Articol de Remus Răureanu - Publicat marti, 05 octombrie 2021 13:25 / Actualizat marti, 05 octombrie 2021 13:54
Sergiu Radu știe bine fotbalul german și a remarcat un progres din momentul în care Flick a devenit selecționer. România îl uimește cu schimbările numeroase de la un meci la altul.
- Vineri, 8 octombrie, de la ora 21:45, „tricolorii” dau piept cu Germania, la Hamburg. Partida va putea fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PRO TV.
România va juca vineri în Germania în preliminariile Campionatului Mondial. Ce am putea spera să obținem? Cum mai e acum naționala Germaniei, care ne-a bătut la București cu 1-0 după ce ne-a dominat clar? Și cum izbutesc nemții să inventeze des jucători foarte tineri și foarte buni?
Sergiu Radu, fost atacant al Rapidului spre finalul anilor '90, a petrecut șapte ani ca fotbalist în primele două ligi germane și a continuat să locuiască în Koln după ce s-a retras. Între timp, el s-a mutat în Spania, la Marbella, dar a rămas conectat la evenimentele din Bundesliga și la partidele naționalei germane.
- Sergiu, ce ar trebui să-și propună naționala României în meciul din Hamburg?
- Să ia un punct. Mi se pare obiectivul realist, îmi e greu să-mi imaginez c-o să batem Germania la ea acasă! Nu-mi dau seama cum ar trebui să fie tactica, dacă selecționerul ar trebui să pregătească meciul în mod clar pentru un egal, dar un punct ar fi maximum ce am putea obține. Dacă România încearcă să se deschidă, să joace, mi se pare riscant. Atacul nemților are forță de penetrare, iar mijlocul e de clasă mondială.
- Germania cum s-a schimbat de când o conduce Flick?
- S-a schimbat în bine, Flick a adus un aer proaspăt. Spre finalul mandatului pe care l-a avut Low, echipa era blazată, a mai și pierdut surprinzător unele meciuri. Flick a readus entuziasmul și jocul ofensiv, cu ocazii multe, în stilul obișnuit al Germaniei. Naționala e într-o reformă, apar jucători tineri lângă care mai sunt câțiva veterani. E Wirtz, de la Leverkusen, e Karim Adeyemi, de la Salzburg. Și-a mai revenit și Werner în ultima vreme, e într-o formă mai bună.
- Wirtz are 18 ani. Cum reușesc nemții să creeze jucători și să-i folosească de mici la un nivel foarte bun?
- Toate cluburile mari din Germania au centre de tineret foarte bune și rezultă competiții tari. Un club poate oricând să ia un junior și să îl folosească în Bundesliga, că nu se vede diferența, nu slăbește echipa fiindcă are în componență un fotbalist de 18 ani. Ca și Wirtz, tot 18 ani are Musiala, de la Bayern, el e văzut ca un viitor om de bază al Germaniei, are o imagine foarte bună în țară. Rămân, dintre cei vechi, Muller, Kimmich, Gnabry. Havertz e tânăr și el, dar nu-l mai trecem printre tineri, că e deja consacrat, ne-am obișnuit cu el.
Un punct mi se pare maximum ce am putea lua în Germania, însă România poate să prindă locul de baraj chiar dacă pierde la Hamburg, nu e acesta meciul cel mai important pentru noi
- Sergiu Radu, fost fotbalist
„Nu poți să ai un lot cu 60 de jucători!"
- România cum ți s-a părut în meciurile de până acum?
- Surprindem plăcut câteodată, apoi echipa lasă de dorit. Alternează prestații bune și slabe chiar în același meci, nu doar de la un joc la altul! Cred că putem să prindem locul al doilea, pentru baraj.
- Ai remarcat vreun jucător?
- E la fel ca în cazul echipei, văd jucători care fac un meci bun, pe urmă scade randamentul. Noi, românii, nu avem constanță, asta mi se pare că e marea problemă. Și am observat că se încearcă foarte mult, sunt schimbări multe și în selecție, și în alegerea titularilor.
- Schimbările acestea pot să anuleze constanța?
- Așa cred. România are patru mijlocași într-un meci, pe urmă folosește un mijloc din trei, dar cu alți jucători! Se schimbă și sistemul, și oamenii! Parcă apar prea ușor fotbaliști în echipa națională.
- Arată ca o selecție continuă, nu?
- Da, dar naționala nu ar trebui să fie un prilej pentru trial! La națională trebuie să fie luați jucătorii cei mai buni de la cluburi, aceia care demonstrează ceva. Sau mai poate să fie vreun fotbalist foarte bun care are un moment slab la club, dar selecționerul îl știe și îl cheamă chiar și așa. Nu mi se pare în regulă să fie un lot din 60 de jucători, pot fi maximum 30, 35 pe care să se bazeze selecționerul. Trebuie să vezi că există o linie pe care se merge.
Germania arată din nou foarte bine, de când Low a fost schimbat cu Flick. Nemții își fac ocazii ușor, sunt foarte greu de oprit. Sane, Havertz, Werner, Gnabry joacă la nivelul cel mai înalt din fotbal, e complicat să-i oprești
- Sergiu Radu, fost fotbalist
„În Spania trăim normal"
- Care crezi că este efectul schimbărilor numeroase?
- E greu să creezi niște legături în echipă. Ți-am spus, dacă azi joacă patru mijlocași, iar mâine sunt folosiți alți trei mijlocași, omogenitatea nu mai există, nu sunt automatismele de care are nevoie oricare echipă. Nu e răbdare cu unii jucători, sunt evaluați imediat și scoși din echipă. Cine e bun la club în mod constant ar trebui să primească încredere și la națională, chiar dacă face vreun joc mai slab.
-În Spania cum mai e situația cu virusul?
- Aici nu mai sunt restricții deloc. Bine, procentul de vaccinare e foarte mare, e spre 80 la sută, printre cele mai mari din lume. Fiul meu joacă fotbal la Marbella, a avut meci recent și am putut să merg, nu mai e nicio piedică. De vreo două, trei luni e totul relaxat și a rămas așa, deși a fost vară, sezonul cu turiști foarte mulți.
- În România au reapărut restricțiile.
- Știu, am citit știrile. Eu nu înțeleg cum e posibil așa ceva! În august era bine și acum s-au umplut spitalele?! Cum? De ce? Nu văd să explice nimeni care a fost cauza, care a fost evenimentul care a generat îmbolnăvirile. Toate știrile sunt doar despre cum crește numărul cazurilor, atât! Mi se pare neverosimil.
În Germania, nivelul din campionatul juniorilor sub 19 ani e foarte bun, fiindcă sunt multe cluburi cu condiții de top, cu antrenori excelenți. Cine e bun la U19 urcă ușor în Bundesliga și pe urmă în națională, nu simte că face o trecere grea
- Sergiu Radu, fost fotbalist
VIDEO Bogdan Stelea, dezvăluire despre meciul de coșmar cu Suedia: „Nu mă așteptam să mă bage. Mă simțeam aiurea, mă învinuiam pe mine”
Citește și:
Secretul din jambiere: cum s-a pregătit Leroy Sane pentru duelul cu „tricolorii”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”