Articol de Eduard Apostol, Raed Krishan (foto) - Publicat miercuri, 25 mai 2016 00:00
Psihologul Silviu Ioniţă a dezvăluit pentru Gazetă ce speranţe au "tricolorii": "Nu se tem de bau-bau, de Franţa, de Germania sau de terorişti!"
"Tricolorii" beneficiază în Italia de serviciile unui psiholog, Silviu Ioniţă, care îşi desfăşoară activitatea şi la nivelul loturilor de juniori.
"E vorba de un psiholog sportiv", au precizat oficialii de la FRF. Oficialul în vârstă de 40 de ani a stat de vorbă cu reporterii Gazetei Sporturilor, discutând despre situaţia la zi a "tricolorilor":
- "Jucătorii sunt determinaţi să facă un meci mare cu Franţa, sunt optimişti. E o oportunitate imensă pentru ei, pentru România, dar şi pentru carierele lor. Situaţia unora este incertă la echipele de club, Euro e o posibilitate de a arăta că sunt valoroşi"
- "Retrogradările sau nereuşitele de la cluburi au lăsat urme, însă, din discuţiile individuale, am reuşit să-i canalizăm pe meciurile de pregătire şi pe ceea ce va urma la Euro"
- "Ne focalizăm pe fotbal, nu pe terorism. Ne interesează doar asta, iar băieţii vorbesc despre meciuri. Pot să afirmă că nu le este frică de bau-bau!"
- "Jucătorii nu au niciun complex de inferioritate, indiferent de Franţa, de Elveţia, de Germania, dacă trecem de grupe. Repet, nu există frică de bau-bau, nu punem presiune din afară, lucruri ce nu putem controla"
- "Există un optimism fantastic, câteodată trebuie să mai temperăm exuberanţa. Mulţi speră să jucăm semifinala, vă spun sincer! Noi încercăm să ţinem echipa setată pe ideea de a lua fiecare meci în parte"
- "Atmosfera este foarte bună, relaxată, dar şi focusată, băieţii s-au integrat perfect în coeziunea de echipă. Ideal ar fi fost să fim cu toţii de la început, însă integrarea celor veniţi pe parcurs s-a petrecut ultrarapid, astfel că există o concentrare mentală maximă".
Cine este Silviu Ioniţă
Silviu Ioniţă a fost angajat anul trecut la FRF şi a început munca alături de lotul de juniori Under 17. Are o experienţă vastă şi în lucrul cu grupuri din punct de vedere terapeutic, orientat în special pe dezvoltarea creativităţii prin folosirea art terapiei, dar şi educaţional şi organizaţional. El va ţine diverse şedinţe şi cu elevii lui Iordănescu, urmând apoi a se decide dacă se va impune prezenţa lui şi-n delegaţia pentru Euro.
"În tinereţe, am făcut gimnastică, pentru ca apoi să joc fotbal. Un psiholog care nu înţelege prin ce trece un sportiv nu poate face performanţă. Trebuie să ai idee cât efort fizic e într-un meci, ce presupune adaptarea în funcţie de evoluţia scorului"
Silviu Ioniță, psiholog"La antrenament, un jucător dă 80 la sută fizic şi 20 la sută mental. La meci, e invers, 80 la sută e pe plan mental, 20 la sută fizic. În momentul de presiune maximă, trebuie să-ţi păstrezi concentrarea pentru ca potenţialul fizic să fie eficient"
Silviu Ioniță, psiholog"Dacă există elemente perturbatoare, echipa e afectată. La luptă sunt expuşi şi generalii, dar şi soldaţii. Trebuie să existe armonie între cele două tabere"
Silviu Ioniță, psiholog"Puterea unui lanţ stă în cea mai slabă verigă a lui. Pregătirea individuală trebuie să aibă ca ţintă un scop comun. Nu trebuie să ne lăsăm pe tânjală, trebuie să ne mobilizăm în momentele critice"
Silviu Ioniță, psiholog
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”