FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAȚIONALĂ

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA „Tricolorul” care a învins Olanda singura dată în istoria naționalei: „Un plus de valoare la generația mea, un plus de suflet la cea de acum”

Dorin Goian, 43 de ani, fostul „ministru al apărării” al naționalei și Stelei, a explicat pentru GSP.ro ce diferențe sunt între generația lui și cea de acum și ce așteptări are de la echipa lui Edward Iordănescu +28   FOTO
Dorin Goian, 43 de ani, fostul „ministru al apărării” al naționalei și Stelei, a explicat pentru GSP.ro ce diferențe sunt între generația lui și cea de acum și ce așteptări are de la echipa lui Edward Iordănescu

Articol de - Publicat joi, 27 iunie 2024 22:49 / Actualizat vineri, 28 iunie 2024 04:29

Dorin Goian, 43 de ani, fostul „ministru al apărării” al naționalei și al Stelei, a explicat pentru GSP.ro ce diferențe sunt între generația lui și cea de acum și ce așteptări are de la echipa lui Edward Iordănescu. „Tricolorii” sunt calificați în „optimile” Euro 2024. Acolo vor înfrunta Olanda.

Dorin Goian, 43 de ani, a semnat golul victoriei cu Olanda, scor 1-0, din 2007, vital pentru calificarea României la Euro 2008. Lui Goe, fostul fundaș de fier al Stelei și al naționalei, nu-i place când i se amintește de acel meci cu eticheta „Tu ești ultimul român care a învins Olanda”.

Dorin Goian, în dialog cu GSP: „Nu am învins Olanda de unul singur”

„N-am învins eu de unul singur o echipă, toată echipa națională a câștigat atunci meciul cu batavii! Eu doar am marcat”, a adnotat moldoveanul în startul discuției cu reporterul Gazetei Sporturilor.

„Am stat opt zile în Germania, am văzut și meciul cu Belgia, și cel cu Slovacia. Nu știu, să văd, dacă mă întorc pentru cel cu Olanda”, a mărturisit Dorin.

Ca să înțelegeți cât de important a fost acel succes cu batavii, din 2007, trebuie menționat că este singurul din confruntările directe dintre cele două țări! În rest, trei remize și 10 eșecuri suferite de România.

Dorin Goian face o comparație între Olanda și Belgia

- Dorin, te-am sunat să te chestionez despre meciul cu Olanda, de marți, de la Munchen. Ce simți că va fi?
- Cu Olanda, întotdeauna, e un meci greu. Plecăm cu a doua șansă. Dar suntem într-un moment bun și, atunci când joci cu un adversar de calibrul acesta, ai nevoie de o organizare bună, de o defensivă foarte bună, să pregătești cum trebuie jocul și să faci un meci spre perfect. Ca să emiți pretenții la victorie. Avem nevoie și de puțin noroc, clar, dar eu spun că România e într-un moment bun. Și putem produce surpriza.

- Ți se pare Olanda mai puternică decât Belgia?
- Nu mi s-a părut că au jucat foarte bine la turneul final, au și primit goluri multe. Belgia m-a impresionat la meciul cu noi, s-a văzut clar că a fost peste România. Jucători de mare calitate. Doar că Belgia n-a avut constanță. După meciul cu noi, am crezut că va câștiga lesne cu Ucraina.

5goluri în 60 de meciuri a reușit Dorin Goian pentru echipa națională

Trebuie să ne jucăm șansa, e foarte important cum va pregăti selecționerul meciul. Sunt sigur că echipa va pregăti bine toate detaliile
- Dorin Goian

Dorin Goian despre ceea ce s-a întâmplat la România - Slovacia: „Așa a fost după minutul 75, s-au redus motoarele"

- Ți se pare că a fost penalty? Cel din meciul cu Slovacia. Aceasta ca să nu mai spunem de discuțiile legate de un eventual blat.
- Din punctul meu de vedere, a fost penalty clar. Vorbește lumea de aranjamente, dar mie nu mi s-a părut. Poate doar, într-adevăr, după minutul 75 că, știindu-se rezultatul de la Belgia - Ucraina de către ambele părți, și România, și Slovacia, n-a mai riscat nimeni. Parcă puțin motoarele s-au redus din ambele părți după minutul 80. Cu siguranță, nu și-a mai asumat nimeni riscuri. Nu putem vorbi de înțelegeri la acest nivel. Remiza mulțumea ambele echipe.

- Este o calificare surprinzătoare având în vedere așteptările dinaintea startului Euro?
- Ucraina și Belgia plecau ca favorite. Faptul că ne-am calificat în „optimi” de pe locul 1 e foarte bine. Vedeți ce mult a însemnat să câștigi un meci cu 3-0? Mai ales prin prisma noului sezon în care primordial e golaverajul, nu meciul direct. De acum încolo, orice e posibil. Va trebui să o luăm meci cu meci, iar dacă vom bate Olanda... Va fi senzațional!

Dorin Goian, comparație România 2024 cu România 2008: „E clar că au compensat cu dăruire"

- Ai putea face o comparație între România 2024 și România 2008? Tu ai făcut parte din acea formație ce-a mers la Euro.
- Sunt două generații bune, cu jucători de calitate. Poate un plus de calitate pentru generația noastră. Și poate un plus de suflet al acestei generații. Se vede că joacă... Nu că noi n-am fi jucat la fel (cu sufletul). Dar ținând cont că nu sunt jucătorii atât de valoroși încât să joace la mari echipe, e clar că au compensat cu dăruire.

- Poți compara Olanda de acum cu cea pe care ați învins-o voi atunci?
- Olanda de atunci este, cu siguranță, o generație mai bună decât cea de azi. Olanda din 2007/2008 e mai bună!

- Cine ți se pare bun la olandezi și dacă ai sesizat vreun punct mai slab?
- Van Dijk, Depay, De Jong. Au luat și multe goluri, e clar că au și minusuri. Staff-ul tehnic va analiza meciurile din grupă ale olandezilor, va găsi punctul vulnerabil.

3trofee a cucerit Goian cu Steaua, fiind membru al acelei generații UEFAntastice ce a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA

Dorin Goian este impresionat de emulația creată de România cu românii alături: „O nebunie frumoasă"

- Cum ți s-a părut emulația creată în jurul naționalei, români pentru România?
- E o nebunie! O nebunie frumoasă, plăcută. Am fost în fan zone, în piețe, înainte de meciuri, am văzut realitatea. Am văzut bucuria de după jocuri. E ceva foarte frumos, este bine că s-a reînviat acest spirit de a susține naționala. Sperăm s-o facem și când rezultatele nu vor mai fi bune. Este echipa noastră și trebuie s-o susținem!

- Un pronostic pentru marți, la Munchen?
- Ca orice român, vreau o calificare! Vedem ce frumos e când echipa câștigă, că lumea e mai zâmbitoare, mai senină. Eu îmi doresc ca băieții să stea cât mai mult în cantonament în Germania. Știu ce înseamnă când câștigi un meci la națională, cantonamentul devine ceva foarte frumos. Îmi doresc ca povestea să continue.

2remize a obținut România la Euro 2008, 0-0 cu Franța (vicecampioana mondială la acea vreme) și 1-1 cu Italia (campioana mondială), și eșec cu Olanda (0-2) în ceea ce a fost denumită „Grupa morții"

România – Olanda 1-0 (0-0) / Imagini de colecție de la victoria istorică obținută la Constanța

România - Olanda, victorie la Constanța cu golul lui Goian / FOTO: Arhiva GSP.ro
România - Olanda, victorie la Constanța cu golul lui Goian / FOTO: Arhiva GSP.ro
România - Olanda, victorie la Constanța cu golul lui Goian / FOTO: Arhiva GSP.ro
România - Olanda, victorie la Constanța cu golul lui Goian / FOTO: Arhiva GSP.ro
România - Olanda, victorie la Constanța cu golul lui Goian / FOTO: Arhiva GSP.ro
+24 FOTO

A marcat: Dorin Goian (71)
Stadion: Farul (Constanţa)
Spectatori: 13.000
Arbitru: Kyros Vassaras (Grecia)
România: Lobonţ - Ogăraru, Tamaş, D. Goian, Raţ - Codrea, Ov. Petre, Chivu - Nicoliţă, Marica (D. Niculae ’71), Mutu. Antrenor Victor Piţurcă
Olanda: Stekelenburg - Heitinga (Jaliens ’68), Ooijer ( Koevermans ’85), Mathijsen, Bouma - Seedorf, De Zeeuw, Van Bronckhorst - Van der Vaart, Van Nistelrooy, Robben (Babel ’78). Antrenor Marco van Basten

Citește și:

„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Euro 2024
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
Nationala
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (13)
balderis
balderis  •  29 Iunie 2024, 17:26
Postat de mafa pe 29 Iunie 2024, 09:13

La scoala...sti ce-i aia ??

Cu Roller, cumva !?

mafa
mafa  •  29 Iunie 2024, 09:13
Postat de balderis pe 28 Iunie 2024, 15:33

Unde ai învățat tu istoria asta !?

La scoala...sti ce-i aia ??

balderis
balderis  •  28 Iunie 2024, 15:33
Postat de mafa pe 28 Iunie 2024, 14:36

Se stie cum am batut Olanda la Constanta, ca Mihai Viteazul in 1595 la Vadul Calugareni, in mocirla langa raul Neajlov cand a rasfirat 180 mii de otomani cu numai 16 mii de ostasi !!!....Olanda nu mai e ce-a fost....o putem bate lejer daca jucam fara frica numelui.

Unde ai învățat tu istoria asta !?

Vezi toate comentariile (13)
Comentează