Articol de Viorel Tudorache - Publicat luni, 16 octombrie 2023 17:03 / Actualizat luni, 16 octombrie 2023 17:59
Naționala României a fost încurajată admirabil la meciul cu Andorra (4-0) de peste 20.000 de copii cu vârsta mai mică de 14 ani. Adulții n-au avut acces, duminică seară, pe Arena Națională din cauza sancțiunii dictată de UEFA după incidentele provocate de ultrași la partida România - Kosovo (2-0).
FRF a apelat la tineri percuționiști din Programul Național Cantus Mundi, coordonați de renumitul muzician Zoli Toth, pentru a antrena tribunele cu tobele lor. Peste 20 de tobe au fost amplasate la tribuna a II-a și au răsunat pe tot parcursul jocului.
Întrucât spectatorii nu pot intra pe stadioane cu orice tip de tobe, potrivit regulamentului sunt permise doar tobele cu o singură față, FRF a obținut acordul UEFA ca grupul de tineri percuționiști să poată folosi pe Arena Națională tobe profesioniste cu două fețe, mult mai zgomotoase.
Observatorii au considerat că micuții toboșari nu au suficientă forță pentru a genera un zgomot foarte ridicat.
De asemenea, oficialii UEFA au acceptat solicitarea FRF ca unii adulți să folosească portavocea în tribune pentru a se face auziți de către copii. În mod normal, portavocile sunt incluse pe lista obiectelor interzise, cu care se poate intra pe stadioane doar cu permisiunea UEFA sau a federațiilor gazdă.
De ce sunt interzise pe stadioane tobele cu două fețe:
- Volum și sunet amplificat: Tobele cu două fețe au capacitatea de a produce un sunet mai puternic și mai amplificat decât tobele tradiționale cu o singură față. Acest lucru poate fi deranjant pentru ceilalți spectatori și poate afecta experiența generală a evenimentului sportiv.
- Riscuri de siguranță: Tobele cu două fețe sunt, de obicei, mai mari și mai grele decât tobele obișnuite, ceea ce le face mai greu de transportat și manevrat într-o arenă sau stadion. Acestea pot reprezenta un risc suplimentar pentru siguranța spectatorilor, mai ales în cazul unor situații de urgență.
- Efectul asupra echipei adverse: Sunetul puternic produs de tobele cu două fețe poate avea un impact mai semnificativ asupra concentrării și performanței echipei adverse, ceea ce poate duce la tensiuni sau incidente pe teren.
Pentru aceleași considerente de zgomot excesiv sunt interzise pe stadioane și portavocile.
FRF mulțumește copiilor
Potrivit FRF, au aplicat pentru bilete și au fost validate 468 de școli, 186 de cluburi sau asociații sportive și 64 de grădinițe, fundații sau alte instituții cu activitate juvenilă.
„Vă mulțumim, copii minunați! Sunteți cei mai frumoși suporteri! A fost o seară minunată, în care fotbalul a demonstrat din nou că este un fenomen social, iar copiii au arătat că uneori pot fi un exemplu pentru adulți.
A fost din nou seara lor pe cel mai mare stadion din țară, la fix 4 ani de la meciul România – Norvegia, 1-1, când tot galeria copiilor a populat tribunele celui mai mare stadion din țară. Copiii, prin puritatea lor și printr-un repertoriu decent de susținere a tricolorilor, au creat aseară un model pentru iubitorii fotbalului, iar mesajul tricolorilor, afișat la ieșirea pe gazon, rămâne valabil și în viitor!”, se arată într-un comunicat FRF.
A fost minunat cu copii în tribune. A fost incredibil. Am încercat să vorbim între noi la încălzire şi în pauze, dar era imposibil, parcă erau 50.000 de oameni. Poate principalul motiv pentru care ne doream victoria au fost ei
- Nicolae Stanciu, mijlocaș România
21.723 de spectatori,copii cu vârsta mai mică de 14 ani și însoțitorii acestora au fost prezenți pe Arena Națională la meciul România - Andorra
VIDEO România - Andorra » Atmosferă frumoasă creată de copii pe Arena Națională
Citește și alte articole:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”