Articol de Cătălin Stroia - Publicat marti, 25 iulie 2023 12:32 / Actualizat marti, 25 iulie 2023 13:01
FRF l-a prezentat astăzi pe Daniel Pancu (45 de ani) ca selecționer al echipei naționale U21.
În urma unui parcurs dezastruos la EURO U21, turneu în care România nu a bătut pe nimeni și nu a înscris nici măcar un gol, FRF nu i-a prelungit contractul selecționerului Emil Săndoi.
Între timp, comisia tehnică a FRF a ales noul selecționer, pe Daniel Pancu, care în ultimul an a ocupat poziția de selecționer la U20, un nivel mai jos.
Daniel Pancu, prezentat ca selecționer la U21
„În primul rând aș dori să le mulțumesc tuturor din Federație pentru încrederea acordată în urmă cu un an și acum, pentru că mi s-a dat șansa de a continua munca începută. La început nu eram foarte încrezător într-o colaborare pe termen lung, dar m-am adaptat foarte repede, este un mediu în care m-am simțit foarte bine.
Este o meserie la care trebuie să te adaptezi, să ții cont de multe momente neprevăzute. Este o zi importantă, cea mai importantă din cariera mea de antrenor de până acum. Îmi doresc foarte mult să nu dezamăgesc pe nimeni și să ne bucurăm împreună de a patra prezență la un turneu final a echipei naționale U21.
Clar, obiectivul este calificarea la turneul final. Echipa națională în acest momente obligă. După 3 prezențe consecutive, nu se gândește nimeni decât la calificare. Cu siguranță nu va fi ușor, grupa este grea, complicată, cum sunt toate.
Echipa națională vine după un turneu final în care imaginea nu a fost foarte bună, dar nu din cauza rezultatelor. Până la urmă, la valoarea lotului, România pleca cu ultima șansă, dar cred că la nivel de atitudine, agresivitate, altruism, disciplină, modul în care jucătorii trebuie să făcuți să înțeleagă și să simtă că îmbracă tricoul naționalei. De aici plecăm în campania următoare”, a precizat Pancu în prima fază.
Daniel Pancu, avertisment pentru jucătorii de la U21: „La mine contează doar ce fac pe teren!”
Noul selecționer a continuat cu un avertisment pentru tinerii „tricolori”:
„Poate unii mă știu, la mine fotbalistul contează doar pe terenul de fotbal, pentru ce face la antrenamente și jocuri. În rest nu îi cunosc, pentru dumneavoastră mulți sunt staruri, dar pe teren au lăsat de dorit”.
La prima vedere, avem o problemă legată de fundașii centrali din fotbalul românesc. Am spus-o și anul trecut, cât am pregătit jocurile de la U20: echipele cele mai bune din Europa aveau fundași centrali de 18-19 ani titulari, dar la noi este o mare problemă.
De când cu regula U21, găsim foarte mulți astfel de jucători în zonele laterale, dar când ne uităm la fundași centrali și la atacanți suferim.
- Daniel Pancu, selecționer România U21
Declarațiile lui Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF:
- „Inaugurăm un nou drum european. Sper să fie unul cu reușite. Înainte de asta, aș vrea să-i mulțumesc domnului Emil Săndoi pentru activitatea depusă aici. Chiar dacă nu au fost cele mai bune rezultate nu pot să nu subliniez profesionalismul și seriozitatea care l-au caracterizat de-a lungul mandatului, și să-i urez baftă în continuare în meseria de antrenor.
- Daniel reprezintă o continuitate a muncii unui antrenor care a fost la U20 și a preluat o echipă extrem de controversată. A avut curajul să preia o echipă a căror jucători sunt supuși riscului de a fi convocați oricând la U21, dar și-a înțeles foarte bine rolul. Echipa de U20 nu are un obiectiv clar de performanță, ci unul de creștere a jucătorilor.
- Criteriile au fost foarte clare, a acumulat experiență ca antrenor la echipe de seniori și la lotul național U20. Este un fost mare internațional”.
Daniel Pancu, noul selecționer de la U21
Oamenii din FRF se gândiseră și la repatrierea lui Cristian Chivu, numai că fostul căpitan al naționalei României a refuzat postul încă din discuțiile preliminare. „Vreau să antrenez zi de zi, nu mi-ar plăcea să fiu selecționer acum”, a fost răspunsul lui Chivu.
Daniel Pancu, 45 de ani, va avea la dispoziție câțiva fotbaliști experimentați, rulați mult în prima ligă din România, chiar dacă îi va pierde pe unii din generația care a participat la Europeanul recent disputat în țara noastră și în Georgia. Îi rămân Octavian Popescu, Baiaram, Pitu, Grameni, Borza, Mazilu, Rareș Ilie, Pantea.
Portarul va fi, probabil, de la CFR, Sava sau Hindrich. Adversarele din preliminarii: Elveția, Finlanda, Albania, Muntenegru, Armenia.
Obiectivul lui Daniel Pancu: calificarea la EURO 2025
România va debuta în preliminarii în Albania, pe 12 septembrie.
La turneul final va fi calificată câștigătoarea grupei. Vor exista nouă grupe și cele mai bune trei formații de pe locurile secunde vor participa, de asemenea, la Europeanul din Slovacia. Celelalte șase de pe pozițiile secunde vor fi implicate în baraje.
România face parte din grupa E, alături de Elveția, Finlanda, Albania, Muntenegru și Armenia.