Articol de Beno David - Publicat marti, 29 martie 2022 10:00 / Actualizat marti, 29 martie 2022 14:10
ISRAEL - ROMÂNIA. Născut la Petah Tikva, Ronen Hershko, director al federației israeliene, are și cetățenie română și recunoaște că „ne dorim și noi să progresăm și să ajungem la nivelul atins odată de «tricolori»”.
- Israel – România se joacă astăzi, de la ora 20:45. Partida e liveTEXT pe GSP.ro și în direct la ProX.
Ronen Hershko (52 ani), directorul general adjunct al federației israeliene de fotbal, unul dintre cei direct implicați în noile proiecte pentru dezvoltarea fotbalului, a acceptat un dialog cu corespondentul Gazetei Sporturilor în Israel.
E genul modest, vorbește puțin, își măsoară atent cuvintele. Acceptă rar să dea interviuri, dar când vine vorba despre România, se schimbă radical.
Ronen Hershko: „Sunt mândru că sunt român”
- Domnule Hershko, care este legătura dumneavoastră cu România?
- E una foarte puternică. Eu sunt născut în Israel, la Petah Tikva, dar părinții mei au venit aici în 1965, de la Piatra Neamț. Tata, Aurelian, juca inter dreapta și era vedeta echipei de handbal a orașului. Iar după sosirea în Israel, prin anii '70 a continuat să joace în Divizia A, la Maccabi Petah Tikva.
În 2017 a decedat, după o luptă grea cu cancerul, dar înainte să moară m-a încurajat să plec în Noua Zeelandă, unde FIFA m-a trimis pentru a ajuta la dezvoltarea fotbalului din zona Oceania. A fost interesant, dar m-am întors după 3 ani. Simțeam nevoia de a fi aproape de mama mea, să o pot ajuta.
- Nu v-ați dorit să faceți o carieră în sport, după modelul tatălui?
- De mic am iubit sportul, tata, care era idolul meu, m-a învățat asta. Am jucat fotbal și baschet, dar până la urmă am ales școala.
Am absolvit 3 facultăți, am diplomă în management și 3 mastere în sport, ultimul la un curs organizat de UEFA. Și acum încerc să ajut la dezvoltarea fotbalului nostru.
- Vorbiți bine și românește?
- Da și chiar vă rog să vorbim în limba română. Acasă vorbesc ebraica, dar și româna, cu Anita, mama mea. Am învățat limba română de la bunicile mele. Sunt mândru că am cetățenie și pașaport românesc. Am fost recent cu familia într-o excursie splendidă în România, pentru a vizita locurile în care au trăit bunicii și părinții mei.
Cunosc tradițiile românești, mama ne pregătește destul de des specialități de acolo. Sunt căsătorit cu Limor, care m-a susținut mereu pentru că și ea este licențiată în management și e implicată în sport, la nivel de conducere. Avem doi copii, Almog, 20 de ani, care face acum stagiul militar, și Ram, 16 ani, care e elev, la liceu.
Ronen Hershko: „Avem programe noi, să revoluționăm fotbalul israelian”
- Cum a fost experiența în Noua Zeelandă?
- Sunt membru în Comisia UEFA pentru dezvoltarea fotbalului și acum sunt consilier și la FIFA. Așa am ajuns în Noua Zeelandă. unde am avut ocazia să cunosc oameni deosebiți, o altă cultură.
Acolo, sportul are o mare influență în societate. Înainte de asta, am fost director de competiții și instruire la federația israeliană, iar în 2013 UEFA m-a numit director de turneu final la Euro U21, care s-a ținut la noi, pe 4 stadioane.
A ieșit excelent, forul continental ne-a lăudat, astfel că am primit pentru acest an organizarea unui alt eveniment, turneul final Euro U17. Pentru noi e o mândrie.
- Care sunt obiectivele pentru fotbalul israelian?
- Vrem să facem o strategie mai bună pe termen lung, să ajutăm cluburile, în special în sectorul de copii și juniori. Colaborez foarte bine cu președintele federației, Oren Hason, și cu directorul general, Yossi Sharabi.
Vrem să revoluționăm lucrurile, mai ales după ce Parlamentul a aprobat că federația poate forma noi antrenori calificați. De câteva luni l-am cooptat ca director tehnic pe olandezul Jelle Goes, care a lucrat și la naționala batavă și la ȚSKA Moscova.
Încercăm să învățam de la cei mai buni. Avem și o academie, la Netivot, aproape de Netanya, și sperăm ca în curând să producă jucători importanți, iar noi să reușim calificări la turnee finale.
- Urmează un nou meci amical cu România, dați un pronostic?
- Nu mă pricep la pronosticuri, dar sigur va fi o partidă interesantă. E un meci important pentru ambele naționale, care pregătesc Liga Națiunilor. România e o provocare pentru noi. Aveți ceva probleme în ultimul timp, dar sunteți o națională importantă.
Am vrea să noi să ajungem să ne apropiem de nivelul României din anii '90-2000. Abia aștept să mă revăd și cu prietenii de acolo. Acum, la final, o să le transmit sănătate și pace! O s-o spun și în ebraică, dar invers, din cauza războiului din Ucraina, shalom și briut (pace și sănătate)! Vrem să facem sport, războiul ăsta ne afectează pe toți și sperăm să se termine cât mai repede.
25 de meciuria disputat România cu Israel, dar din ultimele 5 partide, toate amicale, "tricolorii" au învins doar în ultima, 2-1, în 2018
Israel - România, echipele probabile:
Israel: Marciano – Dasa, Bitton, Goldberg, Menachem – Avraham, Peretz, Abo Fani, Solomon – Dabbur, Baribo
Rezerve: Nitzan, O. Glazer, Davidzada, Abu Abaid, Kandil, Baltaxa, Natkho, D. Glazer, Y. Cohen, Haziza, Kanichowsky, Safouri, David
Antrenor: Gadi Brumer
România: Fl. Niță - Cr. Manea, Chiricheș, Burcă, Toșca - M. Marin, Cicâldău, Oct. Popescu - Man, A. Ivan, Mihăilă
Rezerve: Aioani, H. Moldovan, Rațiu, Ad. Rus, Drăgușin, Nedelcearu, Bancu, Olaru, Bordeianu, Petrila, Alibec, G. Pușcaș
Antrenor: Edward Iordănescu
Stadion: Diamond Stadium (Netanya) - 13.610 locuri
VIDEO Edward Iordănescu, declarații înainte de Israel - România
Citește și alte știri despre naționala României:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”