Articol de Sergiu Alexandru, Remus Dinu, Andrei Petrescu - Publicat marti, 04 iunie 2024 22:01 / Actualizat marti, 04 iunie 2024 22:17
O parte dintre ultrașii prezenți la România - Bulgaria au ținut să amintească faptul că azi se împlinesc 104 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.
La începutul partidei din Ghencea, o parte dintre ultrașii grupărilor naționaliste care vin la meciurile naționalei au scandat preț de câteva secunde „Trianon!, Trianon!”. Amintind de faptul că azi se împlinesc 104 de la acel moment.
Ultrașii români au scandat „Trianon!, Trianon!” în timpul amicalului România - Bulgaria, din Ghencea
Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles, pe 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins. A fost semnat de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, pe de altă parte.
Tratatul de la Trianon a stabilit frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.
Concret, Tratatul a stabilit, din punct de vedere juridic, că Transilvania aparține de România.
Din partea României documentul a fost semnat de Ion Cantacuzino, ministru de stat, şi de Nicolae Titulescu, iar din partea Ungariei a fost semnat de Gaston de Bernard și Alfred Drasche Lazar de Thorda.
Trianonul este foarte prezent în gândirea publică maghiară, în timp ce amintirea lui păleşte şi cunoştinţele obiective sunt relativ puţine. În acelaşi timp, aproximativ 28-30% dintre locuitorii Ungariei de astăzi au ascendenţi proveniţi din teritoriile rupte din Ungaria. Cercurile lor, dar şi alte cercuri prezintă o sensibilitate crescută în ce priveşte această temă.
Balazs Ablonczy, istoric maghiar