Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit - Publicat vineri, 09 martie 2018 09:00
Marcel Pușcaș, 57 de ani, detaliază programul cu care speră să-i învingă pe Burleanu și Lupescu în cursa pentru șefia FRF. Mitraliază acțiunile actualului președinte: ”Îl interesează doar scaunul de sub fund”.
- Domnule Pușcaș, intrăm în curând în ultima lună de campanie la FRF. Cu ce arme sperați să obțineți șefia federației?
- Am fost să discut cu membrii afiliați cam în 70 la sută din teritoriu, urmează să acopăr și restul. Programul l-am alcătuit în funcție de lipsurile constatate în fotbalul românesc, ținând cont inclusiv de nevoile și prioritățile semnalate în timpul discuțiilor purtate prin țară. Mă voi axa pe doi piloni principali: legalitatea federației, fiindcă nu poți construi nimic durabil pe un fundament vulnerabil juridic, și descentralizare totală.
- Ce ar presupune descentralizarea?
- Dezvoltare echilibrată a fotbalului românesc, cu toate componentele lui, și separarea profesionismului de amatori. Iar motorul principal vor fi AJF-urile, care aș dori să se constituie în Uniuni regionale, astfel încât toți banii proveniți din programele de dezvoltare, de la UEFA, FIFA și nu numai, să se regăsească în directa lor coordonare și folosință.
"Aș distribui două milioane de euro către AJF-uri"
- Un exemplu?
- Regiunea Banat, cu patru județe, Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, ar beneficia de un buget de 200.000 de euro, câte 50.000 de județ, bani veniți dinspre federație. Uniunea va gestiona competiții pe toate palierele, juniori, feminin, futsal, inclusiv preluarea organizării Ligii a 3-a, sub monitorizarea FRF. La L3, ar rezulta 8 serii regionale a câte 12 echipe. E similar cu ce se întâmplă în Austria, Elveția sau Germania cu Regional Liga, competiții disputate pe plan local. Abordarea prezintă multiple avantaje: reducerea costurilor, atragere mai facilă a sponsorilor și investitorilor din zonă, capacitate superioară de dezvoltare la copii și juniori, magnetism crescut pentru programele de Grassroots, adică fotbalul de masă. Cam două milioane de euro anual ar merge spre aceste Uniuni, opt la număr.
- Cum s-ar distribui, practic, bugetul federal?
- Am și făcut o simulare. FRF are acum venituri de vreo 12 milioane de euro. Am ajunge spre 15 milioane de euro, pentru că sunt trei sponsori importanți, care vor să vină alături de mine. Nu mai pun la socoteală eventuale alte venituri în cazul unor calificări la Europene sau Mondiale! Un milion de euro s-ar câștiga însă numai din scăderea numărului de personal prin externalizarea Ligii a 3-a, a marketingului, contabilității și juridicului. În aceste condiții, șase milioane de euro ar fi direcționați către investiții: două milioane la Uniunile Regionale, două milioane pentru copii și juniori, un milion fotbal feminin și futsal, un milion pentru liga secundă.
"Cifrele umflate cu cel puțin 40 la sută"
- Și diferența?
- Spre echipele naționale merg de obicei în jur de 4,5 milioane de euro. Ar mai fi 1,5 milioane de euro cheltuielile curente federale și maximum trei milioane în salarizări. Ăștia sunt banii! Și atunci nu poți fi pe pierderi de 7 milioane de euro anual, așa cum suntem acum. Discutăm pe cifre ANAF, da? Asta nu poate aduce nimic bun!
- Apropo de cifrele ANAF: cum explicați totuși discrepanțele majore dintre datele de la Fisc și raportările optimiste ale FRF?
- E discrepanța între cele 2.000 de practicante ale fotbalului feminin și cele 52.000 declarate inclusiv la UEFA de actuala administrație! Vă mai dau exemplul contractelor de sponsorizare ale federației. Toate sumele sunt condiționate de niște performanțe. De exemplu, Bancpost oferă X euro dacă te califici la un turneu final sau X minus Y dacă nu te califici. Când se raportează însă membrilor, se anunță contractul mare, ca și cum ești la Europene sau Mondiale! Se umflă cifrele cu cel puțin 40 la sută! Diferențele astea se traduc în realitate într-un minus de vreo două milioane de euro.
"Mandat între ignoranță și disperare"
- Care a fost momentul în care v-ați despărțit complet viziunea față de actualul președinte, ale cărui acțiuni le criticați constant chiar din interiorul federației?
- În 2015, când am sesizat că, zi de zi, toate acțiunile sunt făcute doar în scop electoral, fotbalul fiind neglijat. Atunci am început să-mi pun întrebări. Unde mergem? Spre programe de responsabilitate socială? OK, nu spun că nu sunt necesare, dar nu cu prioritate. Unde mai pui că nu sunt nici măcar proiecte originale, fiindcă au fost copiate de pe vremea lui Mircea Sandu. Există documente clare de prin 2013!
- Cum l-ați caracteriza în trei adjective pe Răzvan Burleanu?
- Nu vreau să caracterizez omul, dar el a fost maestrul formei fără fond. Traseul lui în fruntea federației s-a desfășurat între ignoranță și disperare. Fără soluții reale pentru problemele fotbalistice, ci numai cu dorința de a-și păstra scaunul sub fund, atitudine tot mai accentuată pe măsură ce se apropie alegerile. Cred că e timpul să uităm definitiv de cuvintele lui Burleanu. A avut la dispoziție patru ani nesperați pentru a vorbi, el, dar și cei din jurul lui. Ajunge! Am văzut ce poate! E suficient!
"Dacă nu exista Pușcaș, Burleanu nu mai ajungea președinte"
- S-au schimbat radical datele problemei odată cu intrarea în cursă a lui Ionuț Lupescu?
- E adevărat, s-au schimbat, pentru că Lupescu vine cu o imagine bună, e foarte mediatizat. Există însă în competiție Marcel Pușcaș, care are cea mai mare experiență dintre cei trei: jucător, președinte, antrenor în cupele europene, impresar, conducător al unui club de juniori, am scris constant în ziare, am susținut emisiuni TV. Candidatul formei fără fond și Lupescu nu au avut timp de un asemenea parcurs complex.
- Cât va conta jocul de imagine în actuala campanie?
- Dacă dăm timpul înapoi în martie 2014, ne amintim că imaginea lui Burleanu nu putea fi bătută de nimeni. Era entuziasmul acela că ne-a scăpat de odiosul Mircea Sandu! Și ați văzut ce s-a întâmplat mai departe: nimic bun! Cred că fotbalul românesc nu-și mai poate asuma riscul a încă unui mandat de patru ani de imagine personală. Hai să ne mai uităm, totuși, și la tabelă un pic! Eu mizez pe arma nevoii de fotbal real, nu de festivisme și poze.
- Sunt mulți care-și pun întrebarea de ce nu renunțați la postul din federație dacă sunteți nemulțumit cum merg lucrurile acolo, preferând să ridicați mai departe salariul de la FRF. Aveți o explicație?
- O precizare: eu nu sunt critic al administrației Burleanu în integralitatea ei, nu sunt împotriva multora dintre colegii mei, cu unii am lucrat împreună pe vremea când Burleanu nici nu se născuse, ci nu sunt de acord cu situațiile create prin activitatea președintelui. Sunt destui oameni în FRF care n-ar dori să participe la festivismele lui Burleanu, nu le agreează, dar n-au ce face! Mai departe: cine pe cine a adus în federație? Eu pe Burleanu sau Burleanu pe mine? Să ne amintim alegerile din 2014! Dacă nu exista Pușcaș, Burleanu nu mai era azi președinte, așa că să plece el, nu eu! Unde sunt transparența și credibilitatea pe care le promitea ca piloni de guvernare federală? Povești și minciuni!
"Cât de fals să fii să trimiți coroană la Prodan?"
- Au existat momente în care v-a fost rușine că lucrați în federație?
- Da. După Euro, după Daum, după câteva umilințe ale unor oameni care nu meritau să fie tratați cu lipsă de respect, cum ar fi cazul lui Cornel Jurcă. Un om cu experiență fantastică la nivel de juniori, care a ieșit la pensie ca și cum n-a lucrat o zi în FRF. Putea să deschidă și federația o șampanie, să-i ofere un buchet de flori, o cupă, o diplomă, să-i strângă mâna, fiindcă n-ai atâția specialiști încât să te dispensezi de omul ăsta ca de un anonim. Ca să nu mai zic de momentele de la înmormântarea lui Didi Prodan!
- La ce vă referiți?
- După tot ce se întâmplase înainte, cât de fals poți fi încât să trimiți o coroană? Bine că n-a huiduit lumea când a venit cineva de la federație să pună moț coroana lor! Dacă ție, Burleanu, îți păsa așa mult de înmormântare, veneai personal. Ori nu mai trimiteai nimic! Las-o așa dacă o ții că ești împotriva cuiva!
- Ați miza pe antrenori străini la națională după "experiența Daum"?
- Nu. Fotbalul românesc are resurse de a oferi selecționeri echipelor reprezentative. Un antrenor poate aduce un plus de 20 la sută față de posibilitățile jucătorilor. Problema noastră e să rezolvăm restul de 80 la sută. Calitatea fotbaliștilor trebuie îmbunătățită. Dacă ei cresc însă într-un mediu defectuos, fără condiții de pregătire, nu se poate face mare lucru. Dar dacă, de exemplu, FRF ar finanța instalații de nocturnă pentru minimum un teren destinat copiilor și juniorilor la fiecare club afiliat?
- Sună bine, dar cine dă banii?
- Există un potențial partener dispus deja la această investiție. Volumul de lucru ar crește cu patru ore pe zi în lunile de iarnă, când se întunecă mai devreme. Păi, cu patru ore în plus pe întinderea a patru ani devii mai bun, nu?
"Să fie clar: regula U21 la prima divizie e a lui Zoli Kovac!"
- Dar cu regula U21, atribuită administrației Burleanu, la inițiativa lui Andrei Vochin, nu ar trebui să devenim mai buni în timp?
- Lucrurile au stat așa: eu am propus în Comisia Tehnică să extindem regula U19 de la Liga 3 la U21 în Liga 2. Iar Zoli Kovac, fostul director tehnic al FRF, dat afară între timp, a plusat și a insistat, spunând că am putea duce criteriul U21 chiar la prima divizie. Eu m-am îndoit puțin, mă întrebam dacă nu cumva e ușor discriminatoriu și dacă nu va aduce opoziții din partea președinților din Liga 1, ceea ce s-a și întâmplat. Dar am zis: "Hai să votăm!". A ieșit OK, bravo!, excelent!, dar singurul pe care l-am auzit enunțând acest subiect a fost Kovac. Există stenograma! Iar Liga Elitelor e proiectul lui Marcel Pușcaș!
- Sunteți sigur? Președintele Burleanu îl trece constant la capitolul propriilor realizări în cei patru ani de mandat.
- S-a pus în practică în mandatul lui Burleanu. Putea să fie și în mandatul lui Gafiuc. Dar proiectul îmi aparține, cap-coadă! Iar Centrele de Excelență... păi, Burleanu nu știa în 2014 cum se face un club de fotbal, care sunt pașii! Prin septembrie 2014 mă întreba de ce încep deja selecțiile pentru grupele din iunie 2015! De ce nu încep în aprilie! Și de ce trebuie să fie 28 de copii, nu 20, fiindcă ne costă cam mult! Păi, pentru că atât e clasa la Ministerul Educației și, fiind unii mai pirpirii, mergem cu două grupe: unii într-o competiție mai slabă, ceilalți mai sus. Nu știa nimic! Nimic!!
"Pe Burleanu l-au interesat Centrele de Excelență doar la inaugurare"
- Centrele de Excelență rămân însă ca un eșec, de acord?
- Eșec juridic, dar succes organizatoric și tehnic. Vă dau ultimul exemplu: Centrul de la Timișoara, cu copii selecționați din patru județe, a câștigat recent un turneu tradițional în Italia, "Caput Mundi", acolo unde mergea și câștiga de obicei naționala U17. Pe Burleanu l-au interesat însă atât de mult Centrele că și-a făcut apariția doar la tăierea panglicilor, iar apoi zero prezențe la meciuri! Așa murea el de dragul juniorilor!
- Cu fotbalul feminin cum vă împăcați?
- Foarte bine! Și aici avem resorturi de dezvoltare, iar cu Marcel Pușcaș președinte segmentul respectiv va beneficia de o finanțare de 500.000 de euro anual, spre deosebire de circa 200.000 de euro în prezent. Umblăm la sistemul competițional pentru a acoperi echilibrat teritoriul României și nu doar ne lăudăm c-am dat niște bani care, de fapt, vin de la UEFA de 15 ani. Încă de pe vremea lui Sandu se acopereau cheltuielile de transport și mai aveam și reprezentare în Comisia Feminină de la UEFA.
6 măsuri din programul lui Pușcaș
- mărirea însemnată a grilelor de formare și promovare pentru copii și juniori;
- eliminarea obligativității licențelor superioare pentru antrenori până la U19: va fi suficientă licența B;
- sistemele de campionat: L1 – 18 echipe, fără play-off/plauy-out; L2 – 2 serii x 16 echipe; L3 – 8 serii x 12 echipe. Total: 146 echipe. Eliminarea completă a barajelor retrogradare/promovare.
- proiecte transfrontaliere cu vecinii României, finanțate inclusiv cu fonduri UEFA și FIFA;
- bonus de 50.000 de euro pentru fiecare club din L2 care folosește 5 jucători U21 pe teren și mai are alți trei la rezerve: criteriul nu e obligatoriu, banii îi accesează doar echipele care respectă regula;
- Liga 1 de fotbal feminin se formează în fiecare an în urma unor turnee în cele 8 regiuni fotbalistice: câștigătoarele vor compune apoi Liga 1, care se va desfășura sub forma a 8 turnee în fiecare localitate participantă la competiție
Vrea campionat național de old-boys!
Una dintre propunerile originale din programul lui Pușcaș se leagă de înființarea ligii naționale a veteranilor: "Am deja un sponsor extern care și-a arătat disponibilitatea să suporte integral costul competiției de old-boys, care ar urma să fie o componentă a programului de Grassroots. Iar în jurul acestui campionat s-ar putea lega diferite acțiuni de dezvoltare, prin atragerea și a copiilor sau minorităților, de exemplu".
"Școala de Antrenori e o componentă ilegală a FRF"
Pușcaș subliniază că "ar trebui reconsiderată întreaga activitate a Școlii Naționale de Antrenori, o altă componentă ilegală a FRF. Nu deține avize de la Ministerul Muncii și de la Educație pentru a acorda licențe pe baza cărora îngrădești sau nu dreptul la muncă al unor antrenori. Dacă, de exemplu, FCSB se înțelege cu Dică, el poate pregăti echipa și cu licența B, echivalentă unui absolvent de ANEFS. Există o lege, 343 din 2011, care reglementează statutul oricărui antrenor în România. Licența PRO o introduci pentru Liga 1, dar nu obligatoriu, caracter pe care-l capătă doar la nivelul reprezentării internaționale. UEFA doar recomandă, dar noi, zeloși, am preluat-o ca obligație, fiindcă devine o sursă de venit pentru FRF. Islanda n-are licență PRO, dar ne bate de dimineața până seara, la toate nivelurile!". z
"În 2015, am întocmit o listă cu 12 criterii pentru observatori. Nu s-a ținut cont de niciunul! Adică un Simionaș sau un Bărbulescu nu poate fi observator, dar sunt pe listă niște domnișoare drăguțe, care au învățat pentru examen după ce tot ele au făcut întrebările"
"În urmă cu doi ani, Burleanu mi-a zis, în curtea federației, că oprim momentan investițiile în noi Centre de Excelență pentru că prioritar e un proiect cu construcția de terenuri. Spuneți-mi unul singur făcut în acest interval de timp!"
"FRF a cheltuit 80.000 de euro pe un stagiu de zece zile în Antalya, cu loturile feminine și antrenori invitați. Făceai aceeași treabă cu 10.000 de euro la Mogoșoaia, iar restul de 70.000 de euro îi dădeai la cluburi. Le-ai cărat antrenorii în Turcia, dar la retur n-o să aibă bani de Salvări! E bine?"
"Oricât de binevoitor aș fi, nu reușesc să-mi aduc aminte măcar de o singură acțiune care să fi fost în favoarea fotbalului real de când Burleanu e președintele federației"Marcel Pușcaș
"Mizez în prezent pe un portofoliu consistent de voturi. Oricum, sunt convins că nimeni nu va câștiga din primul tur" Marcel Pușcaș
"Membrii CCA trebuie să fie remunerați și nu e nevoie în fruntea comisiei de străini. Ne lăudăm că-l avem pe Hațegan. Bravo! E meritul lui și al lui Vassaras, dar mă interesează să văd o dezvoltare a arbitrajului în patru ani. A apărut însă un singur nume nou, Horațiu Feșnic"Marcel Pușcaș
"Mi-ar plăcea să văd o altfel de campanie: proiecte, viziunea fiecărui candidat. L-aș băga aici și pe Pușcaș, fiindcă am citit lucruri interesante propuse în programul lui"Gică Popescu, la Telekomsport
2ani a fost Marcel Pușcaș președinte la Steaua, 1996-1998: roș-albaștrii au câștigat în acel interval două titluri, o Cupă și o Supercupă a României