDEO Cum arată Wurzburg, orașul în care România se pregătește pentru EURO 2024
În ultimele zile a fost o temperatură plăcută, în jur de 20 de grade, iar maxima pentru perioada următoare este de 27. Și fără ploi.
Este un climat asemenea celor de la munte, ceea ce-i face pe sutele de oameni care ies la terase și la plimbare prin centrul orașului, care începe de la podul Old Main, să apeleze la o geacă sau măcar un pulover,
Dacă o iei la pas pe străduțele cu clădiri medievale, conservate excelent, observi detalii care te duc cu gândul la naționala României. Pe mulți dintre stâlpii din centru au fost arborate steaguri tricolore și steaguri cu logoul UEFA și mesajul „Team Basecamp”.
O minge uriașă cu mesajele „tricolorilor”
În centru, chiar lângă Marienkapelle, Capela Sfânta Maria, a fost amplasat un balon uriaș.
„În inima naționalei”, titlul filmului documentar lansat de FRF. Balonul e plin cu mesaje ale „tricolorilor” și ale lui Edi Iordănescu.
Un astfel de balon a fost la antrenamentul deschis publicului, iar un altul este în curtea hotelului unde jucătorii sunt cazați.
Vedere perfectă de la cetate
De sus, vederea este una spectaculoasă. Se poate vedea orașul în întreaga lui splendoare.
Cel mai faimos punct de observație este de la cetatea Marienberg. Fortăreața are părți arhitectonice cu o vechime de peste o mie de ani, iar în interior găzduiește Biserica „Sfânta Maria”, sfințită în anul 706.
E cea mai veche clădire germană la est de Rin.
Wurzburg se bucură de prezența României
Într-o festivitate care a avut loc luni în sala mare a Primăriei, edilul Christian Schuchardt a vorbit despre importanța faptului că România a ales orașul Wurzburg ca bază pentru pregătire.
„E o mare plăcere, o onoare și o mândrie să găzduim echipa națională. Sper să aveți parte de cele mai bune condiții și să vedeți cât de ospitalieri suntem” a spus acesta în fața delegației FRF.
A fost urmat de consulul general al României, Miheia-Mălina Diculescu-Blebea, care a vorbit în germană și în română: „E o bucurie să vă avem aici, în Wurzburg, unde românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini”.
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen