Articol de Viorel Tudorache - Publicat joi, 10 august 2023 19:04 / Actualizat joi, 10 august 2023 20:12
Este o zi specială pe Gheorghe Hagi (58 de ani). Astăzi, 10 august 2023, se împlinesc 40 de ani de la debutul celui mai mare fotbalist român din toate timpurile la echipa națională, pe 10 august 1983, în meciul Norvegia - România 0-0.
„Timpul trece. Important e că în spate mă uit cu mândrie. Sunt mândru de tot ce am făcut. Pentru mine, echipa națională a reprezentat totul, de mic.
Orice jucător român asta își dorește, să joace la echipa națională, s-o reprezinte și să muncească cu inima pentru ea", a declarat Hagi, liderul Generaţiei de Aur, înaintea meciului pe care Farul îl dispută în această seară cu Flora Tallinn, la Ovidiu, în turul 3 preliminar din Conference League.
"Regele" a scris istorie în tricoul selecţionatei României, pentru care a jucat 125 de meciuri şi a marcat 35 de goluri.
Este cel mai bun marcator din istoria naționalei, la egalitate cu Adrian Mutu. Hagi a jucat la trei Campionate Mondiale (1990, 1994, 1998) şi la trei Campionate Europene (1984, 1996, 2000).
Gică Hagi și-a făcut debutul la naţională sub comanda lui Mircea Lucescu în 1983. Cel care avea să ajungă cel mai bun fotbalist român era impus la echipa naţională de Il Luce, în prezent, unul dintre cei mai buni antrenori români din istorie.
Hagi a recunoscut într-un interviu GSP că Mircea Lucescu a fost primul antrenor care i-a sesizat potenţialul uriaş:
Printre toate calităţile lui Mircea Lucescu, cea de vizionar trebuie trecută pe primele locuri. Are omul ăsta un fel de a vedea lucrurile, ceva extraordinar! Ce eram eu în 1984? Nimic mai mult decît un puşti de viitor. Iar el le vorbea italienilor numai despre mine!
DEBUTUL ÎN NORVEGIA
La 18 ani şi jumătate, Hagi bifa toate cele 90 de minute la Oslo, în amicalul cu Norvegia, încheiat 0-0. "Sportul" scria atunci: „Hagi este principalul câştig al meciului cu Norvegia".
Primul gol a venit un an mai târziu, în debutul preliminariilor Campionatului Mondial din 1986. România întâlnea selecţionata Irlandei de Nord în deplasare, iar Hagi înscria golul de 1-1 cu un şut de peste 20 de metri. Meciul avea însă să se încheie cu victoria irlandezilor, 3-2.
PRIMA OARĂ CĂPITAN
16 octombrie 1985 avea să fie o zi de referinţă în cariera internaţională a lui Gică Hagi. "Tricolorii" făceau un meci mare în faţa Irlandei de Nord, dar scorul de pe tabelă avea să întristeze pe toată lumea, 0-1. Adio, CM 1986!
ITALIA '90 - UN ESTATE ITALIANA
Suspendat pentru prima etapă, acesta nu a jucat în victoria cu Rusia, scor 2-0. A prins în schimb 55 de minute din meciul cu Camerun, schimbat la 0-0. Africanii aveau să se impună cu 2-1.
A urmat meciul cu Argentina, unde "Maradona din Carpaţi" s-a aflat faţă în faţă cu însuşi marele Maradona. Meciul se încheia 1-1, iar România termina grupa pe locul doi, asigurîndu-şi calificarea în faza următoare. În optimi, România a întâlnit Irlanda. După 0-0 în timpul regulamentar, "tricolorii" cedau la penalty-uri, scor 4-5.
SUA '94 - TURNEUL DE AUR
Povestea Mondialului din America este apogeul carierei de la naţională pentru Gică Hagi. Ajuns la 29 de ani, "Regele" contribuia decisiv la cel mai reuşit turneu final al României. Debutul cu favorita lui Pele la cîştigarea trofeului, Columbia, avea să fie fulgerător. Un 3-1 în care Hagi marca un gol pe care nimeni nu-l va putea uita.
A urmat eşecul cu Elveţia lui Chapuisat, scor 1-4, şi apoi victoria în faţa gazdelor, graţie reuşitei lui Dan Petrescu, scor 1-0. În optimi, a urmat un nou duel cu Argentina, de data aceasta fără Maradona, suspendat pentru dopaj. Un nou meci mare pentru Hagi şi un triumf istoric, 3-2 cu una din marile forţe ale lumii.
Sferturile aduceau în faţa României Suedia. După 80 de minute de secetă, Brolin deschidea scorul şi totul părea încheiat. Răducioiu avea însă să ducă meciul în prelungiri, marcând în minutul 89. Tot el avea să ne facă să sperăm, aducând România în avantaj în minutul 101. Greşeala lui Prunea ne aducea la penalty-uri, unde ratările lui Belodedici şi Petrescu ne trimiteau acasă.
ANGLIA '96 - Căderea din vîrf
Ajunsă şi pe locul 3 în clasamentul FIFA, România promitea să fie una dintre favorite la Euro 1996. Din păcate, "tricolorii" au făcut un turneu mult prea slab, pierzînd toate cele trei meciuri, 0-1 cu Franţa şi Bulgaria şi 1-2 cu Spania.
FRANŢA '98 - Din nou în elită
Hagi reîntîlnea Columbia, dar şi de data aceasta ieşea triumfător, scor 1-0, gol fabulos Adi Ilie. A urmat marele meci cu Anglia. Moldovan deschidea scorul din pasa lui Hagi în startul reprizei secunde, dar Owen egala în minutul 83. În prelungiri, Dan Petrescu dădea lovitura şi România trecea din nou de grupe.
"Tricolorii" s-au vopsit blond după victoria cu Anglia şi au remizat 1-1 cu Tunisia, suficient pentru a accede în optimi. Acolo au dat peste Croaţia, care s-a impus cu 1-0, Suker marcând din penalty. Ras în cap pentru a scăpa de părul blond, Hagi se retrăgea pentru prima dată de la naţională.
BELGIA ŞI OLANDA 2000 - Ultimul bal
Reîntors la naţională, Hagi a participat şi la Euro 2000. Primul meci, cel cu Germania, avea să se încheie 1-1, după ce Moldovan deschisese scorul încă din debut. A urmat apoi eşecul cu Portugalia, scor 0-1, iar calificarea în sferturi se dădea între România şi Anglia.
Suspendat pentru meciul cu Anglia, viaţa lui Hagi la naţională a fost prelungită de coechipierii săi care au reuşit o victorie uluitoare în faţa britanicilor, scor 3-2. A urmat sfertul cu Italia. "Macaronarii" s-au desprins în prima repriză la 2-0, iar după pauză Hagi a avut şi o bară, încercînd să îl lobeze pe Francesco Toldo.
Cariera internaţională a "Regelui" avea să se încheie trist, acesta fiind eliminat după două galbene. Primul pentru un fault dur asupra lui Antonio Conte, iar al doilea la o fază pe care arbitrul a considerat-o simulare.
HAGI LA NAŢIONALĂ
- 18 ani şi 6 luni avea când a debutat la "naţională", pe 10 august 1983, la Oslo, în amicalul Norvegia - România 0-0
- 20 de ani avea când Mircea Lucescu l-a desemnat pentru prima dată căpitanul "naţionalei", la meciul România - Irlanda de Nord 0-1
- 65 este numărul banderolelor de căpitan purtate în cei 17 ani ca "tricolor"
- 6 turnee finale: trei CE ('84 Franţa, '96 Anglia, 2000 Belgia-Olanda) şi trei CM ('90 Italia, '94 SUA, '98 Franţa)
- 125 de selecţii, locul doi în topul all-time al "tricolorilor" cu cele mai multe prezenţe la lot, după D. Munteanu, 134 de selecţii
- 35 de goluri pentru "naţională", dintre care 26 în meciuri oficiale
- 17 meciuri jucate şi 3 goluri marcate la cele 6 turnee finale la care a participat
- 51 este numărul "naţionalelor" împotriva cărora a jucat
Citește și alte articole:
Intră vedetele! Cei doi fotbaliști cu CV impresionant abia sosiți în SuperLiga sunt gata de debut