Articol de Remus Răureanu - Publicat joi, 27 iunie 2019 17:35
Sergiu Radu (41 de ani) a jucat și a antrenat copii în Germania timp de 13 ani, deci îi cunoaște bine și pe nemții pe care-i întâlnim în semifinala Euro U21.
Fostul atacant al Rapidului crede că România e capabilă să ajungă în finală grație unei calități unice: echipa e legată fiindcă mulți jucători se știu de mici, de la Viitorul.
- Sergiu, e mai bună Germania decât a fost Anglia, de care a trecut România?
- Cred că e un pic mai bună, da. E puțin peste Anglia și peste Franța, pe care le-a întâlnit naționala lui Rădoi. Ce au nemții superior? Formează o echipă. M-am uitat la meciurile României și am văzut cum extremele Angliei jucau doar în atac, nu coborau niciodată să-și ajute colegii, iar francezii au căutat să rezolve individual fiecare fază. Toți jucătorii Franței sunt buni, numai că nu cooperează ca nemții. Și, în nici un caz, ca românii!
- Detaliul acesta ți-a sărit în ochi din jocul „tricolorilor”?
- Mi s-a părut fantastic cum au colaborat jucătorii noștri, se înțeleg între ei aproape la fel de bine ca la o echipă de club, unde antrenorul are timp să exerseze zi de zi mecanismele. La o națională rar vezi așa ceva! Spre finalul meciului cu Franța, Ianis a urcat în presing și a știut imediat că omul aflat în spatele lui, Nedelcu, trebuia să-l sprijine. Fiindcă Nedelcu nu l-a ajutat, Hagi s-a uitat urât spre el după ce l-au pasat francezii. Nedelcu nu avansase pentru că era accidentat, avea probleme. El n-a jucat nici la Steaua în ultima vreme, n-avea ritmul celorlalți și a făcut un efort uriaș ca să se descurce în meciul cu Franța.
„Nu-i sperie atmosfera pe nemți!”
- De care germani ar trebui să ne temem?
- E Richter, un atacant abil în duelurile unu la unu, rapid, când are mingea caută să avanseze spre centru, spre careu. Mai e Waldschmidt foarte periculos, poate să înscrie de oriunde. Chiar mă întrebam cât s-ar fi discutat în România dacă Ianis Hagi ar fi marcat golul pe care l-a dat Waldschmidt cu Austria, acel șut de pe loc direct în vinclu! Probabil voi, ziariștii, ați fi ajuns la concluzia că Ianis trebuie vândut pe 80 de milioane de euro!
- Ți se pare că ne pricepem să umflăm cotele jucătorilor?
- Ha-ha-ha! Da! Toată lumea se entuziasmează în România, stabilește prețuri noi de la o zi la alta. Vorbeam despre nemți... Portarul Nubel, de la Schalke, are o cotă foarte bună, e considerat noul Neuer, fundaș stânga e Henrichs de la Monaco, stoperul Baumgartl a fost titular la Stuttgart în sezonul trecut din Bundesliga. Sunt toți rulați în cluburi bune, sunt obișnuiți cu presiunea, inclusiv cu atmosfera ostilă din tribune. De aceea nu cred că efectul galeriei românilor va fi foarte puternic la acest joc. Nu se vor speria germanii de suporteri!
- Cum poate România să câștige?
- Îți spuneam despre spiritul de echipă nemaivăzut al românilor... Sunt convins că această calitate provine mai ales din faptul că mulți au jucat împreună la Viitorul, se cunosc de mici. Prin ceea ce a făcut, Hagi a recreat Luceafărul, școala de fotbal care a produs generația extraordinară din anii '90.
„Pușcaș e cel mai tare!”
- Te-a surprins și pe tine explozia asta a "tineretului", într-un moment în care fotbalul românesc nu mai reușea nimic important?
- Eu am mai vorbit cu Mirel, am mai jucat cu el câte un tenis de picior. Și am lucrat pentru FRF în staff-ul naționalei U17, deci am avut contact cu oamenii din Federație. Rădoi, Țicleanu îmi spuseseră că generația cu jucători născuți în '96, '97, '98 e una foarte bună, deci oamenii sperau că vor apărea rezultate cu acești copii. E admirabil că s-a produs surpriza chiar acum.
- Care fotbaliști te-au impresionat?
- Mi-a plăcut foarte, foarte mult Pușcaș! Pe urmă: Băluță, Ianis, Cicâldău, Ionuț Radu. Ne-am mutat spre sfârșitul anului 2018 din Germania în Spania și fiul meu a jucat la grupa 2008 de la Marbella. Acum a fost în probe la Malaga și sunt șanse mari să meargă acolo. Și el e fanul lui Ionuț Radu, e încântat cum reușește portarul să-și mobilizeze colegii cu discursurile din vestiar.
- Fiul tău va juca pentru naționala României? Pentru Germania sau pentru Spania?
- El vorbește limba română la perfecție și e fanul „tricolorilor”. Bine, ține cu România și fiindcă Germania a mai câștigat campionate europene, are destule trofee. România e outsiderul ai cărui fani sunt toți tentați să devină. Am urlat toți în casă de am speriat vecinii, la golurile cu Anglia! O să fac un pariu cu fiul meu: dacă România se califică în finală, va accepta convocări la loturile FRF. Dacă nu, va juca pentru Germania. Ha-ha-ha!
- Tu și familia ta mai stați în Spania sau reveniți în Germania?
- Ne gândim să mai stăm în Spania vreo cincisprezece, douăzeci de ani, așa... Sunt diferențe pe care le-am remarcat: clima, oamenii. Mai ales clima! Lângă Koln, unde locuiam, ploua aproape tot timpul, în Marbella e soare, frumos.
„Nu vă luați după faptul că nemții nu joacă la cluburi foarte mari, în afara lui Dahoud, de la Dortmund! În Germania, toate cluburile sunt mari, doar Bayern e foarte mare. Fotbaliști de la Stuttgart, Schalke, Bremen, Augsburg au cele mai bune condiții și evoluează într-o competiție foarte tare, de cel mai înalt nivel!”
Sergiu Radu
VEZI ȘI:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”