Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat miercuri, 15 aprilie 2020 17:17
Caracterizările aparţin lui Emeric Ienei, selecţioner în '88, şi lui Ion Alecsandrescu, vicepreşedinte al FRF la acea vreme, şi fac parte dintr-un raport despre ceea ce s-a petrecut la echipa naţională a României înaintea amicalului cu Olanda, disputat la Amsterdam în iunie 1988
- GSP.RO publică în premieră un raport secret din vestiarul echipei naționale, ce poartă semnătura lui Emerich Ienei și datează de acum 32 de ani
- Textul a apărut inițial în varianta exclusiv print a Gazetei Sporturilor, în octombrie 2014.
Gazeta Sporturilor a făcut rost şi publică un raport întocmit în 1988 de către Emeric Ienei şi Ion Alecsandrescu, selecţionerul de atunci al României şi, respectiv, vicepreşedintele FRF, dar semnat şi de Mircea Lucescu, preşedintele Colegiului Central al Antrenorilor, şi Mircea Rădulescu, secretar general FRF.
Raportul dezvăluie lucruri incredibile pe care mari fotbaliști precum Iovan şi Bumbescu le făceau după ce erau convocaţi la lot. Acţiunea primei reprezentative de atunci a fost cu ocazia meciului amical disputat împotriva Olandei, în 1 iunie 1988, la Amsterdam. Naţionala Olandei se pregătea pentru Campionatul European din acea vară, pe care avea să-l cîştige, pe 25 iunie, 2-0 în finală cu URSS.
De aici înainte, cuvintele le aparţin chiar lui Ienei şi Alecsandrescu, care au condus delegaţia la Amsterdam, şi ele nu lasă loc interpretărilor:
"Raport cu privire la acţiunea lotului reprezentantiv «A» din perioada 26 mai - 1 iunie 1988 pentru jocul Olanda - România din 1 iunie 1988, semnat de Emeric Ienei (antrenor federal principal) şi de Ion Alecsandrescu (vicepreşedinte FRF) Conform planului şi programului de pregătire al acestei acţiuni, joi, 26 mai, au fost convocaţi la Hotelul «Tolstoi» din Bucureşti următorii 17 jucători:
- Lung, Moraru - portari
- Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu, Rednic, Andone - fundaşi
- Sabău, Klein, Rotariu, Mateuţ, Hagi - mijlocaşi
- Lăcătuş, Cămătaru, Piţurcă, Geolgău - înaintaşi
În completarea lotului, jucătorul Boloni urmează a se prezenta direct la Amsterdam în ziua de 30 mai - data sosirii echipei noastre la locul jocului cu Olanda". Punctul b al raportului se referă strict la problemele cauzate de Iovan şi Bumbescu:
b) "Referitor la data, ora şi locul prezentării jucătorilor relatăm următoarele:
"Indisciplina au creat-o Iovan şi Bumbescu! Cîştigurile au fost Sabău şi valuta!"
Căpitanul de la Sevilla a fugit două nopţi din hotelul de la Amsterdam, motiv pentru care nici n-a fost folosit în acel amical, în timp ce colegul său din defensivă, Bumbescu, "reclama o stare care îl scutea de antrenament"
Raportul realizat de Ienei şi Alecsandrescu a fost unul complet, care făcea trimitere inclusiv la momentul în care s-au anunţat cluburile din Divizia A ce jucători trebuie să trimită la lot. În afara problemelor cu Iovan şi Bumbescu, relatate la punctul b din raport, iată ce au mai scris cei doi:
"În legătură cu prezentarea jucătorilor la lot vă relatăm următoarele:
a) În după-amiaza zilei de miercuri, 25 mai (ziua disputării etapei a 30-a de campionat), s-a primit de la CS Steaua Bucureşti o adresă prin care ni se aduce la cunoştinţă că jucătorii Belodedici, Bumbescu, Iovan, Lăcătuş, Piţurcă sînt sancţionaţi de conducerea M.A.N. pentru abateri disciplinare cu interdicţia de a se deplasa în străinătate pe o durată de 6 săptămîni, începînd cu data de 21 aprilie 1988, iar jucătorii Rotariu, Ungureanu şi Ghe. Popescu urmează tratamente medicale în urma accidentărilor survenite în jocurile de campionat.
- jucătorul Hagi Ghe. nu s-a prezentant, tov. Dănilescu spunînd că este la aeroport pentru a-şi întîmpina părinţii care se întorc de la Atena.
- jucătorii Ungureanu şi Piţurcă au spus că sînt accidentaţi (lucru constatat de medicul lotului)
- Maiorul Dănilescu (Steaua) a spus că are ordin din partea conducerii M.A.N. de a ordona jucătorilor de la CS Steaua de a părăsi cantonamentul şi să se prezinte a doua zi (vineri, 27 mai, ora 9:00) la CS Steaua pentru noi ordine, urmînd ca în acest răstimp să se lămurească situaţia cu privire la prezenţa sau nu la această acţiune a echipei naţionale
- în urma discuţiilor purtate de conducerea CNEFS cu conducerea M.A.N. şi a CS Steaua, vineri, 27 mai, ora 11:00, s-au prezentat la antrenamentul echipei reprezentantive şi jucătorii echipei Steaua (Belodedici, Bumbescu, Ungureanu, Lăcătuş, Hagi, Rotariu, Iovan), dar jucătorul Bumbescu era într-o stare care reclama scutirea de antrenament, iar jucătorul Iovan fără echipament. Jucătorul Piţurcă nu s-a mai prezentat, comunicîndu-se că fiind accidentat urmează tratament la club.
- după antrenament, jucătorul Ungureanu - care a făcut numai alergări - a fost lăsat la club, medicul lotului spunînd că nu este recuperabil pînă la jocul cu Olanda.
Avînd în vedere dificultăţile relatate cu privire la prezenţă şi la starea de sănătate, şi pentru a preîntîmpina eventuala neprezentare a jucătorilor de la CS Steaua Bucureşti, conducerea tehnică a propus completarea lotului cu jucătorii Negrilă, Pană (Sp. Studenţesc), Varga, Lupescu (Dinamo Bucureşti). În cursul zilei de sîmbătă, 28 mai ni s-a comunicat din partea conducerii M.A.N. că jucătorul Belodedici nu poate face deplasarea, întrucît are probleme familiare (mama îi este bolnavă)".
Iovan a comis-o şi la Amsterdam
Fundaşul Stelei nu a fost indisciplinat doar în privinţa respectării convocării lui Emeric Ienei. Abaterile sale au continuat chiar şi după ce reprezentativa a aterizat în Olanda. "Ajunşi la Amsterdam, jucătorul Iovan s-a declarat indisponibil şi a refuzat să se încadreze în programul echipei. De altfel jucătorul Iovan, în timpul şederii la Amsterdam, a părăsit hotelul în două nopţi consecutive" e un alt pasaj din raportul realizat de cuplul Ienei-Alecsandrescu.
Il Luce şi Riciu cereau măsuri
Raportul, care conţine 9 pagini, este deschis aşa: "Raport semnat de către Mircea Lucescu (preşedintele Colegiului Central al Antrenorilor din cadrul FRF) şi Mircea Rădulescu (secretar general al FRF). În ultimii ani, în fotbalul nostru s-au manifestat atitudini care nu concordă cu interesele reprezentării la nivel corespunzător a echipelor naţionale. În practica unor cluburi şi a unor jucători au existat eschivări sau absenţe nejustificate de la unele acţiuni internaţionale interţări, atît în competiţiile oficiale, cît şi cele cu caracter de pregătire.
Tolerate, aceste atitudini s-au intensificat în ultima vreme, ele au culminat cu ocazia pregătirilor şi a jocului cu Olanda, din luna iunie 1988. Biroul Colegiului Central al antrenorilor, întrunit în şedinţa din 09.06.1988, analizînd activitatea internaţională pe luna mai şi a echipei naţionale, în special, îşi exprimă îngrijorarea faţă de cele relatate mai sus privind reuşita acţiunilor echipei reprezentantive la preliminariile viitoarei ediţii a Campionatului Mondial şi solicită Biroului Federal luarea de măsuri corespunzătoare".
"Intervenţia tov. Preşedinte al FR Fotbal - Mircea Angelescu - care a spus clar că scopul acestei acţiuni precum şi faptul că acest joc cu Olanda face parte din programul de pregătire al echipei naţionale pentru jocurile oficiale din preliminarele CM este o datorie patriotică a tuturor de a privi cu toată seriozitatea activitatea şi programul propus"
frază din raportul lui Ienei şi Alecsandrescu din 1988
Sabău, marea revelaţie a acelui amical
În raportul întocmit de Ienei au fost radiografiaţi şi cei 13 jucători care au evoluat la Amsterdam, în amicalul cu Olanda, iar selecţionerul le-a făcut o scurtă caracterizare privind prestaţia din teren. Concluzia a fost că Ioan Ovidiu Sabău, care avea 20 de ani, a fost marele cîştig al amicalului.
"Analizînd comportarea jucătorilor noştri în acest joc putem spune:
- Sabău, Lung, Rednic, Geolgău (cît a jucat) - bine ca atitudine şi randament
- Cămătaru - foarte bine ca atitudine faţă de joc şi cu unele realizări tehnico-tactice (a scos 11 metri)
- Lăcătuş - cu unele realizări în 1/3 de mijloc, bine ca atitudine, dar nu a ajuns la poartă
- Belodedici - preocupat numai de atac
- Bumbescu - sub posibilităţile fizice
- Andone - sub nivelul arătat anterior la echipa naţională, cînd a avut comportări bune (Irlanda, RDG), a întîrziat la marcaj şi deposedare
- Boloni - sub nivelul prestaţiilor anterioare în cele 4 jocuri internaţionale, dar rămîne acelaşi jucător coordonator şi cu o atitudine pozitivă de mobilizare şi dăruire
- Klein - sub nivelul prestaţiilor anterioare la echipa naţională datorită, credem unei slăbiri a programului de pregătire la club şi a postului şi funcţiei în care a fost pus să joace, întîrziind la marcaj şi deposedare. În repriza a II-a a fost mai aproape de el.
- Hagi - sub nivelul posibilităţilor şi cerinţelor, preocupat numai de joc individual, încercînd rezolvări imposibile în defavoarea jocului colectiv, aportul în apărare inexistent ca atitudine şi realizări, concentrarea faţă de joc fiind apatică şi dezinteresată. Spiritul autocritic şi grija faţă de el în companii selecte lasă de dorit.
Cîştigul acestui sezon internaţional al echipei naţionale se numeşte SABĂU, care a confirmat în compania unui adversar valoros".
Fane şi Adi, în plină glorie
Chiar dacă aveau probleme disciplinare şi erau cunoscuţi ca jucători cărora le place şpriţul, Iovan şi Bumbescu erau la apogeul carierei şi continuau să fie piese grele la Steaua. Cu 2 ani mai devreme de acel moment, cîştigaseră Cupa Campionilor, în aprilie 1988, chiar în acel an disputaseră semifinala Cupei Campionilor, iar după un an, în mai '89, urmau să joace şi finala cu AC Milan.
Câştigul acelui amical, valutar :))
Cum se încheie raportul semnat de Ienei şi Alecsandrescu? "În concluzie, o acţiune reuşită numai pe plan valutar (Federaţia Olandeză acoperind cheltuielile de transport, cazare, masă şi o indemnizaţie de 20.000 dolari) şi nu şi din punctul de vedere al îndeplinirii obiectivelor şi sarcinilor prevăzute în planul şi programul de pregătire pentru această acţiune în vederea jocurilor oficiale din preliminariile CM din cauzele arătate mai înainte cu privire la prezenţă, atitudine - jucători, cluburi, comportare etc".
OLANDA - ROMÂNIA 2-0 (1-0), Amsterdam, 01.06.1988, amical
Au marcat: Bosman (3), Kieft (53)
OLANDA: Van Breukelen - Van Tiggelen, R. Koeman, Rijkaard, Van Aerle - Van’t Schip (61 Van Basten), Wouters, Mühren (77 E. Koeman), Vanenburg - Bosman, Kieft. Antrenor: Rinus Michels
ROMÂNIA: S. Lung - Rednic, Bumbescu, Belodedici, Andone (73 I. Rotariu) - Sabău, Hagi (76 Geolgău), Boloni, Klein - Lăcătuş, Cămătaru. Antrenor: Emeric Ienei
Generaţia care ne-a dus la Mondial
Amicalul cu Olanda din vara lui 1988 urma să prepare campania pentru preliminariile CM din Italia 1990 care au început în toamna acelui an. Într-o grupă cu Danemarca, Grecia şi Bulgaria, "naţionala" noastră s-a descurcat bine, a obţinut 4 victorii şi un egal, iar cu 9 puncte a terminat pe primul loc şi a reuşit să readucă România la un turneu final de Campionat Mondial după o pauză de 20 de ani.
În Italia, grupa din care am făcut parte la Coppa del Mondo a fost una criminală, cu Argentina, URSS şi Camerun, însă ne-am calificat după 2-0 cu URSS, 1-2 cu Camerun şi 1-1 cu naţionala lui Maradona. Ne-am oprit în optimile de finală, unde am fost eliminaţi de Irlanda, după executarea penalty-urilor de departajare.
MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!
CITEȘTE ȘI:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”