FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - FRANŢA 0-0

Încurcă-te, române! Marcel Pavel a înlocuit versurile imnului naţional » Citeşte care au fost cauzele şi urmările

Marcel Pavel a cîntat greşit imnul României înainte de partida cu Franţa
Marcel Pavel a cîntat greşit imnul României înainte de partida cu Franţa

Articol de GSP - Publicat joi, 08 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 07 septembrie 2011 20:20

Prefectul Capitalei a amendat ieri atît FRF, cît şi interpretul, cu 5.000 de lei. Povestea tragicomică a intonării a continuat ieri, mai încîlcită decît interpretarea, condimentată cu minciuni şi declaraţii confuze


Deşi nu foarte mulţi din cei 55.000 de spectatori au sesizat, solistul care a intonat imnul României la inaugurarea Naţional Arena s-a încurcat. În locul versurilor "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume /Triumfător în lupte, un nume de Traian!", Marcel Pavel a repetat ultima parte a primei strofe din imn, "Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă, / La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!"

Vinovat? FRF! Nu. Publicul! Ba nu. Băsescu!
Ieri dimineaţă, Pavel a ieşit primul să arate vinovatul. "N-am greşit cu nimic. Nu aruncaţi cu pietre în munca omului! FRF a ales strofele", a declarat artistul, înşirînd apoi motive diferite şi bizare ale erorii. Întîi, a invocat faptul că "imnul nu putea fi cîntat integral". De ce totuşi cele două strofe nu puteau fi cîntate corect? Apoi a aruncat pisica spre public: "Spectatorii nu prea ştiu alte versuri, iar eu voiam să cînte cu mine".

În cele din urmă, a vorbit despre echipa naţională: "Am repetat versurile pentru că ele sînt un îndemn la luptă". Cînd confuzia devenea ilară, Pavel a mărturisit şi ce l-a frămîntat: "Se interpreta politic dacă aş fi respectat versurile, mi s-ar fi reproşat dacă aş fi cîntat cu «Traian»"!

Marcel Pavel a cotit-o elegant :)
Federalii n-au reacţionat public imediat, însă ofiţerul de presă al FRF, Paul Zaharia, a infirmat telefonic că vina ar aparţine vreunui organizator: "Noi am oferit textul corect. Imnul e imn, nu se discută aşa ceva. Voi vorbi şi cu preşedintele Mircea Sandu". Iar peste cîteva zeci de minute, situaţia avea să devină ridicolă: Marcel Pavel recunoştea că el a hotărît să schimbe versurile!
"N-a fost rea-voinţă, nimic tendenţios, eu am vrut să cînt aşa, iar cei din FRF au fost de acord", s-a corectat artistul, declarîndu-se ultragiat de orice conotaţie politică a gestului: "Să n-aud de politică!":)

FRF plăteşte de două ori
Toată tevatura a devenit mult mai serioasă cînd s-a aflat că intonarea imnului naţional cu alt text decît cel stabilit de lege constituie contravenţie. Conform HG 1157/2001, amenda între 2.500 şi 5.000 de lei "se aplică conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, precum şi persoanei fizice sau juridice vinovate de săvîrşirea contravenţiei".
Prefectul Bucureştiului, Mihai Cristian Atănăsoaei, a liniştit apele: maximul prevăzut de lege, 5.000 de lei, va fi plătit atît de FRF, cît şi de Marcel Pavel. Ironia a pus capac: primarul Sorin Oprescu a mărturisit că tocmai FRF i-a plătit solistului onorariul!

8 versuri din imnul naţional a avut de învăţat Marcel Pavel, uitînd să cînte două dintre ele


"Eu l-am invitat pe Marcel Pavel să cînte. Este şi el om, s-a emoţionat şi s-a încurcat"
Sorin Oprescu, primarul Capitalei

"Trist că există persoane care nu ştiu diferenţa dintre împăratul Traian şi preşedintele Traian Băsescu. Ce notă a luat la BAC Marcel Pavel?"
Elena Băsescu


Imn cu probleme
"Deşteaptă-te, române!" a pus probleme tocmai preşedintelui Traian Băsescu, omul de care Marcel Pavel s-a sfiit să îi fie legată interpretarea marţi seară. Ce-i drept, doar preşedinte de partid în 2003, cînd l-a confundat pe Andrei Mureşanu, autorul versurilor, cu Anton Pann, Băsescu a deschis drumul şi celui mai controversat fotbalist român, Adrian Mutu. "Briliantul" a cîntat imnul într-un material pe site-ul clubului Fiorentina, înlocuind versul "În care te-adînciră barbarii de tirani!" cu "În care s-adînciră şi cruzii tăi barbari".

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Stiri extrasport
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Becali, nevoit să plătească o sumă uriașă: „Trebuie să scot banii ăștia”
Europa League
Becali, nevoit să plătească o sumă uriașă: „Trebuie să scot banii ăștia”
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!
Superliga
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (7)
lucianciontos
lucianciontos  •  08 Septembrie 2011, 10:53

Am fost pe stadion si prima greseala a lui Marcel Pavel a fost la inceputul celei de-a doua strofe a imnului: intonatia trebuia sa fie alta! Curios,dar nimeni nu remarca asta....Apoi versurile repetate si chiar repetarea ultimei strofe( am vazut ca s-a procedat identic si cu imnul Frantei).

cr4zy_s0ul
cr4zy_s0ul  •  08 Septembrie 2011, 10:38

@valusk78 Elena Basescu e intelinegta?? inseamna ca ptr tine Jiji e echivalentul lui Einstein baiatule!! :)) pai aia nu stie sa lege doua cuvinte fara sa scoata un "aaa" plus k mormaie k un urs cand vorbeste! pai ce stie ea despre istorie?stie cine a fost imparatul traian?doar din cartile de clasa a 5-a cred k isi mai aduce aminte ceva...oricum imnul e ok dar ar trebuii sa scoata cuvintele "Traian,Roman" nu am facut parte din imperiul roman,am fost ocupati si siliti sa vorbim o limba si sa imprumutam obiceiuri..daka aveam oameni ca basescu si pe la 1500 acum aveam in inm cuvintele "baiazid,ieniceri etc" nu mi se pare corect! noi ne tragem din daci si din urmasi

larr
larr  •  08 Septembrie 2011, 09:27
Postat de valusk78 pe 08 Septembrie 2011, 01:21

ba lasa-l sa se duca in rusia cu panarama aia care o tine in casa.patriotii canta imnul corect,si au neveste romance nu de astia care au neveste boschetare din alte tari si se cred mari domni si doamne.draga frf exista FURDUI IANCU, IRINA LOGHIN,FUEGO,ANDRA,MERISOREANU,BAIATUL LUI LIVIU VASILICA,CORINA CHIRIAC,ANGELA SIMILEA,ANDRA,CHIAR CATANGA SAU ADRIAN COPILUL MINUNE SAU ETC...care au ramas mereu legati de ROMANIA.CEL MAI FRUMOS COMENTARIU E AL ELENEI BASESCU,SE VEDE CA E INTELIGENTA SI PATRIOATA.BRAVO BRAVO BRAVO SI CRED CA ACEASTA FATA ARE VIITORUL ASGURAT DE TOTI ROMANII DIN FARA TARII.

tu ar trebui sa fii acuzat de tradare si decapitat pentru ce ai scris; nu ti-ar fi rusine tarane?!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează