Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat luni, 01 iunie 2020 10:00
Pe 1 iunie 1966, România disputa primul meci din acel an, un amical în deplasare cu Republica Federală Germană. În ciuda eșecului, 0-1, naționala noastră a lăsat o impresie excelentă la Ludwigshafen.
Consilierul tehnic al nemților, celebrul Sepp Herberger, declara la final: "N-am văzut de mult echipa României, dar jocul ei a fost o plăcută surpriză. La cum a evoluat azi, ar fi meritat un loc la turneul final al Cupei Mondiale din Anglia".
Dobrin, elogiat de presa locală
În afara experimentaților Cornel Popa, Dan Coe, Gergely sau Pârcălab, un copil de nici 19 ani a atras atenția ziariștilor germani. Aflat chiar la debutul în prima reprezentativă, Nicolae Dobrin i-a fermecat pe jurnaliștii prezenți în tribune.
Gicu nu s-a pierdut cu firea în fața adversarilor ce aveau să joace finala Mondialului peste nici două luni și i-a determinat pe cei de la "5 Uhr Blatt" să noteze a doua zi: "Coordonatorul de joc Dobrin a impresionat prin clasa înaltă demonstrată".
Cotidianul "Die Rheinpfalz" a scris pe aceeași linie: "De clasă deosebită este Dobrin, care pentru vârsta lui dovedește o maturitate impresionantă și o tehnică strălucită".
„Gâscanul”, gol cu Italia
Anul 1966 a fost unul extraordinar pentru "Gâscan". La națională a jucat de alte 6 ori și a marcat în premieră, în poarta Italiei.
S-a întâmplat pe "San Paolo" din Napoli, în fața a 80.000 de spectatori. "Tricolorii" au pierdut, 1-3, în preliminariile CE '68, însă România își descoperise decarul ce avea să marcheze istoria fotbalului nostru în următorii 15 ani.
Dinamo Pitești, primăvară europeană
Prestațiile fantastice ale lui Dobrin au ajutat și echipa din Pitești, Dinamo se numea în acele vremuri, să obțină o performanță fără precedent în Cupa Orașelor Târguri, sezonul 1966-1967. După 2-0/2-2 cu FC Sevilla și 0-3/5-1 cu FC Toulouse, formația argeșeană s-a calificat în primăvara continentală.
Avea să fie eliminată de Dinamo Zagreb, 0-1 acasă și 0-0 în Croația, însă trupa din Zagreb era atunci o forță a Europei. A și câștigat trofeul, învingând pe Juventus Torino în "sferturi", pe Eintracht Frankfurt în semifinale și pe Leeds United în finală!
3 trofeede "Fotbalistul român al anului" a cucerit Dobrin: 1966, 1967, 1971
TURNEUL DE LA MARSEILLE
În iarna acelui an, pentru a pregăti "dubla" cu croații, piteștenii au efectuat mai multe turnee în străinătate. S-a mers în Siria, Liban, Grecia, dar și în Franța. În acei ani, românii erau foarte rar invitați în Vest.
Totuși, în decembrie '66, Dobrin și compania au participat la "Tele-magazine International Cup", la Marseille. Francezii fuseseră impresionați de ce a izbutit Dinamo Pitești în returul cu Toulouse, 5-1 după 0-3, și au dorit să-i vadă pe viu pe realizatorii miracolului.
Pe "Stade Vélodrome", elevii antrenorului Ștefan Vasile au disputat două partide: 0-2 cu Olympique și 3-1 cu Admira Viena, în finala mică. "Prințul din Trivale" a înscris o dată, cu Marseille, cu un șut de la 25 de metri. Surprinzător, reușita i-a fost anulată pentru ofsaid!
Dobrin, ochit de Herrera
Deși oficial nu și-a trecut numele pe tabelă în acel turneu, Gicu a fost românul care a vrăjit cel mai mult asistența. Iar în tribune s-au aflat numeroși reprezentanți ai unor mari cluburi de pe continent.
Printre aceștia, și doi emisari de la Inter Milano. La mijlocul anilor '60, squadra lui Herrera domina fotbalul mondial, având în componență superstaruri precum Mazzola, Suarez, Corso, Jair, Faccheti sau Picchi.
Cu toate acestea, un fotbalist extrem de tehnic și de tânăr precum Dobrin le făcea cu ochiul milanezilor. Aceștia îl urmăriseră și în amintitul duel Italia - România 3-1, iar după terminarea turneului de la Marseille i-au abordat pe conducătorii piteștenilor.
2 milioane de dolariși o instalație de nocturnă ar fi oferit Real Madrid în 1972 în schimbul lui Dobrin. Cel care s-ar fi opus a fost Nicolae Ceaușescu, care-l considera "bun național" pe "Prințul din Trivale"
Le-a fost frică
S-ar fi avansat inclusiv o sumă de transfer, 250.000 de dolari, o avere la acea oră! Totuși, oficialii grupării argeșene n-au dorit să demareze negocieri în adevăratul sens al cuvântului, de teama eventualelor represalii la revenirea în țară.
„Vorbim despre finalul anului 1966, doar cine n-a trăit atunci își poate închipui că era simplu să stai la masă cu niște străini, în Franța... Foarte, foarte puțină lume a aflat de interesul lui Inter pentru Gicu, dar el a fost cât se poate real", a confirmat antrenorul care l-a descoperit pe "Gâscan", Leonte Ianovschi, cu puțin timp înaintea decesului survenit în 2014.
RFG - România 1-0 (0-0) - A marcat: Seeler (72')
RFG: Tilkowski - Lutz, Schnellinger, Szymaniak, Weber - Höttges, Grabowski (76' Held) - Ulsaß, Seeler, Overath, Hornig. Selecționer: Helmut Schön
România: M. Ionescu (Petrolul) - C. Popa (Dinamo), Hălmăgeanu (Steaua) / 69' I. Nunweiller (Dinamo), Coe (Rapid), M. Mocanu (Petrolul) - V. Gergely (Dinamo), Dobrin (FC Argeș) - Pârcălab (Dinamo), M. Dridea (Petrolul), Al. Badea (Petrolul), S. Avram (Steaua). Selecționer: Ilie Oană
Stadion: "Sud-West" (Ludwigshafen). Spectatori: 62.000. Arbitru: Franz Mayer (Austria)
47 de selecțiiși 6 goluri a strâns Dobrin la prima reprezentativă, în perioada 1966-1980