FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

Interviu amplu de la Nyon cu Ionuţ Lupescu: "Fotbalul nostru se vede de-plo-ra-bil". "Kaiserul" nu ocoleşte nici un subiect important din fotbalul românesc

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 iunie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 04 iunie 2014 16:29

Fostul internaţional nu şi-ar mai dori să se întoarcă în fotbalul românesc: "Iar au revenit scandalurile, ei nu-şi dau seama pe cine reprezintă şi cît rău fac. Cei vechi au pierdut puterea, să îi lase pe cei noi să facă ceva!. 


Arată impecabil, parcă e de cînd lumea unul de-ai lor. La sediul UEFA de la Nyon, Ionuţ Lupescu pare că a lăsat în urmă pentru totdeauna mizeriile din fotbalul românesc. Înainte să începem interviul, ne serveşte cu o cafea pe terasa care dă spre lac. El îşi ia doar două piersici. E la o cură de slăbire, deşi arată bine şi e de părere că şi fotbalul românesc trebuie să facă o cură de dezintoxicare pentru că "şi aici, la Nyon, arată foarte rău tot ce se întîmplă în ţară. Vorbea aproape ca pentru sine aproape cînd spunea că "nu mai fac greşeala să mă întorc în fotbalul românesc după ce am păţit cînd am revenit la Dinamo de la Bursa. Am pierdut bani, am dat bani şi m-au dat afară, atunci cînd a murit săracul Cătălin Hîldan şi s-a îmbolnăvit şi Florentin Petre".

- Ionuţ, cum se mai vede fotbalul nostru pe aici?
- După tot ce întîmplă în ţară, îmi pare rău să spun, dar imaginea este extrem de defavorabilă. Mai ales în ultimii 2-3 ani, cînd iar s-au înmulţit scandalurile, problemele. Acum a fost aleasă o nouă conducere la Federaţie, eu zic să i se dea timp, măcar 6 luni-un an, pentru că nu poţi face minuni într-un timp aşa de scurt. E logic.

- Stai că încă nu e validată noua conducere de la Casa Fotbalului!
- Asta cu validarea, cu nevalidarea, mi se pare o problemă absurdă. Pînă la urmă au fost aleşi de o Adunare Generală, cu o largă majoritate, nu? Şi nu vechea conducere a organizat alegerile? Nu mai înţeleg.

- Dar în atîţia ani, Federatia nu şi-a înregistrat membrii nou afiliaţi. De ce?
- Nu ştiu, era un secretar general, era preşedintele Mircea Sandu. Întrebaţi-i pe ei de ce nu a făcut asta!

- L-ai cunoscut pe Răzvan Burleanu. Cum ţi se pare?
- E tînăr, ambiţios, vrea să facă treabă, să vedem dacă va reuşi să şi pună în aplicare ceea ce a promis. Dar în administraţie nu e simplu, ai nevoie de timp pentru proiecte. Şi fotbalul românesc a pierdut atîta timp, sînt atîtea de făcut. Marea noastră problemă, tot vorbim de ani de zile, dar doar vorbim, investiţia în copii si juniori. Ştiu, e un proiect lung, neatractiv pentru presă, pentru oameni, dar e singura variantă ca fotbalul românesc să aibă un viitor. Şi în primul rînd ne trebuie antrenori specializaţi, calificaţi să lucreze la copii şi juniori, buni pedagogi, capabili să crească copii la un anumit nivel. La fel au făcut în ultimii 10 ani Belgia, Elveţia. Au făcut prooiecte, au investit, au dat drumul la treabă şi acum culeg roadele.

- Avem o mulţime de antrenori cu licenţă Pro.
- Da, avem, poate chiar prea mulţi. Şi sînt destui care nu antrenează. I-am spus lui Dan Apolzan că trebuie să schimbe strategia, să introducă programe pentru obţinerea Licenţei A Elite, cea prin care se pregătesc antrenori specializaţi de copii şi juniori. Uite, ungurii au început să facă asta şi o să vezi ce rezultate vor avea în curînd!

- Ai fost şi tu în Federaţie. Ce ai ai făcut în direcţia dezvoltării unor astfel de proiecte?
- Ai uitat? În 2010 am demarat acel proiect cu campionatul selecţionatelor regionale. Era atît de simplu, nici nu costa mult, doar un milion de euro. Federaţia a pus 500.000, cele 42 de AJF-uri restul. Venea puţin peste 10.000 de euro de AJF. Şi dacă se înţelegeau cu primăriile, pentru o masă gratuită, un autocar, un transport gratuit, nu era nici atît. Sumele erau infime. Îmi spunea Chivorchian că din competiţia aia, vreo 3 jucători au ajuns în Liga I. Unul dintre ei e Rotariu, de la Dinamo. Puţin! După ce am plecat eu, au închis-o. De ce? Întreabă-i pe ei! Acum au venit alţii la Federaţie, cei vechi trebuie să-i lase în pace, să-i lase să construiască, nu să se tot certe! Am pierdut destul timp. Un proiect ca ăsta dă roade abia după 4-5 ani. Dar, uite, iar am pierdut 3-4 ani. Şi bani erau!

"Federaţia avea bani pentru academii, dar nu a dat cluburilor!"

- Bani pentru ce?
- Pentru academiile de copii şi juniori. Ăsta e viitorul. Fiecare club trebuie să aibă aşa ceva. Federaţia avea bani să le dea cluburilor pentru a începe acest proiect, dar n-a făcut-o. Iar, de ce? Nu ştiu, întreabă-i pe cei de acolo!

- Cum poţi să obligi cluburile private să-şi facă academii?
- Simplu, prin manualul de licenţiere. Măcar la nivelul celor de Liga I.

- Se poate asta? Că mereu ni se spune, cînd se decide ceva, că UEFA a zis, că UEFA a dres, că UEFA nu e de acord.
- Îţi spun eu că UEFA nu se va împotrivi niciodată unui proiect de dezvoltare a fotbalului. Asta e menirea ei, să dezvolte fenomenul. Sînt multe ţari care au obligat cluburile, prin manualul de licenţiere, să aibă academii. Uite, eu, aici, de doi ani, am demarat acelaşi proiect ca în ţară, dar cu toate cele 54 de federaţii europene, şi la băieţi, şi la fete. Facem turnee de U 16. Participă şi România, am făcut şi la Mogoşoaia, lotul lui Răducioiu a fost în Serbia. Ştii cît e bugetul? Doar 1,4 milioane de euro. Dacă vrei să faci, faci, problemele materiale se rezolvă şi ele. Totul e să vrei.

- Se plîngea şi domnul Chivorchian că de doi ani e o recomadare UEFA ca la licenţiere, să nu mai fie direct retrogradate cluburi pe criteriul financiar.
- Da, sînt multe alte pîrghii, dar noi aplicăm cele mai dure măsuri. Se ascund conducătorii în spatele normelor UEFA. Aşa au dispărut cluburi de tradiţie, aşa a scăzut interesul pentru campionat, aşa s-a ajuns acum să rămînă doar 14 echipe în Liga I.

"S-a greşit cu trecerea la campionat de 14 echipe!"
- Să înţeleg că nu îţi surîde ideea?
- Eu zic că este o greşeală. Ar fi trebuit să rămînă tot 18 sau, hai să zicem, 16. Păi şi pînă acum aria de selecţie pentru loturile naţionale era restrînsă. Au tăiat dintr-o dată 100 de seniori, cine ştie cîţi juniori, copii. Nu ştiu cum de AFAN, sindicatul fotbaliştilor, a fost de acord cu aşa ceva! Chiar în halul ăsta au ajuns?! Pentru că şi acum, ca şi cu ani în urmă, conducătorii nu au viziune, gîndesc doar pentru ei. Ei plătesc jucătorii pe 12 luni şi se joacă doar 7. Fac două cantonamente de pregătire, iarna şi vara. Alţi bani. În Premier League se joacă 10 luni. E altceva. Noi jucăm iarna, cu zăpadă în tribune, cînd nu vine nimeni. Nu mă certam cu Dragomir şi cu alţii? Ziceau că lasă, că facem instalaţi de încălzire. Acum nu le dau drumul că e scump. Dar cu spectatorii cum faci? Ce condiţii le oferi să vină la meciuri?!

- Şi care era soluţia?
- Să schimbăm sistemul, să jucăm şi vara. Să jucăm din martie pînă în noiembrie. Ce dacă e cald vara? Pui jocurile după ora 20:00. Trebuia să investeşti doar în nocturnă. E altfel, jucătorii se simt mai bine, oamenii vin, sparg seminţe, apoi se duc la o terasă după meci. Noi pierdem cele mai bune luni ca să jucăm în zloată. În plus, n-ai mai avea două cantonamente de pregătire. Din 20 noiembrie pînă în 20 decembrie se pot face turnee de sală, cu un master la Bucureşti. Se face acum în Germania. S-ar putea vinde drepturile şi de acolo. Apoi o lună de vacanţă, iar după aceea, în 5 săptămîni ar începe campionatul. Ar fi doar un stagiu de pregătire, deci o economie. Plus că toamna, cînd încep cupele europene, jocurile naţionalei, ai avea jucătorii în formă. Sînt multe avantaje, dar conducătorii se mulţumesc că banii din drepturile TV le mai acoperă din buget şi gata. Nu sînt buni manageri, nu gîndesc în ansamblu. OK, o să fie de patru ori pe sezon Steaua- Dinamo. Şi, după aceea, ce-o să facă? Eu nu cred că ăsta e viitorul.

- Poate că vor face, dar deocamdată n-au timp, că se tot ceartă cei noi cu cei vechi.
- Se ceartă fiindcă nu-şi dau seama ce reprezintă. Nu înţeleg că ei sînt imaginea fotbalului românesc, iar această imagine este de-plo-ra-bi-lă, ăsta este adevărul! Nu doar aici, la Nyon, ci peste tot. Nu vorbesc doar de scandalurile între Mircea Sandu şi Răzvan Burleanu, între Reghecampf şi Piţurcă, ci şi de cele dintre cluburi, conducători.

- Mircea Sandu îi tot arată pisica lui Răzvan Burleanu.
- Nu mă bag eu în chestii d-astea. Pe mine nu mă mai interesează ce se întîmplă, dar mă afectează, pentru că sînt român.

- De aceea ai plecat din Federaţie?
- Uite, hai să-ţi spun cum a fost. Eu am avut mereu oferte să plec. Am stat 6 ani pentru că am vrut să ajut. Am făcut şi bune, poate am mai şi greşit, dar cred că balanţa se înclină spre lucrurile pozitive. Federaţia, fotbalul românesc erau, din punctul de vedere al credibilităţii, foarte prost văzute. L-am ajutat pe Mircea Sandu să ajungă în Comitetul Executiv UEFA, i-am ajutat şi pe alţii să ajungă în comisii, să schimbăm imaginea a ceea ce ajungea aici din ţară. Împreună cu ceilalţi am adus în România cîteva competiţii internaţionale. Dar mie îmi place să învăţ, să mă dezvolt. Şi, la un momet dat, mi-am dat seama că în fotbalul românesc de atunci, cred că şi în cel de acum, nu puteam să fac asta. Aşa că m-am gîndit să mă ajut şi pe mine. Am făcut acest pas şi nu-mi pare rău. Am văzut atunci că direcţia în care conducătorii duceau fotbalul românesc era una greşită. Din păcate, am avut dreptate.

- Ai amintit de Dinamo. Cum ţi se pare situaţia sa?
- Nu ştiu exact ce se întîmplă, n-am mai vorbit demult cu Negoiţă. Văd că intră în insolvenţă, apar datorii noi. Nu ştiu cum a negociat cu Badea. Eu le-am spus încă din 2001 că managementul de la club este greşit, dar s-au suparat şi m-au dat afară. Mi-au zis că n-am dreptate. Problemele sînt vechi, din 2000 şi mai devreme.

- Te referi la neregulile care au şi făcut obiectul Dosarului Transferurilor.
- Da, de acolo a plecat totul. Şi iar am avut dreptate! Nu-mi pare deloc bine, e clubul la care am crescut. Nu-mi pare bine nici că s-a ajuns la arestări. Nu cunosc dosarul în profunzime, dar mi-e greu să spun că m-a surprins verdictul din Dosarul Transferurilor. Dacă aşa a decis justiţia! Îmi pare cel mai rău de Gică Popescu, fostul meu coleg de la echipa naţională, dar asta e situaţia.

- Un alt coleg de generaţie, Costel Gâlcă, a preluat Steaua.Crezi că se înţelege cu Gigi Becali?
- Costel e un tip mai liniştit. A mai antrenat în România, dar numai la echipa naţională U 17. E altceva. Acum e prima lui experienţă la un club, care e şi important. I s-a dat o şansă, acum depinde doar de el. Nu ştiu cum se va adapta la fotbalul românesc, a stat şi el mulţi ani în străinătate. Dacă a acceptat contractul, înseamnă că ştie ce are de făcut, chiar şi în relaţia cu Gigi Becali.

- Şi a venit George Ogăraru, şcolit la Ajax, la lotul U 17.
- E foarte bine că foşti fotbalişti tineri vor să intre în antrenorat. Dar părerea mea este că atunci cînd începi, e bine să o iei cu o echipă de club. Una e la lot, cînd îi ai pe jucători o dată la două luni, cîteva zile, alta e la club, cînd te loveşti de probleme zilnic, capeţi experienţă. Pentru că la lot trebuie să ştii exact ce vrei să joci, să ai trei variante, să înveţi să selecţionezi.

- Cum ai trăit barajul cu Grecia?
- N-am văzut decît meciul de la Bucureşti. Dar înteleg că, per ansamblu, nu am avut nici o mare ocazie în 180 de minute. Golul de la Bucureşti a fost autogol. Cînd îl vedeam pe Karagounis că la 38 de ani alerga mai mult decît mijlocaşii noştri, mult mai tineri, ce să mai zic?! Păcat, am avut o şansă bună să mergem la Mondial.

- De echipa naţională ce zici, avem şanse de calificare la Euro 2016, cu toate problemele astea?
- Eu zic că da. Dacă nici în actualul format, care, probabil, va fi doar de data asta, nu te califici, atunci înseamnă că fotbalul românesc are o mare, mare problemă. Avem şi cea mai accesibilă grupă, se califică direct primele două şi cea mai bună de pe locul trei. Eu zic că nu calificarea e o performanţă în condiţiile astea, ci ceea ce faci la turneul final şi după aceea.

- A debutat cu Albania un puşti de nici 17 ani, Cristi Manea.
- Da? Nu ştiam, nu am văzut meciul cu Albania. Bravo lui! Să îl ţină picioarele să fie ferit de accidentări! Înteleg că e de la Hagi! Foarte bine, trebuie să le dăm curaj celor cu valoare.

- Cum se face că jucătorii noştri nu prea joacă la cluburile din Europa?
- Problema asta e mai veche, de ani buni. Ţine probabil de educaţie sportivă. Cum să creşti într-un campionaat necompetitiv? Au dispărut echipe de tradiţie, Craiova, Rapid, Timişoara, s-au depopulat tribunele. Nu mai este aceeaşi rivalitate, partidele sînt de slab nivel. Conducătorii se grăbesc să vîndă jucătorii prea repede, pentru un interes material, imediat. Nu sînt pregătiţi pentru acest pas. Poate e vorba şi de lipsă de valoare, pînă la urmă. Cum spuneam, nu avem antrenori care să-i crească profesionist. Şi asta normal că afectează şi echipa naţională.

- Nu sînt şi prea mulţi străini în Liga I?
- Ba da, eu am atras atenţia încă din 2007, după intrarea în Uniunea Europeană. Făcusem un proiect, mimimum 5 români în primii 18, pe foaie. Apoi din an în an să crească, la 6, 7 şi aşa mai departe. Au sărit cei de la CFR, că dacă facem asta ne vor da în judecată. Pe legile dreptului la muncă ar fi cîştigat, dar iar e vorba că interesele mici, de club, dăunează fotbalului românesc. Trebuia să se ajungă la un gentleman's agreement între cluburi, aşa cum au făcut multe ţări. Dar la noi nu a fost posibil şi din cauza asta vom ajunge chiar mai jos decît acum! Trebuie să ne trezim, să sperăm că noua conducere a Federaţiei va face acest lucru!

- Urmează Campionatul Mondial, crezi că vor apărea schimbări tactice majore?
- O să merg în Brazilia, unde voi fi observator tehnic. Va fi un turneu dificil, cred că va cîştiga o echipă cu experienţă. Ai nevoie de aşa ceva într-o asemenea competiţie. Schimbări tactice? Nu ştiu, dar va fi o problemă pentru că în Brazilia e posibil să avem 3 anotimpuri în aceeaşi perioadă. Jucătorii vin după campionate grele, va conta enorm cum se vor descurca în condiţii de climă variată, cu diferenţe mari de temperatură. Ce, noi în SUA crezi că ne-am dus să jucăm apărare-contraatac? Nu, noi dominam, eram echipa care conducea jocul. Dar acolo, din cauza căldurii, a trebuit să schimbăm. Aşa va fi şi în Brazilia. Cine se va adapta la condiţii va avea şanse mai mari. Oricum, va fi dificil. Chiar şi pentru Brazilia, care va avea o mare presiune, mai ales că sînt şi ceva probleme pe acolo. Am văzut de curînd Germania - Chile. Sud-americanii mi s-au părut extrem de tari, puteau să cîştige uşor. Va fi interesant.

- Cum e să fii şeful antrenorilor din toată Europa?
- Nu sînt şeful lor, eu doar îi coordonez. E încîntător să ai de-a face cu antrenori mari, să-i vezi cum gîndesc, cît de implicaţi sînt, cum văd fotbalul. Lumea zice că ei cîştigă enorm, dar să vezi ce proiecte facem împreună, cîtă pasiune pun! Punînd în balanţă cu ceea ce se întîmplă la noi, îmi dau seama că sîntem departe, foarte departe de ideea ce se joacă în Europa. E momentul să ne apucăm de treabă, să regîndim totul. Avem modele. Trebuie doar să vrem, altfel va fi şi mai rău.

- Crezi că Mourinho s-ar impune la noi?
- Nu se pune problema aşa. Una e să vrei, alta e să poţi. Pînă la Mourinho avem multe de facut. Am tot pierdut timpul şi uite, asta ne costă, şi ca imagine, şi ca performanţă!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Oferta care l-a scos din sărite pe Gigi Becali: „Niciodată acolo!”
Superliga
Oferta care l-a scos din sărite pe Gigi Becali: „Niciodată acolo!”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”
Superliga
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”
Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării
Superliga
Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (31)
stelist1986
stelist1986  •  05 Iunie 2014, 23:54
Postat de sangerica pe 05 Iunie 2014, 14:11

1.La cat de prost esti este foarte greu sa intelegi ceva, este un interviu adica reporterul pune intrebare si el raspunde nu se apuca el acuma sa vorbeasca de sf-uri .. 2.Pentru cultura ta generala calendarul fotbalistic se stabileste de liga din acea tara nu de uefa"daca te-ai uita putin catre rusia ai intelege" . 3. Ce legatura are barajul pierdut de romania cu Lupescu ? :D

Bai, vitelule, sunt sigur ca tu nici n-ai reusit sa citesti tot interviul, ca te-a luat somnul. Rusia a trecut la acelasi calendar ca majoritatea campionatelor. Dar aici nu despre asta era vorba, tu fiind o bovina, nu pricepi. Apoi, Lupescu a declarat ca n-a vazut barajul. Atunci , cum ca cat iti dai cu parerea despre fotbalul romanesc, ii pui pe toti la zid, propui reforme, daca nici macar nu-l urmaresti nici in mecurile importante?

sangerica
sangerica  •  05 Iunie 2014, 14:11
Postat de stelist1986 pe 05 Iunie 2014, 11:40

Lupescu- maestrul platitudinilor. Am pierdut vremea si-am citit nimic. Centrele de copii si juniori, imagine proasta in exterior, bla, bla, bla. Dar el n-a vazut turul barajului cu Grecia, asa tare il intereseaza fotbalul romanesc, dar se mai da si cunoscator. Apoi, tre sa spun ca-i si batut in cap : cum sa se joace in LIGA I cum vrem noi, nu e un calendar la UEFA, nu trebuie predat clasamentul, validat, pentru a stii si aia cine joaca in cupele europene? Cum sa joci vara, in timpul turneelor finale? Si oricum, campionatul incepe in iulie si se termina la jumatea lui decembrie si apoi reincepe in martie. Nu inteleg care-i durerea lui, ca nu jucam in iunie?

1.La cat de prost esti este foarte greu sa intelegi ceva, este un interviu adica reporterul pune intrebare si el raspunde nu se apuca el acuma sa vorbeasca de sf-uri .. 2.Pentru cultura ta generala calendarul fotbalistic se stabileste de liga din acea tara nu de uefa"daca te-ai uita putin catre rusia ai intelege" . 3. Ce legatura are barajul pierdut de romania cu Lupescu ? :D

madskills
madskills  •  05 Iunie 2014, 12:30

Are dreptate in tot ce spune Lupescu dar mai ales la un anumit punct: o sa fie si mai rau decat atat in fotbalul din Romania. Daca nu se schimba ceva, o sa ajungem de nivelul Albaniei, cu 1000 de spectatori in tribune la meciuri cand e vremea frumoasa. Si e de inteles. Mai bine te duci la handbal, hochei sau in parc decat sa-ti pierzi vremea la asa "fotbal" .

Vezi toate comentariile (31)
Comentează