FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

39 de ani de când Vasile Iordache devenea "Eroul de pe Wembley". Și de când primea nota maximă: "Da, eu și Nadia ce am mai luat 10!" :)

Articol de , - Publicat miercuri, 29 aprilie 2020 10:00

Pe 29 aprilie 1981, România remiza pe Wembley cu Anglia, 0-0, în preliminariile CM '82. Remiza venea în principal grație intervențiilor excepționale ale lui Vasile Iordache, care a primit 10 din partea "Sportului" după acea prestație. O notă acordată extrem de rar pe atunci.

Naționala lui Valentin Stănescu începuse excelent grupa de calificare. După 1-1 în Norvegia și 2-1 acasă cu Anglia, punctul scos la Londra ne transforma în favoriți ai grupei. Au urmat un eșec în Ungaria, 0-1, și un succes cu Norvegia, 1-0. Lucrurile încă păreau în regulă.

Apoi însă, totul s-a spulberat. Nu s-a mai obținut nicio victorie, deși programul ne avantaja: 0-0 cu Ungaria, 1-2 cu Elveția, 0-0 în Elveția. Locul 3 și adio, Mondial spaniol!

"Dacă nu-mi rupeam gâtul la Brașov...!"

Fostul goalkeeper, 69 de ani, își amintește cu mare plăcere de partida de pe Wembley, dar regretă și acum groaznica accidentare care l-a scos din circuit la scurt timp după aceea

- Domnule Iordache, bună seara! Ce mai faceți?
- Bine, mulțumesc de întrebare.

- Dar în urmă cu 39 de ani ce făceați pe vremea asta?
- În urmă cu 39 de ani...? Ce înseamnă asta? 1981? Pe final de aprilie...? Aaa, da! Mă pregăteam de marele meci cu Anglia.

"Cine eram noi, cine erau ei?!"

- Un meci în urma căruia v-ați ales cu un renume plăcut, "Eroul de pe Wembley"! 
- Da, cine ar putea uita așa ceva?! A fost de vis!

- Sincer, v-a fost teamă de duelul cu englezii?
- De ei nu prea ne-a fost, că tocmai îi bătuserăm la București, în toamna lui '80. Mai degrabă ne făceam griji de atmosfera de pe Wembley. Cine eram noi în '81? Pe ce stadioane jucam? Gândiți-vă cine erau în 1981 un Shilton, un Robson, un Wilkins, un Francis... Și de la ce cluburi uriașe proveneau... Ei evoluau săptămânal în condiții în care noi poate o dată la doi-trei ani aveam șansa să jucăm.

4 trofeea câștigat Iordache, toate cu Steaua: două titluri (1975-'76, '77-'78) și două Cupe ale României ('75-'76, '78-'79)

+10 FOTO

Calvarul de sub Tâmpa

- Până la urmă, a ieșit extraordinar, mai ales pentru dumneavoastră. 
- Așa este, un motiv de mândrie, am părăsit neînvinși citadela fotbalului.

- Ziarul "Sportul" v-a acordat nota 10 după acea prestație, un calificativ rar întâlnit pe atunci. 
- Ca să glumesc puțin, eu și Nadia ce am mai intrat în istorie cu 10! Ce să spun, amintiri incredibile, vă mulțumesc că v-ați gândit să le readuceți în memoria microbiștilor.

- După remiza de la Londra, ați mai fost între buturi la 0-1 în Ungaria, pe 13 mai, apoi n-ați mai prins nicio convocare în 1981!
- Din păcate, la scurt timp după aceea, pe final de mai, am pățit-o într-o partidă la Brașov. A căzut un adversar, Paraschivescu, peste mine, la o fază banală. Mi-a fost afectată vertebra cervicală 2. Pe înțelesul tuturor, mi-am rupt gâtul! Am stat mult timp în ghips, în fine... un calvar!

"Cum să mă bat cu Cornel?, era prietenul meu!"

23 de selecțiia strâns Iordache în prima reprezentativă, în perioada 1976-1984

- Știți ce legendă a circulat în anii ăia... 
- Da, că m-aș fi bătut cu Dinu! O aberație, Cornel era printre cei mai buni prieteni ai mei.

- Ați mai evoluat în națională abia în '82. Și atunci puțin, de două ori. Tot puțin în '83 și în '84, după care gata!
- Se ratase între timp calificarea la Mondiale, Valentin Stănescu fusese înlocuit cu Mircea Lucescu, iar Lucescu a început o reconstrucție a lotului. Apăruseră între timp Cristian, Moraru, Lung, toți portari de mare calitate.

De ce e mândru

- În total, aveți numai 23 de selecții. Nu vi se par puține pentru un portar pe care multă lume îl consideră și acum cel mai talentat din istorie?
- Poate că sunt puține. Însă am o mândrie a mea: în fiecare minut petrecut pe gazon sub tricolor, am dat efectiv tot ce am avut mai bun. Și nu doar la națională. Cred că și de asta am suferit o mulțime de accidentări grave, niciodată nu m-am dat deoparte.

- Totuși... 
- O clipă! Și dacă ar fi fost să rămână după mine numai prestația de pe Wembley și tot ar fi fost bine. Vă mulțumesc că nu m-ați uitat, sănătate tuturor!

+10 FOTO

271 de meciuriare Iordache în Divizia A, în tricourile echipelor Poli Iași, Steaua București și FCM Brașov

Anglia - România 0-0

Londra, 29 aprilie 1981, preliminariile CM 1982
Anglia: Shilton - Anderson, Watson, Osman, Sansom - Robson, Wilkins, Brooking (70' McDermott) - Coppell, Francis, Woodcock. Selecționer: Ron Greenwood
România: V. Iordache (Steaua) - Negrilă (U Craiova), Ștefănescu (U Craiova), Sameș (Steaua), I. Munteanu (Sportul) - T. Stoica (Steaua), Beldeanu (U Craiova), A. Iordănescu (Steaua) - Crișan (U Craiova), Cămătaru (U Craiova), Balaci (U Craiova). Antrenor: Valentin Stănescu
Stadion: Wembley. Spectatori: 70.000. Arbitru: Heinz Aldinger (RFG)

9 partidea disputat Iordache în cupele europene, în perioada 1976-1981, toate cu Steaua

România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

CITEȘTE ȘI ALTE POVEȘTI DIN #RETRO GSP:

RETRO GSP. Dinu aruncă în aer cea mai mare performanță europeană a lui Dinamo: „Problema cu Liverpool a fost că n-am mai putut să umblăm la arbitri! N-a mai fost loc pentru căței”

RETRO GSP. 42 de ani de la debutul în națională al lui Aurel Rădulescu, cel ce trebuia să fie mai bun decât Hagi. Și care a sfârșit stupid, sub roțile trenului, după o șuetă cu o blondă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (10)
112435890447087
Monica Marin  •  03 Mai 2020, 18:39

Ce mai bun portar ,atat la nationala cat si la Steaua .

adrianflorea
adrianflorea  •  29 Aprilie 2020, 15:48
Postat de Mihai Tanase pe 29 Aprilie 2020, 11:01

De intervențiile lui Iordache nu -mi aduc aminte prea bine caci au fost prea multe ,dar de una a regretatului Stefan Sameș îmi voi aduce aminte întotdeauna .Efectiv de le doi , trei metri de el ,un atacant englez a dat câtva putut de tare ,acolo în careu ,ies Fane S-a așezat cu pieptul in calea șutului ! Ce meci mare ,ce fotbaliști .Cinste lor !

Da, Sameș a fost la nivelul lui Iordache în acea seară. A și primit atunci a doua cea mai mare notă, 9! Pe podium, după notele din "Sportul", au mai fost Ștefănescu și Beldeanu, fiecare cu 8+.

offside
offside  •  29 Aprilie 2020, 15:28

Am văzut meciul respectiv. Într-adevăr Iordache a fost un portar de super clasă. În vremurile de azi ar fi fost poate la nivelul lui Oblak. Stimă maestre pentru momentele de bucurie oferite cu atâtea sacrificii.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează