FOTBAL  »  NATIONALA  »  KOSOVO - ROMÂNIA

REPORTAJ EXCLUSIV DIN PRISTINA Gazeta i-a vizitat pe militarii români în baza NATO din Pristina, înainte de Kosovo - România: „Lucescu trebuia să vină mai demult”

Militarii români din Kosovo sunt alături de tricolori
Militarii români din Kosovo sunt alături de tricolori

Articol de , - Publicat joi, 05 septembrie 2024 15:56 / Actualizat joi, 05 septembrie 2024 17:34

În forțele de menținere a păcii prezente în Kosovo se află și un contingent de circa 200 de militari români. Partida de vineri seara de la Pristina înseamnă și pentru ei un nou prilej să fie alături de „tricolori”.

Pe străzile din Pristina e uneori un trafic la fel de nebun precum în București. Mașinile aproape că se urcă una peste alta fără nicio noimă, iar pietonii trebuie să facă echilibristică și pe trecere pentru a nu escalada volens nolens pe vreo capotă în mișcare nervoasă.

Pe străzile când largi, când gâtuite, se strecoară inclusiv exemplare strălucitoare de Aston Martin, Mercedes sau Lamborghini. Sunt, de obicei, etichetele kosovarilor veniți peste vară în vacanță de prin întreaga Europă pe unde i-au împins războiul și conflictele interetnice. Sau marca băieților underground, căci Mafia albaneză se întinde în păienjenișuri nevăzute prin tot continentul.

Gazeta i-a vizitat pe militarii români în baza NATO din Pristina, înainte de Kosovo - România: „Lucescu trebuia să vină mai demult”
Mașinile KFOR sunt familiare pe străzile din Pristina

Camp Film City, baza aleasă după incursiunile aeriene din 1999

Bolizii care iau însă mereu ochii sunt puternicele mașini kaki ale KFOR, forțele NATO stabilite la Pristina pentru a ține sub control militar situația socială instabilă din zonă. Când un Hummer turează prin intersecții sau pe liniile drepte ale șoselelor, parcă un avion e gata de decolare!

Undeva spre marginea capitalei kosovare e Camp Film City, baza NATO fixată în Kosovo în 1999. Se întâmpla după ce aliații au intervenit aici într-o campanie aeriană de 78 de zile împotriva regimului președintelui sârb Slobodan Milosevic, artizanul masacrelor împotriva populației albaneze majoritar musulmane.

Incursiune într-un Hollywood militarizat

Structura KFOR (Kosovo Force) a pornit de la 50.000 de militari, iar în prezent sunt aproximativ 3.700 de soldați din 27 de țări partenere. Printre ei, în jur de 200 de români, împărțiți în două locații distincte. Toți, conectați acum la emoția meciului Kosovo-România, care va marca vineri seara întoarcerea lui Mircea Lucescu pe banca naționalei, după 38 de ani.

Gazeta i-a vizitat pe militarii români în baza NATO din Pristina, înainte de Kosovo - România: „Lucescu trebuia să vină mai demult”
Militarii români din cea de-a doua bază NATO vor face și ei galerie pentru România

Firește, ca să intri în Camp Film City traversezi o mulțime de filtre, te agăți de un ecuson de vizitator, iar apoi un militar te preia pe persoană fizică! Și ai impresia la început că ai nimerit direct pe un platou de filmare.

O vânzoleală regizorală și șiruri de clădiri colorate te îndeamnă să fii atent să nu te pomenești brusc în față cu o scenă dintr-un western, cu caravane de camere de filmat, cu Brad Pitt, Zendaya, Denzel Washington sau Cillian Murphy. Nu e de mirare, pentru că aici, pe vremuri, ar fi trebuit să funcționeze long time un Hollywood al Iugoslaviei. Iar legenda spune că ținta principală era producția de filme porno! Ce întorsătură a istoriei: de la cadre fierbinți la trupe multinaționale de menținere a păcii!

”Vor marca Stanciu și Man, batem cu 2-0”

Pe aleile interne auzi toate limbile pământului, într-un Babilon riguros și ordonat. Iar pe străzi n-ai voie să circuli cu mașina cu mai mult de 20 km/h, altfel amenda se ivește pe parbriz! Într-un colț sunt clădirile pentru odihnă, toate dotate cu aer condiționat, în altă parte o sală de sport, dincoace magazine diverse, dincolo o imensă cantină. Și, apoi, aliniate, clădirile administrative ale fiecărei țări, proprietate națională, un fel de mici ambasade în teritoriul NATO. Un oraș în oraș!

VIDEO Militarii români din teatrul de operații Kosovo, mesaj pentru „tricolori” înaintea duelului din UEFA Nations League

Îi vizităm aici pe militarii români din teatrul de operațiuni Kosovo. Lt. col. Viorel Constantin este reprezentantul țării noastre în KFOR. Prahovean, iubitor de fotbal. Microbistul numărul unu – maiorul Florin Velichi, din Piatra Neamț.

Gazeta i-a vizitat pe militarii români în baza NATO din Pristina, înainte de Kosovo - România: „Lucescu trebuia să vină mai demult”
Așa arată casa României din baza NATO de la Pristina

Pentru ei și colegii lor, venirea ”tricolorilor” la Pristina e prilejul să se strângă din nou în fața televizorului și, precum la Euro, să lege o mică galerie ad-hoc în curtea discretă din spatele casei României din Camp Film City. Asta pentru că regulamentele interne nu le permit să meargă pe stadion.

Gazeta i-a vizitat pe militarii români în baza NATO din Pristina, înainte de Kosovo - România: „Lucescu trebuia să vină mai demult”
Un moment de relaxare pentru soldații români din Pristina

”Așteptările sunt mari având în vedere întoarcerea lui Mircea Lucescu la națională și după parcursul la Euro. Sperăm ca băieții să continue în aceeași notă și să joace cu sufletul în continuare”, spune Constantin.

Se declară un fan al lui Dennis Man și al lui Radu Drăgușin, iar la final e convins că România va învinge cu 2-0: ”Goluri Stanciu și Man!”.

Cu maiorul Velichi ai putea sta de vorbă despre fotbal timp de o lună și tot nu te-ai plictisi! A fost pe stadion la celebrul Ceahlăul – Juventus din Intertoto, 1-1 în iulie 1999, pe când avea 15 ani: ”Am rămas în minte cu bijuteria de gol a lui Tacchinardi și cu satisfacția că ai mei nu au pierdut niciun meci în dubla cu Juve, 0-0 la retur”.

„Hai, România! Hai la Mondiale!”

Se întoarce către națională: ”Avem emoții. Va fi, probabil, un nou început pentru echipă, care oricum ne-a oferit multe satisfacții la Euro. Mircea Lucescu va reuși să ducă grupul pe drumul cel bun. Aveam doar doi ani când a plecat data trecută de la națională, în 1986, dar am citit multe despre cariera dânsului. Rezultatele și experiența îl recomandau să se întoarcă mai demult la lot”.

VIDEO Interviu cu maiorul Florin Velichi, la baza militară NATO din Kosovo: „Cred într-o victorie a echipei României!”

Contează pe un 2-1 în favoarea României, goluri Coman și Mihăilă: ”Euro a demonstrat că punctul nostru forte e echipa și vreau să cred că lucrurile vor continua așa”. Cu cine ține din țară? ”Cu FCSB! A prins o grupă benefică în Europa League și mi se pare că adversarii cei mai periculoși vor fi PAOK și Olympiacos, pentru că United nu mai e acea formație care cucerea titluri la rând în Anglia”.

Undeva pe masă face cu ochiul și un trofeu. E o Cupă cucerită de militarii români în campionatul bazei NATO, unde sunt printre șefi pe terenul de fotbal. Iar pentru Kosovo – România transmit în final un mesaj de suflet și de forță: ”Hai, România! Hai la Mondiale!”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (3)
username_2
username_2  •  05 Septembrie 2024, 18:26

ăștia sînt viitorii noștri politicieni „ostași în slujba țării”, care ne vor spune de pe panouri uriașe cum s-au bătut ei cu talibanii prin popotele de prin Nassiria

MisterNig
MisterNig  •  05 Septembrie 2024, 17:49
Postat de Van_Basten pe 05 Septembrie 2024, 17:15

"Maiorul Florin Velichi ține cu FCSB!" Voua nu va e rusine cu soparlele astea?!

exact,omul a spus ca tine cu Steaua din liga 1. UNITI SPRE TITLU 28.

Van_Basten
Van_Basten  •  05 Septembrie 2024, 17:15

"Maiorul Florin Velichi ține cu FCSB!" Voua nu va e rusine cu soparlele astea?!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează