Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 10 septembrie 2019 10:06
Selecționerul Cosmin Contra (43 de ani) experimentează pe echipa națională toate sistemele de joc studiate la școala de antrenori: cu trei fundași sau cu patru, cu un atacant sau cu doi, ba cu trei mijlocași, ba cu patru, împotriva tuturor indicațiilor specialiștilor din fotbal.
Va reuși România să câștige următoarele trei meciuri și să se califice la Euro 2020? În octombrie și în noiembrie vor avea loc jocurile cu Feroe, cu Norvegia și cu Suedia, decisive în campania „tricolorilor”, și Contra nu este încă hotărât asupra rețetei cu care ar trebui să progreseze naționala.
El bâjbâie de la un meci la altul și ar putea continua experimentele, din moment ce mai sunt partide de disputat. Cum a testat până acum pe națională ca pe un cobai?
„Poate la club să faci așa ceva!”
Doar în meciurile cu Spania și cu Malta, cele mai recente, a trecut din 3-5-2 în 4-2-3-1 și din 4-3-1-2 în 4-4-2. Gică Craioveanu, un amic al lui Contra, a rămas și el uimit de schimbările dese, radicale: „La nebunia lui «Guriță» și la nebunia mea, poate o să ne certăm, dar eu cred că e mai greu la o națională să treci la 5-3-2 chiar înaintea unui meci cu Spania. La club e altceva, acolo ai timp pentru antrenamente, poți să exersezi tactica”.
Nu numai Craioveanu a sesizat că selecționerul e cam nehotărât. Ilie Dumitrescu a remarcat cum Contra a aruncat la gunoi planul cu care începuse partida cu Spania: „În primele zece minute din repriza a doua s-a schimbat sistemul, a urcat Chiricheș la mijloc și din 3-5-2 a devenit 4-2-3-1, cu Marin și cu Chiricheș în fața apărării”.
I-a amestecat pe toți în doar trei zile
Contra a mai jucat 4-3-1-2 în deplasarea din Malta, 4-4-2 cu Feroe, 4-2-3-1 în Suedia. Au mai rămas puține tactici studiate la școala de antrenori pe care să nu le fi testat Cosmin în preliminariile acestea!
Feroe, Norvegia, Suedia, Spania sunt adversarele din ultimele meciuri, iar selecționerul ar mai avea, așadar, ocazii să experimenteze cu alte patru sisteme: 3-4-3, 4-3-3, 4-3-2-1, 3-4-1-2. Așa ar cam epuiza combinațiile posibile pe tabla de tactică din vestiar!
Craioveanu i-a atras atenția că o echipă de club poate fi „dresată” mai ușor să schimbe tactica, întrucât modul de lucru e altul, tehnicianul are la dispoziție jucătorii zi de zi, are suficiente ocazii să lucreze cu ei.
Contra a avut tot lotul doar trei zile înaintea partidei cu Spania! Și nici nu sunt toate zile „pline”, potrivite pentru antrenamente normale, din moment ce mulți fotbaliști ajung la Mogoșoaia deja obosiți de la cluburi sau cu lovituri, deci au nevoie mai mult de refacere pentru partidele internaționale, nu de antrenamente serioase.
„Contra a folosit cu Malta sistemul pe care ar fi trebuit să-l aplice cu Spania! În primul meci am fi avut nevoie de două vârfuri, care să fi pus presiune pe Ramos și pe Llorente, fundașii centrali spanioli, și să fi împiedicat construcția” - Cornel Dinu, fost selecționer
Se vede că n-are experiență
Parcursul șovăitor al lui Contra confirmă un principiu pe care-l pronunțase Andrei Vochin în momentul în care Federația îl angajase pe Daum:
„Un selecționer trebuie să aibă o experiență mare în antrenorat, e obligatoriu! De ce? Fiindcă la club îți permiți să experimentezi și să nu-ți iasă strategia la un meci, la două. Mai ai 30 și ceva de etape în care poți să repari echipa și situația din clasament. La națională sunt zece meciuri într-o campanie de calificare și nici nu contează toate la fel, în câteva ai adversare slabe. Dacă experimentezi într-un meci internațional și ai pierdut, deja calificarea s-a îndepărtat, devine foarte greu să mai recuperezi handicapul, din moment ce-ți mai rămân puține partide”.
Contra, 43 de ani, n-a acumulat multe experiențe ca antrenor și a câștigat un singur trofeu, Cupa României cu Petrolul.
Allegri: „Nu poți schimba oricând sistemul!”
Nici măcar antrenorii celor mai mari cluburi, beneficiari ai unor jucători de top, nu se încumetă să jongleze cu tacticile, de teamă că și-ar bulversa echipele.
Când a preluat-o pe Juventus după mandatul lui Antonio Conte, Massimiliano Allegri a moștenit o formație care jucase în 3-5-2 și câștigase cu sistemul acesta an de an campionatul. Allegri, care ar fi preferat o apărare din patru fundași, a explicat de ce n-a reformat imediat echipa: „Nu poți schimba sistemul oricând de-a lungul unui sezon, trebuie să aștepți momentul potrivit. Am așteptat o serie cu câteva rezultate bune, un moment mai liniștit, când jucătorii aveau deja încredere în mine și în forța grupului”.
VEZI ȘI:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”