FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV „E coșmarul meu!” » Victor Pițurcă știe cum putem depăși Olanda: „Acolo poate fi cheia”

Victor Pițurcă +28   FOTO
Victor Pițurcă

Articol de - Publicat joi, 27 iunie 2024 23:06 / Actualizat vineri, 28 iunie 2024 10:07

Victor Pițurcă (68 de ani), selecționerul care a condus România la Euro 2008, spune răspicat că „nu mi s-a părut deloc că ar fi fost o înțelegere între noi și slovaci în acest meci direct de calificare. Partida a avut momente aprige, Slovacia a avut ceva mai mult mingea, noi cu stilul nostru, încercând să speculăm orice moment favorabil”.

„Am primit gol destul de ușor, dar bine că am avut reacție repede și am egalat. Meciul a fost periculos până spre final, ambele echipe au avut ocazii. Speculații vor fi mereu, orice ai face.

Uite, eu recunosc: dacă eram acolo, la națională, și mă întreba cineva dacă sunt de acord să se termine egal, aș fi spus «da» fără probleme. Dar important e că ne-am calificat și nu oricum, ci chiar câștigând grupa!”, a spus Victor Pițurcă în dialogul cu GSP.

Victor Pițurcă, analiza României la Euro 2024: „Stanciu a ajutat mult echipa”

Victor Pițurcă a explicat și diferența enormă între ultimele prestații ale naționalei în partidele amicale dinainte de Euro, cu Bulgaria (0-0) și Liechtenstein (0-0), și cele de la turneul final continental: „Schimbarea e evidentă. Știți că pentru mine, la națională, nu există meciuri amicale.

Dar înainte de un turneu final lucrurile stau puțin altfel. Acum s-au concentrat, s-au mobilizat. Poate că și negativismul ăsta din jurul naționalei, înainte de Euro, a contat. I-a ambiționat, le-a dat forță, au dat tot ce au mai bun, fizic și mintal. Plus această emulație a publicului, a spectatorilor prezenți la fiecare meci, a contat foarte mult.

Și așa au venit rezultatele. Și cu Slovacia aș remarca echipa, nu vreun jucător în mod special. Au muncit, au luptat, nu au renunțat. Sunt atuurile acestei echipe și văd că reușesc să le păstreze".

Cu ochi de antrenor, Victor Pițurcă apreciază că „Stanciu, chiar dacă nu a avut realizări, a ajutat mult echipa. A fost omul invizibil, dar a alergat enorm, a acoperit urcările în atac ale celorlalți mijlocași. Plus că și adversarul și-a luat măsuri să-l blocheze, știind că e foarte periculos de la 30-35 de metri de poartă.

De asta nu a ieșit în evidență și n-a ajuns la finalizare, dar a fost extrem de util. Ceea ce e foarte important, e o altă față a României! Jucătorii, chiar dacă nu strălucesc, se pun în slujba echipei. Și asta face diferența. Uite, Ucraina avea jucători mai buni, dar nu și echipă. Și acum e acasă".

Victor Pițurcă: „Olanda a fost coșmarul meu, dar nu mai e ce a fost”

La fel ca toată lumea, și fostul selecționer ar fi preferat Slovenia în „optimi”. Își amintește de Olanda, „coșmarul meu, când eram selecționer. Mereu dădeam de ei. Dar ce echipă aveau, cu Robben, Van Persie, Van Nistelrooy, Seedorf, Van der Vaart. Am reușit totuși să-i batem, atunci, în 2007.

Și acum vom avea un meci foarte greu, fiindcă olandezii, chiar dacă nu mai au valorile individuale de altădată, au jucători foarte buni și puternici. Au și ei minusuri care pot fi speculate. Eu văd cam 60-40 la sută șansele în favoarea lor. Însă 40 la sută înseamnă mult! Pe vremea mea, când jucam cu ei, nu aveam mai mult de 25 la sută șanse. Deși aveam și noi echipă bună pe atunci!".

Tehnicianul a adăugat că „marți va trebui să fim impecabili fizic și psihic la ora jocului cu olandezii. Nu avem nimic de pierdut, cum se spune, dar pentru această generație ar însemna ceva formidabil să ajungă în primele 8 din Europa. Și se poate! Dar euforia de după calificare trebuie să treacă de a doua zi și să rămână doar mândria. Dacă vrei să devii mare, trebuie să uiți repede ce a fost și să te concentrezi pe ce urmează”.

Care poate fi cheia

Victor Pițurcă apreciază că principala calitate a actualei naționale este că „luptă până la final, nu cedează. Nici noi nu avem mari individualități, deși un jucător ca Man, de exemplu, care are mare calitate, poate face diferența. Dar forța noastră rămâne grupul, echipa. Sper să se recupereze fizic, întrucât consumul de energie a fost extrem de mare.

E normală uzura, fiindcă România a luptat în fiecare meci, așa că a pierdut din prospețime. Însă acum sunt metode de recuperare, astfel încât la ora meciului cu Olanda să fie cea mai bună versiune a lor. Cinci zile cred că sunt de ajuns. Iar psihic, trebuie să depășească orice barieră!”.

„E coșmarul meu!” » Victor Pițurcă știe cum putem depăși Olanda: „Acolo poate fi cheia”
Victor Pițurcă

„În locul lui Bancu trebuie un jucător care să facă bine faza defensivă”

Referindu-se la absența lui Bancu, suspendat pentru meciul cu Olanda, fostul selecționer e de părere că „la acest meci, cu Olanda, ne trebuie un jucător care să facă în primul rând foarte bine faza defensivă. Nu doar acolo, în bandă, dar și să ajute în centru".

Are însă încredere că „Edi Iordănescu va găsi cea mai bună soluție. E greu, pentru că e o poziție deficitară, dar sunt convins că selecționerul va alege varianta optimă. Important e ca echipa să poată să lupte. E ceea ce facem cel mai bine și la fel trebuie să jucăm și cu Olanda".

Mi se pare că e un nivel destul de scăzut la acest Euro. Nu apar vedetele, fotbaliști care să facă diferența. Nici nu pot să spun în acest moment care este jucătorul turneului. E posibil să fie ales din echipa care va câștiga titlul european

Până acum, Anglia și Franța sunt cele mai crunte decepții. Favorită la titlu ar fi Spania, urmată de Germania. Italia rămâne periculoasă, fiindcă a mai avut turnee finale începute prost, dar a luat trofeul. O echipă surprinzătoare mi se pare Austria. Dar e posibil ca din această fază să se schimbe multe, fiindcă jocurile vor fi mai aprige. Până la urmă, n-aș neglija total nici Franța, chiar dacă a jucat mizerabil până acum. Are totuși jucători foarte valoroși
- Victor Pițurcă, fost selecționer

Citește și:

Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
Nationala
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Euro 2024
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”
Nationala
Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (18)
monika.
monika.  •  28 Iunie 2024, 10:30

De ce ne tratati ca si cand am fi nepoti neascultatori, doar pt ca gandim altfel? Suntem diferiti, fiecare dintre noi, iar unii facem sport, nu comentam gratuit, in plus, ne informam. Nu ne intimideaza nimeni, nici cu critica, nici cu texte interminabile. Succes tuturor sportivilor! Fair play!

MaxiP
MaxiP  •  28 Iunie 2024, 10:04
Postat de monika. pe 28 Iunie 2024, 07:11

Este cel care avea ca scop 0-0? Asta da, obiectiv. Echipa n-a marcat nimic din actiune, de 2 meciuri... Dupa egalul aranjat, despre care a scris si inainte si dupa, presa internationala de specialitate ( nu tabloidele), multi au spus ca si la primul meci ar fi fost o intelegere. Oricum, suspiciunile nu vor disparea. Cu Olanda, ne asteptam sa se traga de timp, chiar dincolo de prelungiri, cu gandul la noroc, gen ocazie picata din cer sau 11 m. Sa pierzi la penalty-uri este echivalent cu o mare victorie, vom avea ce sarbatori

Atata "hate" vad in comentariile dvs, de neimaginat. Da, se joaca la 0-0, de pilda Belgia tragea de timp la greu acum 2 zile pentru un 0-0 cu Ucraina (ceea ce am si anticipat intr-un comentariu), Anglia a jucat la 0-0 cu Slovenia, hai sa nu ne mai legam de ai nostri. Noi am tras de timp la 1-1. Pe langa sumedenia de observatii negative, hai sa ne uitam si la multele aspecte pozitive din jocul echipei, care chiar au existat si sa lasam conspiratiile de 2 bani, pentru ca daca la meciul cu Slovacia existau motive de aranjamente, asta desi aspectul jocului le-a cam spulberat, la meciul cu Ucraina ce sa se aranjeze? Pentru ce si pentru cine? Nationala a fost capabila sa joace fotbal, ca foarte multi refuzati sa observati din motivul ca v-au dat peste cap pronosticurile si s-au calificat la Euro si n-au facut 0 puncte in grupa, cum va asteptati, asta e, chiar au jucat. Si desi n-au dominat grupa si rar vezi o castigatoare de grupa cu 4 puncte, au castigat grupa. Ce mai poti comenta in acest moment? Dar in stilul caracteristic, chiar daca cumva eliminam Olanda, ceea ce nu mi se pare absolut deloc un rezultat imposibil, la o eventuala infrangere in sferturile de finala, imaginea nationalei va reveni la statutul de "cea mai slaba echipa" in ochii romanilor, desi obiectiv vorbind au aratat ca stau mult mai bine decat credea lumea.

MaxiP
MaxiP  •  28 Iunie 2024, 09:57
Postat de bogat pe 28 Iunie 2024, 09:01

Apropo de meciul cu Olanda de la Constanta pe care nationala lui Piturca l-a castigat, acolo am avut si avantajul terenului prorpiu unde am aplicat tactica traditionala de otravit fantanile si parljolit campiile in fata invadatorului. Povestea Marica cu cateva zile in urma ca s-a udat corespunzator terenul si au fost si alte tactici de incomodare a adversarului. La Euro2024 jucam pe teren neutru si nu mai putem sa-i surprindem pe olandezi cu chestii din astea. Pentru o calificare miraculoasa avem nevoie de o zi de gratie in care sa ne iasa aproape tot si de adversari in zi proasta.

Bun, dar cine se foloseste de anumite tehnici cand joaca pe teren propriu? Nu e chiar ca si cum ar fi fost vreo exceptie. Sa comparam aceste meciuri e complet inutil, n-am jucat de mult contra Olandei, ambele echipe arata altfel. In 2007, la acea victorie, Romania prindea un apogeu al generatiei Mutu-Chivu, oricum insa victoria a fost o exceptie, intr-o grupa din care 2 locuri mergeau direct la Euro, Olanda la Euro a aratat cu totul altfel, tavalind Italia si Franta si pierzand surprinzator impotriva Rusiei, dar o Rusie probabil la cel mai bun meci din istoria nationalei de cand exista acea nationala a acelui stat. Iar 3 ani mai tarziu juca finala mondiala. Hai sa o spunem, Olanda la ora actuala nu seamana deloc cu ace echipa, teoretic exista un echilibru mult mai mare intre cele 2 adversare, dar e adevarat, faptul ca Olanda e poate la cea mai slaba generatie in vreo 50 ani, nu-i face sa fie sub noi dpdv valoric. Insa la ora actuala Olanda e o paine de mancat si daca facem abstractie ca am terminat primii in grupa si ca cealalta varianta era Slovenia, o optime de finala contra Olandei adusa in discutie inainte de inceperea turneului, suna foarte bine.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează