Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 24 aprilie 2018 16:28
Membru în Comitetul Executiv al FRF, Auraș Brașoveanu are o replică referitoare la favoruri și trădări în pauza de masă a ședinței din 16 aprilie. Ce beneficii au, de fapt, membrii Comitetului Executiv?
UPDATE 20:00
Auraș Brașoveanu a reacționat după înregistrările scoase la iveală de Gazeta Sporturilor.
Auraș Brașoveanu, fost membru în Comitetul Executiv al FRF, a explicat pentru GSP.RO că una dintre replicile sale a apărut eronat: «Am ascultat și eu înregistrarea respectivă și acolo nu spun «Pentru bani, relațiile dintre noi, am fost pe viață și sunt», ci am spus «Perturbarea relației dintre noi au fost pe viață și sunt".
Știrea inițială
La celebra reuniune electorală din 16 aprilie, când s-a trecut în revistă strategia pentru victoria lui Burleanu, nouă dintre participanți au fost membrii Comitetului Executiv din zona extrafederală. Adică reprezentanții AJF, eșaloanelor mici, plus futsal, feminin și juniori.
Un pasaj din înregistrare oferă o perspectivă directă asupra motivelor pentru care un om din CEx ar lucra în favoarea șefului federației. La un moment dat, în timpul pauzei de masă, Auraș Brașoveanu (Liga 2) schimbă câteva replici cu colegii săi din sală:
Brașoveanu: Pentru bani, relațiile dintre noi și astea am fost pe viață și sunt...tu știi foarte bine că ai pățit-o și tu! Tu ai fost trecut ca trădător și arătat în țară. "Bă, Cighir a trădat! Trădați și voi!". Și tu știi foarte bine...
Mulțimea: ...că și tu ai trădat...(râsete).
Dăscălescu: ...câtă zâzanie s-a băgat.
Brașoveanu: Apoi, altă discuție a fost despre nea Tavi (Goga), că e forțat să trădeze. Sunt multe dacă stăm acum să le...la fiecare dintre noi s-a încercat treaba asta. În primul rând, a fost să rupă relațiile dintre noi".
Favoruri multiple
Care ar fi, așadar, beneficiile materiale ale unui oficial din CEx pe durata mandatului său?
1. Indemnizație de ședințe
Fiecare om din Comitet primește câte 2.000 de lei pe ședință. E vorba despre cei care nu se numără printre angajații FRF. Într-un an, există cel puțin 12 ședințe ale CEx. Total: 24.000 de lei (circa 5.200 euro). În plus, celor din afara Bucureștiului li se decontează și transportul.
2. Diurne externe
Până la finalul anului trecut, membrii CEx care au însoțit echipa națională peste hotare încasau câte 60 de euro diurnă. Din toamna lui 2017, suma a crescut la 100 de euro pe zi, spun oficiali FRF. Oamenii din Comitet merg de obicei la partidele oficiale, dar nici unele meciuri amicale nu le scapă. Ar fi cam patru partide pe an. Ar rezulta alți 1.200 euro per total. Bineînțeles, transport, cazare și masă gratuite, bașca posibilitatea de a vizita diferite țări de pe mapamond. Nivelul crește însă dacă "tricolorii" prind o calificare la un turneu final, cum a fost cazul în 2016. În Franța, membrii CEx au stat împreună cu naționala, lângă Paris, distracția a durat circa două săptămâni, iar diurna externă a mai însemnat alți circa 850 de euro. Plus faptul că oficialii au avut la dispoziție inclusiv microbuze din partea organizatorilor pentru deplasări zilnice.
3. Premieri de performanță
Fiecare calificare a echipei naționale la un turneu final vine la pachet cu un bonus financiar. Bunăoară, pentru Euro 2016, extrafederalii din CEx de la momentul respectiv au încasat câte 15.000 de euro, mai puțin Florin Prunea, care, aflat în tabăra rivalilor lui Burleanu, a refuzat premierea. El a explicat la momentul respectiv că va dona suma către centrul de copii și juniori de la CSMS Iași, unde era președinte.
4. Bilete, relații, influență
Membri din CEx explică faptul că, la fiecare meci al naționalei, extrafederalii au rezervate câte două bilete în zone speciale ale stadionului, indiferent că e vorba despre partidă internă sau externă. Mai intră în calcul și posibilitatea dezvoltării unor relații speciale cu conducerea FRF sau în țară, accesul prioritar la informații și influențe sporite în teritoriu de la înălțimea poziției în Guvernul federal.
"Nu e ilegal, dar e lipsit de etică și morală"
Au acționat membrii CEx într-un cadru legal când, trimiși în organismul executiv al federației inclusiv de cluburi susținătoare ale lui Lupescu sau Pușcaș, s-au implicat activ în campania pro-Burleanu?
Un avocat cu practică în zona sportivă spune pentru GSP că "nu e nimic ilegal, atâta vreme cât nu e stipulată nicio interdicție clară care să interzică celor din Comitet să lucreze în campanie pentru un candidat. E însă lipsit de etică și morală să ai o asemenea poziție atâta vreme cât prejudiciezi prin atitudinea ta cluburile care simpatizează cu alt candidat la președinție, dar, pe de altă parte, au contribuit prin votul lor la trimiterea ta în CEx pentru un anumit eșalon".
Goga e și observator internațional
Unul dintre oamenii din CEx, Octavian Goga, a prins un culoar extern favorabil, din care mai obține beneficii importante. Este observator UEFA, iar în vară va merge chiar la Mondiale în calitate de supervizor FIFA la meciurile turneului final! "Lăsați-mă-n pace!" a fost singurul lui comentariu despre ședința electorală din 16 aprilie.
"Nu a fost un secret că fac parte din staff-ul lui Burleanu. Nu am făcut această activitate ca membru al Comitetului Executiv, ci ca persoană particulară. Avem voie să susținem pe cine dorim, nu?" Mihai Dăscălescu, membru CEx, președinte Unirea Alba Iulia, L3
"Nu-mi aduc aminte de expresia legată de bani. Eu am fost amenințat cândva, că «știm noi că ți-au dat bani și ai trecut în barca asta» și poate despre asta era vorba în acea discuție. Toți am avut presiuni, iar în țară s-a dat mesajul fals că majoritatea din echipa lui Burleanu a trădat" Auraș Brașoveanu, ex-membru CEx, L2
"Am făcut parte din staff-ul lui Burleanu ca reprezentant al clubului din Filiași, de aceea nu era nevoie de un mandat special în Adunarea Generală a Ligii a treia ca să intru în echipa președintelui. Vă dau cuvântul de onoare că nu am încercat să-i schimb opțiunea vreunui membru afiliat" Florin Spânu, membru CEx, președinte CSO Filiași, L3
Citește AICI toate episoadele ale înregistrărilor publicate de Gazeta Sporturilor