FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - LITUANIA 3-1

EXCLUSIV Dorinel Munteanu nu a vrut să vorbească despre meciul cu Lituania și a lansat „săgeți”: „Văd că a dispărut minciuna aia de pe vremea când nu erau rezultate!”

Dorinel Munteanu are încredere în valoarea jucătorilor români și în stilul lui Mircea Lucescu. Foto: Imago Images
Dorinel Munteanu are încredere în valoarea jucătorilor români și în stilul lui Mircea Lucescu. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 10 septembrie 2024 14:08 / Actualizat marti, 10 septembrie 2024 15:01

Liderul selecțiilor all time la echipa națională, cu 134 de meciuri sub tricolor, Dorinel Munteanu (56 de ani) recunoaște că a avut emoții în meciul cu Lituania, scor 3-1, din Liga Națiunilor.

Însă nu despre meciul cu Lituania a vrut să vorbească „fiindcă, până la urmă, să nu uităm în ce grupă suntem și cu ce adversari ne luptăm! E logic să câștigăm. Mie, pe lângă rezultat, mi-a plăcut altceva".

Campion și ca antrenor, cu Oțelul, echipă cu care a început foarte bine și actualul sezon, fostul metronom al echipei naționale crede că cel mai mare câștig a fost consecvența lui Mircea Lucescu, care a aliniat 10 dintre cei 11 titulari din partida cu Kosovo și la începutul întâlnirii cu Lituania.

Fără să le dea numele, Munteanu a trimis „săgeți” în direcția foștilor selecționeri Mirel Rădoi și Edward Iordănescu. Ambilor le impută faptul că făceau prea multe schimbări în echipă de la un meci la altul. De asemenea, Dorinel consideră că lipsa de experiență a unui selecționer precum a fost cazul Rădoi ne-a ținut pe loc: „Dacă nu se făceau unele alegeri greșite, cu antrenori fără experiență, chiar și fără licență, poate echipa asta era mult mai sus acum”.

Dorinel Munteanu: „Nicăieri în fotbalul mare nu se schimbă 4-5 jucători de la meci la meci"

„Este incontestabil că nea Mircea Lucescu a venit cu experiența, cu ochiul lui format, cu o carieră în spate, cu modul de a privi fotbalul românesc, dar mai ales cu un stil special de abordare a jucătorilor, de a le transmite și impune unele lucruri.

Nu a putut schimba foarte multe, a mers pe modulul de dinainte, dar a reușit să umble la mentalul băieților. Aici aș remarca și calitatea jucătorilor. Și eu, și mulți dintre colegii mei din Generația de Aur am spus mereu că avem fotbaliști cu valoare. Nu aveam disciplina și respectul necesare pentru fotbalul mare, dar pe care nea Mircea le-a impus.

Nu mai merge cu giugiuleala, e prea versat, e trecut prin multe să mai încerci să-l păcălești. Și se vede atitudinea, nu doar pe teren, dar și din declarații. Iar nea Mircea a avut curaj să nu schimbe iar 4-5 jucători, cum au tot făcut-o predecesorii lui. Nu era deloc în regulă cu acele schimbări de la meci la meci. Nicăieri, la marile echipe, nu se făcea așa.

Fiindcă talentul jucătorilor iese la iveală prin muncă, disciplină și respect, prin consecvență. Da, poate echipa a fost puțin obosită, poate Lituania ne-a chinuit, ne-a dominat, dar jocul nostru colectiv și-a spus cuvântul. Și cu ceva șansă, dar face parte din joc, fără asta nu se poate", a spus Dorinel Munteanu.

Dorinel Munteanu: „Văd că nu se mai vorbește despre aria de selecție, despre atmosfera super, minciuna aia de pe vremea când nu erau rezultate”

Acesta a mai remarcat că „elogiile curg acum spre Mircea Lucescu, dar eu aș evidenția echipa, băieții. Au început bine cu Lituania, au căzut, s-au ridicat, și uite așa au reușit să înceapă foarte bine această campanie. Se știe că sunt adeptul muncii, al disciplinei, dar uneori ele trebuie impuse. Și de aceea apreciez că le văd acum la națională.

Și mă gândesc că dacă nu se făceau unele alegeri greșite, cu antrenori fără experiență, chiar și fără licență, poate echipa asta era mult mai sus acum. Dar eu zic că suntem pe un drum bun, nu doar prin rezultate, ci prin cum se tratează fotbalul”.

După care Dorinel a încheiat spunând: „Văd că acum nu se mai vorbește despre aria de selecție. Pe vremea altor selecționeri se vorbea. Ba chiar și despre atmosfera excelentă din vestiar, chiar și când rezultatele erau negative. Era o minciună totală!

Acum nu se mai vorbeste așa mult despre asta. De fapt, Mircea Lucescu vorbește puțin și face. Și asta se vede și se va vedea în continuare. Ne vom califica și la Mondiale. Și asta va fi dovada că Euro nu a fost o întâmplare".

Dorinel Munteanu: „Cum să nu-l iei pe Mitriță?!"

Fără să se refere la Edward Iordănescu, Dorinel Munteanu a spus că „readucerea lui Alexandru Mitriță la națională spune multe despre tactul și felul de a comunica al lui nea Mircea. E mare lucru să ai cuvintele la tine, să-i faci pe jucători să accepte ce le ceri, să nu se gândească decât la joc. Cum să nu-l chemi pe cel mai bun jucător din campionatul intern?! Nu-i dai banderola din prima, dar îl aduci, îl integrezi.

Cum îl stăpânești, aici e treaba antrenorului. La fel și cu Ianis Hagi, chiar dacă are probleme la Rangers. Și sunt mai mulți, inclusiv din campionatul intern. Noi talent și valoare aveam, dar nu aveam disciplină, respect, continuitate. De aia se împotmolesc și prin străinătate, fiindcă nu li s-a dat asta. Iar fotbalul te pedepsește. Pe noi ne-a pedepsit ani mulți, sper că vom înțelege și vom aborda lucrurile altfel pe mai departe".

„Acum au căpătat și experiență cu această participare la Euro”

„Avem jucători valoroși! Să ai cuvintele la tine, să-i faci pe jucători să accepte, să nu se gândească la ce au de făcut se simte și din declarațiile lor, sunt ale unor jucători care se vede că vor calificarea. Și dacă ajungem la Mondiale înseamnă că Euro nu a fost o întâmplare, ci o certitudine.

Nu mi-a părut că echipa a fost obosită, chiar dacă am suferit cu Lituania. Nu aveai certitudinea că dacă schimbi 5 jucatori lucrurile arătau mai bine. Nicăieri nu se face asta. Da, poate au părut obosiți, dar echipa și-a revenit, a luptat.

Jocul colectiv e imposibil să nu aibă câștig de cauză. Chiar dacă echipa e puțin obosită, dar baza este bună.

Ne-a dominat Lituania, dar noi trebuie sa luăm lucrurile bune, că nea Mircea nu a schimbat. Asta mie îmi dă dreptate, că mereu spuneam că schimbarea de la meci la meci nu este benefică și s-a dovedit că așa era! Nea Mircea știe ce trebuie să facă”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
Superliga
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
Șumudică îi cere de urgență la Rapid, Moldovan îi taie elanul: „Mai trebuie să așteptați”
Superliga
Șumudică îi cere de urgență la Rapid, Moldovan îi taie elanul: „Mai trebuie să așteptați”
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”
Superliga
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”

Real Madrid - Stuttgart, prima etapă din Liga Campionilor » Cum arată echipele probabile și cotele

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (13)
hofer
hofer  •  10 Septembrie 2024, 22:06
Postat de rav410wrc pe 10 Septembrie 2024, 15:00

Problema-i ca Dorinel traieste cu impresia ca face fotbal "mare" la Otelu Galati !? ;)))

Dorinel a fost un mare fotbalist și are tot respectul meu pentru că știe ce vorbește. Ca Dorinel sunt puțini in Romania și părerea mea este că face o treabă foarte bună la Galați. Rezultate le îi dau dreptate. Nu înțeleg de ce ai dubii?

boierasul.
boierasul.  •  10 Septembrie 2024, 20:47
Postat de v1ad pe 10 Septembrie 2024, 15:34

Meritul lui Lucescu e ca îl scoate din lot pe Puscas și ca l-a scos din prima echipa pe Ianis. Altfel jucam in 11 jucatori. Speram ca aseara s-a lămurit si de nivelul lui Tarnovanu și nu îl vom mai vedea curând titular

Probabil meritul cel mai mare îl are Lucescu, pentru că nu permite implicarea lui Stoichita în alcătuirea echipei. Cât timp au fost antrenori de carton la națională, am văzut rezultatele.

IonSaliu
IonSaliu  •  10 Septembrie 2024, 16:53
Postat de v1ad pe 10 Septembrie 2024, 15:34

Meritul lui Lucescu e ca îl scoate din lot pe Puscas și ca l-a scos din prima echipa pe Ianis. Altfel jucam in 11 jucatori. Speram ca aseara s-a lămurit si de nivelul lui Tarnovanu și nu îl vom mai vedea curând titular

Am mai vorbit despre profesionalismul lui Mircea Lucescu. Chiar azi, de fapt, pe GSP: https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/lucescu-bucuresti-provincie-stadioane-756095-comentarii.html#comment8870455 În privinţa titularizării lui Târnovanu, cred că şi Lucescu a fost over-confident (ultra încrezător). El a fost sigur că meciul cu Lituania va fi mult mai uşor decât meciul din Kosovo. Lituania chiar pierduse acasă cu Cipru!! Şi după cum a început, meciul cu Lituania părea unul de scor pentru România. Golul destul de rapid a fost principala problema a echipei României. Jucătorii “s-au uşurat” prea de timpuriu. Abia şi-au putut reveni. Nici “Nea Mircea” nu i-a mai putut “deştepta”! Io zic că din causa “supra încrederii” într-un meci presupus uşor, Mircea Lucescu l-a titularizat pe Târnovanu. Am zis şi io că a fost decizia corectă. Acum era cel mai potrivit moment pentru titularizarea unui portar. Putea să fie nevoie, sau vrând-nevrând, ca Târnovanu să apere. Poate într-un meci mai important, ca împotriva Kosovo acasă.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează