FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2024

ANALIZĂ GSP Ce ne așteaptă la Euro! GSP a analizat punctele forte și slabe ale tuturor adversarelor: cine e de neatins și cu cine avem șanse reale

Pe cine va înfrunta naționala la turneul final din Germania! Gazeta vă prezintă toate cele 18 selecționate (urnele 1, 3 și 4) din care se vor alege adversarele României la Euro 2024. Foto: Imago
Pe cine va înfrunta naționala la turneul final din Germania! Gazeta vă prezintă toate cele 18 selecționate (urnele 1, 3 și 4) din care se vor alege adversarele României la Euro 2024. Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 02 decembrie 2023 13:57

Pe cine va înfrunta naționala la turneul final din Germania! Gazeta vă prezintă toate cele 18 selecționate (urnele 1, 3 și 4) din care se vor alege adversarele României la Euro 2024.

  • România este în urna 2 la tragerea la sorți a grupelor EURO 2024, după ce a câștigat grupa I din preliminarii
  • Gazeta va avea un corespondent la tragerea la sorți, pe Theodor Jumătate, jurnalist cu aproape 30 de ani de experiență.

Sâmbătă, 2 decembrie, se va desfășura tragerea la sorți a grupelor Euro 2024, în spectaculoasa și ultramoderna sală a Filarmonicii din Hamburg, pe malul râului Elba. 

România, ce noroc! Avem grupa de la Euro 2024: doi adversari accesibili + o forță din Vest
GRUPELE EURO 2024
România, ce noroc! Avem grupa de la Euro 2024: doi adversari accesibili + o forță din Vest

"Tricolorii" vor fi în urna a 2-a, așteptând adversarele pentru startul turneului final. Selecționerul Edi Iordănescu speră la o serie mai ușoară. Cu noroc, naționala va avea doar o rivală de temut, pentru că toate echipele din prima urnă sunt puternice. 

Gazeta vă prezintă toate cele 18 formații din urnele 1, 3 și 4, pe care le-ar putea înfrunta la competiția din vară (14 iunie - 14 iulie).

Ce ne așteaptă la Euro! GSP a analizat punctele forte și slabe ale tuturor adversarelor: cine e de neatins și cu cine avem șanse reale

URNA 1 

GERMANIA (țara gazdă). Prea puțin timp pentru teste

Un selecționer nou și tânăr, Julian Nagelsmann (36 de ani), încearcă să depășească un experiment eșuat, cu Hansi Flick pe bancă, și să trezească o echipă îmbătrânită, lotul evaluat la 665 de milioane de euro (transfermarkt.de) având o medie de vârstă de aproape 30 de ani. Dar primele teste n-au fost tocmai bune, două înfrângeri și un egal în patru meciuri. Mannschaftul are multe fisuri, dificil de acoperit de Nagelsmann într-o jumătate de an.

PORTUGALIA. „Ultimul dans" al lui Cristiano

Acesta va fi ultimul turneu continental al lui Cristiano Ronaldo. Va avea 39 de ani la Euro și pare pregătit de asaltul final. Lusitanii, singurii cu maximum de puncte în preliminarii (golaveraj 36-2), au superatac, sunt și mai ofensivi cu Roberto Martinez selecționer.

Au un grup estimat la 921 de milioane (27,7 ani medie de vârstă). Ofensiva totală lasă însă uneori spații neacoperite în spate. Defensiva nu e impenetrabilă.

FRANȚA. Principala candidată la titlu. Fără cusur

Cu Didier Deschamps ce pare de o eternitate selecționer (numit în 2012), „les Bleus" sunt cea mai puternică echipă de la Euro, principala favorită la trofeu. Îl au pe Kylian Mbappe în mare formă, în cursă spre a bate toate recordurile, și continuă pe același traseu bun de la Mondial. 

Ce ne așteaptă la Euro! GSP a analizat punctele forte și slabe ale tuturor adversarelor: cine e de neatins și cu cine avem șanse reale
La 24 de ani, căpitanul Kylian Mbappe are deja 46 de goluri în 75 de meciuri la naționala Franței Foto: Imago

Spre deosebire de Portugalia, defensiva albastră e mai sigură în momentele-cheie și întreaga formație e mai solidă. Franța de vis apărare-mijloc-atac. Lot de peste un miliard de euro, cu o medie de vârstă de 27 de ani.

SPANIA. Mai agresiv, mai rapid. Dar fără Gavi

Numit în locul lui Luis Enrique după Mondial, Luis de la Fuente a impus un joc mai agresiv, mai rapid, pasele sunt mai verticale. Însă apărarea rămâne un punct vulnerabil, o problemă pe care actualul selecționer nu a rezolvat-o încă. 

O imensă pierdere pentru De la Fuente: din lotul evaluat la 814 milioane (27,2 ani medie de vârstă) va lipsi Gavi, esențial pentru La Roja, victima unei rupturi de ligamente încrucișate la genunchi.

BELGIA. Nu mai sunt „diavolii" de la CM 2018

Selecționerul Roberto Martinez a trecut la portughezi, fiind înlocuit cu germano-italianul Domenico Tedesco. Totuși, chiar dacă a câștigat grupa în preliminarii, nu mai e echipa (evaluată la 440 de milioane, cu 26,2 ani medie de vârstă) generației extraordinare care a încheiat pe locul 3 la Mondialul din 2018. 

Două piese imposibil de înlocuit sunt sub semnul întrebării: se va reface complet portarul Thibaut Courtois, care a suferit în august o ruptură la ligamentele încrucișate? Dar Kevin De Bruyne, „creierul" jocului naționalei, afectat de o afecțiune musculară gravă?

ANGLIA. Echipa duetului Bellingham-Kane

Una dintre candidatele la titlul continental. De șapte ani ani selecționer, Gareth Southgate speră să-i aibă în maximum de formă pe cei mai valoroși jucători, Harry Kane, golgheterul all-time al Albionului (62 de reușite în 89 de meciuri), și Jude Bellingham, în spatele căpitanului, cel mai bun reprezentant al noului val. 

Apărarea Angliei (lot de 1,09 miliarde, cu o medie de vârstă de 27 de ani) e departe însă de nivelul atacului și Southgate nu găsește soluții care să-i ofere o siguranță mai mare.

URNA 3 

OLANDA. Nu e „portocala mecanică" de care să te temi

Ronald Koeman s-a întors la națională, după despărțirea de Louis van Gaal, fără a descoperi până acum formula magică. O formație bună, periculoasă, dar fără strălucirea, fără sclipirea de altădată. 

Nu mai e „portocala mecanică" (lot estimat la 462 de milioane de euro, cu 26,2 ani medie de vârstă) de care să te temi. Nici Xavi Simons, tânărul atât de lăudat împrumutat de PSG la Leipzig, nu dă scânteia așteptată. Apărarea nu e un zid. Căpitanul Virgil van Dijk se chinuie să păstreze linia defensivă cât mai compactă.

SCOȚIA. A renăscut, McTominay zboară. Poate fi o surpriză la Euro

Steve Clarke pare, în sfârșit, selecționerul care să împingă Scoția mereu înainte. Atuurile sale: agresivitate, implicare, omogenitate, forță. Cu un căpitan extraordinar, Andy Robertson, unul dintre cei mai buni fundași stânga ai lumii, și un Scott McTominay renăscut, mijlocașul central transformat în golgheterul grupei (7 reușite) de când evoluează mai aproape de poartă, britanicii au învins Spania în preliminarii (2-0) și pot supune și alte puteri. 

Ce ne așteaptă la Euro! GSP a analizat punctele forte și slabe ale tuturor adversarelor: cine e de neatins și cu cine avem șanse reale
Scott McTominay, motorul Scoției, a reușit câte o ”dublă” la 3-0 cu Cipru și 2-0 cu Spania Foto: Guliver/GettyImages

Cota scăzută a lotului, doar 185 de milioane (medie de vârstă de 27,5 ani), nu spune totul despre o echipă. Scoția poate fi o surpriză la Euro. Haaland a rămas acasă din cauza ei. 

CROAȚIA. Ultima speranță a lui Modric

Precum Cristiano Ronaldo, fostul său coleg de la Real Madrid, Luka Modric urmează să joace ultimul turneu final de Euro. Micul „general", ajuns la 38 de ani, a visat mereu la un trofeu cu „Vatreni", însă ceva, foarte puțin, i-a lipsit mereu Croației. 

Două finale, ambele pierdute, una de Mondial, alta de Liga Națiunilor, și un loc 3 la CM, toate în ultimii cinci ani, acesta e palmaresul lui Modric la națională. Și el, și selecționerul Zlatko Dalic speră să fie acum ora Croației. 

Dar echipa (lot de 310 milioane pe Transfermarkt, medie de vârstă 27 de ani) nu mai e la fel de tare ca în trecut. Mult talent, însă eficiența nu e cea dorită de Dalic. 

SLOVENIA. S-a întors după 24 de ani

După aproape un sfert de secol, Slovenia s-a calificat, în sfârșit, la Euro. Selecționerul Matjaz Kek, din 2018 la națională, a găsit calea spre turneul final. Principalele forțe ale sale, căpitanul Jan Oblak (Atletico Madrid), unul dintre primii portari ai planetei-fotbal, și tânărul Benjamin Sesko, 20 de ani, vârful lui RB Leipzig, un jucător care seamănă ca stil cu Erling Haaland. 

Cu ei, Slovenia (estimată la 131 de milioane și cu 27 de ani medie de vârstă) a rezistat în preliminarii aproape de Danemarca, semifinalista ultimului Euro!

SLOVACIA. Fostul secund etern e selecționer de Euro

A treia prezență consecutivă la Euro, Slovacia nu mai e o apariție neașteptată la marele festival continental. Doar tehnicianul e neașteptat. În 2022, italianul Francesco Calzona (55 de ani) a fost numit selecționer, prima oară antrenor principal în carieră, după 14 ani secund, inclusiv la Napoli. 

El a calificat o echipă în care se remarcă numai căpitanul Milan Skriniar (stoperul lui PSG). Portugalia a fost singura care a învins Slovacia (lot evaluat la 167,35 milioane, cu 27,4 ani medie de vârstă) în această campanie, de fiecare dată extrem de greu, 3-2 acasă și 1-0 în deplasare. 

CEHIA. Schimbă stafful tehnic, atmosferă încinsă

Cea mai importantă problemă a Cehiei, pierderea selecționerului. După cinci ani, Jaroslav Silhavy a renunțat stupefiant, anunțând că demisionează chiar în momentul când a asigurat calificarea la Euro. Fără el, vestiarul e și mai dificil de controlat. Dovadă ce s-a petrecut înaintea meciului decisiv, cu Moldova. 

Trei titulari, fundașii Brabec, Coufal și atacantul Kuchta, au fugit din cantonament și s-au distrat într-un club de noapte. Au fost excluși din lot (estimat la 132,25 de milioane, cu o medie de 25,9 ani). În preliminarii, s-a predat Albaniei: 1-1 și 0-3!

URNA 4 

ITALIA. Un superportar pentru liniștea unei echipe nesigure

Squadra azzurra, o mare contradicție. A lipsit de la ultimele două Mondiale, dar a cucerit titlul continental. Acum, a fost la un pas să rateze calificarea directă la Euro. 

Ce ne așteaptă la Euro! GSP a analizat punctele forte și slabe ale tuturor adversarelor: cine e de neatins și cu cine avem șanse reale
Duel fierbinte la Ucraina - Italia 0-0. Chiesa contra Stepanenko Foto: Guliver/GettyImages

Două înfrângeri în fața Angliei, egala Ucrainei și a Macedoniei de Nord în alte meciuri dificile. Rămasă fără selecționer la jumătatea preliminariilor, după ce Roberto Mancini a acceptat oferta federației saudite, Italia l-a adus pe Luciano Spalletti, obținând la limită biletele de Euro. Mulți jucători valoroși din Serie A (lot estimat la 582 de milioane, medie de vârstă 27,8 ani), însă jocul nu funcționează potrivit numelor. 

Atacul nu zboară, apărarea nu asigură. Pe acest fond, Donnarumma e o piesă-cheie. Superportar.

SERBIA. Talentul individual nu rezolvă problemele colective

Nume de legendă pe bancă, Dragan Stojkovic, nume importante în lot (evaluat la 293,7 milioane, cu 27,2 ani medie de vârstă). Totuși, Serbia se confruntă cu dificultăți majore. 

Talentul individual nu rezolvă probleme colective, ceea ce afectează toate zonele terenului. Într-o grupă pe care ar fi trebuit să o stăpânească, sârbii au suferit cumplit. Dublu eșec cu Ungaria, dublu egal cu Bulgaria, ultima fiind cea mai slabă formație din serie, unica fără victorie.

ELVEȚIA. Aroganța și erorile selecționerului costă scump

Țara Cantoanelor nu are un lot cu o cotă foarte ridicată (210 milioane; medie de vârstă 28 de ani). Dar jucători are, și tineri, și veterani. Teoretic, putea domina clar grupa noastră în preliminarii. 

A început în forță majoritatea meciurilor. Numai că aroganța elvețienilor, schimbările greșite constant de Murat Yakin în timpul partidelor și, mai ales, conflictele interne (exemplu e „războiul" dintre selecționer și căpitanul Granit Xhaka) au făcut ca roș-albii să piardă o mulțime de puncte și să fie întrecuți de „tricolori" pe ultimii metri.

PLAY-OFF A - POLONIA (posibil). Lewandowski a dat alarma

Pe traseul său de baraj, Polonia pare favorită. Demiterea selecționerului Fernando Santos și înlocuirea sa cu localnicul Michal Probierz au venit prea târziu, nu au permis echipei calificarea directă. 

Robert Lewandowski, 35 de ani, nu vrea să lipsească însă de la ultimul Euro. Lewa e asul roș-albilor (lot de 208 milioane, cu 27,2 ani medie de vârstă), „vânătorul" care se simte perfect în careu. Căpitanul îi trage după el pe coechipieri. 

Nu mai sunt la fel de performanți ca în ultimul deceniu (trei turnee finale continentale și două mondiale consecutive), jocul nu mai e solid, echilibrat, dar polonezii cedează întotdeauna greu. 

PLAY-OFF B - UCRAINA (posibil). Fotbal rapid, exploziv

O națională dintr-o țară devastată de război, obligată să evolueze în străinătate, cu un selecționer venit în vara trecută, Serhiy Rebrov, are toate atuurile să se califice la Euro. Și să joace bine. A fost atât de aproape de a învinge Italia în ultimul meci și de a câștiga biletele pentru Germania! 

Ucraina (lot de 291,5 milioane, cu 26,4 ani medie de vârstă) creează pericol, generează un fotbal rapid, exploziv. Iar defensiva rezistă și ea. O formație are talent pentru a impresiona la turneul final.

PLAY-OFF C - GRECIA (posibil). Un uruguayan a reaprins spiritul grec

Numit selecționer în vara lui 2022, uruguayanul Gustavo Poyet, fostul coleg al lui Dan Petrescu la Chelsea, a reaprins spiritul Greciei, care nu s-a mai calificat la niciun turneu final de peste un deceniu (două Euro și două Mondiale ratate).

Cu Poyet, echipa evaluată la 148,5 milioane (medie de vârstă 27,7 ani) a reînvățat să lupte. Dar a avut ghinionul unei grupe aproape imposibile în preliminarii. Era extrem de greu să treacă de Franța și Olanda. Speră să ajungă la Euro prin baraj.

Citește și

7 „grei” din fotbalul românesc au făcut grupa României la Euro 2024: „Vreau să jucăm cu ei, ca Ianis să-l răzbune pe Gică!”
EURO 2024
7 „grei” din fotbalul românesc au făcut grupa României la Euro 2024: „Vreau să jucăm cu ei, ca Ianis să-l răzbune pe Gică!”
O altă abordare » Cea mai grea și cea mai accesibilă grupă la Euro 2024 în funcție de palmaresul all-time cu toți posibilii adversari
GRUPE
O altă abordare » Cea mai grea și cea mai accesibilă grupă la Euro 2024 în funcție de palmaresul all-time cu toți posibilii adversari
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gata, e 2-2 în războiul România - Kosovo! Îi „pulverizează” pe suedezi: „Au apărut «apărătorii dreptății». Ciudat, fără precedent”
Nationala
Gata, e 2-2 în războiul România - Kosovo! Îi „pulverizează” pe suedezi: „Au apărut «apărătorii dreptății». Ciudat, fără precedent”
Start amânat cu o oră în Liga 2, la Reșița! Ultrașii au pus și ei mâna pe lopeți. Detalii și imagini de la stadion
Liga 2
Start amânat cu o oră în Liga 2, la Reșița! Ultrașii au pus și ei mâna pe lopeți. Detalii și imagini de la stadion
„Călătorie în viitor” » 3 detalii care l-au uluit în Coreea de Sud pe fostul golgeter al României: „Știi cum iau ei bacșișul? M-a frapat, chiar exagerează”
Special
„Călătorie în viitor” » 3 detalii care l-au uluit în Coreea de Sud pe fostul golgeter al României: „Știi cum iau ei bacșișul? M-a frapat, chiar exagerează”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
mishu_74
mishu_74  •  23 Noiembrie 2023, 17:08

Din prima urna cele mai accesibile ar fi Spania si Belgia. Nemtii joaca acasa, chiar daca nu merg foarte bine nu-mi doresc sa-i intalnim, cu Anglia nu cred ca va mai merge ulciorul la apa cum ne-a obisnuit din intalnirile directe de pana acum, iar Franta si Portugalia cred ca sunt cele mai greu de batut formatii de la Euro. Urna a treia, mi-as dori Slovenia ca sa inchidem odata rana aia ramasa deschisa de 22 de ani. Apoi, din urna a treia nu-mi doresc niciuna care e deja calificata. Ce-o veni din play-off... vedem, pare destul de interesant.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează