FOTBAL  »  NATIONALA  »  ECHIPA NAȚIONALĂ

CALCULE Veste MARE după recitalul kosovar! Scenariul favorabil așteptat să se întâmple pentru România la tragerea la sorți pentru CM 2026

Fază din meciul de ieri Kosovo - România 0-3 FOTO Cristi Preda (GSP)
Fază din meciul de ieri Kosovo - România 0-3 FOTO Cristi Preda (GSP)

Articol de - Publicat sambata, 07 septembrie 2024 13:39 / Actualizat sambata, 07 septembrie 2024 15:32

Grație triumfului net repurtat vineri seară, la Pristina (3-0), naționala României este creditată cu 88% posibilități de a câștiga grupa a 2-a din Nations League și a reveni în divizia secundă a competiției ♦ Mai mult, conform algoritmului de simulare al Football Meets Data, trupa lui Mircea Lucescu ocupă o poziție favorabilă (a 6-a din 12 echipe) în Urna 2 valorică, din care se vor extrage bilele la tragerea la sorți pentru Mondialul de peste 2 ani, organizat de SUA, Canada și Mexic ♦ Turneu final din 2026 la care „tricolorii” ar putea ajunge, mai ușor, pe traseul cu „scurtătură” oferit de Liga Națiunilor.

Startul ca din tun al echipei naționale sub comanda experimentatului său selecționer Mircea Lucescu, 3-0 scos în Kosovo, în a doua grupă în Liga 3 a Nations League, ne sporește speranțele ca, după ce am făcut o frumoasă figură la Euro 2024, să ne calificăm și la Cupa Mondială de peste doi ani.

Avem, așadar, două variante, cu din ce în ce mai mari șanse de succes, de acces la turneul final găzduit, în America de Nord, de cele trei țări amintite.

88% șanse de a câștiga grupa și a urca în Liga 2

Agenția Football Meets Data, specializată de câțiva ani buni în predicții fotbalistice la orice nivel și competiție, a publicat situația actualizată după ziua a doua a rundei inaugurale a Nations League. Și a poziționat România, oricum favorită certă la revenirea în eșalonul secund valoric al UNL, pe poziția de lider, cu 88% șanse de a câștiga seria din care mai fac parte reprezentativele din Cipru și Lituania.

Veste MARE după recitalul kosovar! Scenariul favorabil așteptat să se întâmple pentru România la tragerea la sorți pentru CM 2026
Așa se prezintă tabloul cu șansele tuturor celor 16 echipe naționale din Liga 3 a Nations League / Foto: X Football Meets Data

Pentru eventualitatea, tot mai puțin probabilă și nedorită pentru „tricolori”, de a încheia pe #2, procentajul e redus la 10%, iar pentru locul al treilea la 2.

Kosovo, adversara tocmai demolată de elevii lui Il Luce, e creditată cu posibilitățile cele mai mari de a încheia parcursul competiției în spatele nostru (43%), peste Cipru (38%) și outsidera Lituania (10%).

Egalii Slovaciei, sub ucraineni, turci, suedezi și galezi!

Mutând și mergând mai departe analiza către preliminariile CM 2026, România posedă un statut privilegiat și pentru a se găsi în urnă imediat în spatele capilor de serie (vor fi 4 poturi a câte 12 naționale plus o a cincea cu 7 formații, dintr-un total de 55 de participante, Rusia fiind exclusă din calcule, din cauza suspendării primite din partea FIFA, ulterior invaziei din Ucraina!).

Grupele de calificare ale Mondialului (12), 7 a câte cinci naționale și 5 a câte patru echipe, vor fi cunoscute la o dată ce va fi stabilită de UEFA (finele lui noiembrie sau începutul lunii decembrie), după ce va fi definitivată situația în Nations League (cine va juca în Final 4, care vor fi câștigătoarele de grupă în cele patru Ligi etc.).

Veste MARE după recitalul kosovar! Scenariul favorabil așteptat să se întâmple pentru România la tragerea la sorți pentru CM 2026
Configurația preliminară (updatată după primele două zile de meciuri din UNL) a urnelor valorice pentru tragerea la sorți a grupelor de calificare la CM 2026 / Foto: X Football Meets Data

Din algoritmul folosit de FMD, reprezentativa ajunsă acum două luni până în „optimile” Euro 2024 (acolo am cedat, 0-3, contra Țărilor de Jos) și poziționată, conform rankingului continental, pe #21 înaintea startului din Nations League, are a cincea șansă dintre cele 12 potențiale echipe incluse în Pot 2 să fie plasată la tragerea la sorți imediat în spatele celor 12 capi de serie.

„Tricolorii” sunt la egalitate cu slovacii (94% șanse, cu 6 procente mai mult decât înaintea succesului de ieri din Kosovo), în comapania căror am și remizat (1-1) în meciul final al grupei de la Euro 2024. Grație acelui rezultat nedecis am și mers la braț în „optimi”, în detrimentul eliminatei Ucraina.

Ungaria este văzută ca ultima în a doua urnă valorică!

Înaintea selecționatei pregătite, perfect până în prezent, de Mircea Lucescu se găsesc doar patru echipe naționale, toate creditate ca prezențe (cvasi)sigure în această urnă valorică:

22este locul actual ocupat de România în Europa, conform topului FIFA actualizat în urma victoriei din Kosovo. „Tricolorii” au bifat +3.91 la coeficient până la 1.478,61 (la numai 3,73 puncte în spatele slovacilor). Și, foarte important, distanțați la +15,76 deasupra Norvegiei (prima acum în urma a treia valorică, locul 25)

Turcia (0-0 ieri la Cardiff), Suedia (3-1 joi în Azerbaidjan) și Țara Galilor (locurile 17-19 în topul la zi al UEFA, toate cu 100%) plus Ucraina (debutează diseară cu Albania, pe „teren propriu”, 98%). Sub noi apar, în analiza „Football Meets Data”, nume ca Austria (81%), Cehia (78%), Serbia (69%), Scoția (61%) plus Norvegia și Ungaria (ambele cu 57% și la coada urnei).

Învinsa României din iunie are 2% șanse să fie cap de serie!

Ceea ce este însă și mai interesant rezultă din eventualitatea ca una dintre cele 12 selecționate aflate acum în Pot 2 să facă saltul, la finalul meciurilor programate în această toamnă în Nations League, în rândul favoritelor.

Doar trei echipe sunt estimate ca având șanse, conform coeficientului actual UEFA: Ungaria (locul 13, cu 43%), Turcia (#14, 31%), Austria (#14, 19%) și Ucraina (#15, 2%; eroarea de un procent peste sută e în marja de eroare a calculului FMD).

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
E haos la FCSB! » O cauză directă pentru prăbușirea campioanei din Liga 1 + De ce Becali nu mai poate fi controlat
Superliga
E haos la FCSB! » O cauză directă pentru prăbușirea campioanei din Liga 1 + De ce Becali nu mai poate fi controlat
Cealaltă Cristina Neagu: bani și dictatură
Opinii
Cealaltă Cristina Neagu: bani și dictatură
Dinamo își ia rămas-bun de la Gigi Mulțescu și de la Valentin Samungi! Foștii mari sportivi au fost depuși la muzeul din Ștefan cel Mare + Momente copleșitoare cu Alexandru Băluță
Superliga
Dinamo își ia rămas-bun de la Gigi Mulțescu și de la Valentin Samungi! Foștii mari sportivi au fost depuși la muzeul din Ștefan cel Mare + Momente copleșitoare cu Alexandru Băluță

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (9)
ccc23
ccc23  •  08 Septembrie 2024, 00:47
Postat de Catalynn_24 pe 07 Septembrie 2024, 14:39

Se vede ca ești fcsbist … Numai unul ca tine și Randumb face nunta și calcule sforăitoare după un meci precum cel de ieri. Ca și la Euro … Apoi practic echipa FRF a fost ciuca bătăilor. Bă, io cred ca meciul cu Lituania va fi un chin pe selecționata FRF, mare minune sa câștige, iar mai departe chiar nu are rost sa ma gândesc, vedem atunci ce și cum! :-))) Lituania a mai bătut pe Mutu și ai lui cu 3-0 la Cluj, și tot asa, veniseră după un Euro semi decent de unde îi eliminase Olanda, deși atunci portocalii nici măcar nu își doreau … acum ca și-au propus a ieșit scor de neprezentare. :-)))

Cu lituania va fi mai greu decat cu Kosovo..va fi o echipa care trebuie desfacuta..pusa cu fundul in poarta..dar valoric mult sub Kosovo..In alta ordine de idei tu nu ai cum sa faci calcule..la voi e simplu..100-200 oameni la meci..putin de numarat..si o viata intreaga in liga 2…Cu avant spre desfiintare si incetarea capusarii bugetului de stat!!!!

anarhist
anarhist  •  07 Septembrie 2024, 17:57
Postat de outsider811 pe 07 Septembrie 2024, 16:40

Mi-ar placea sa ne vina Olanda la tragere :)))) Unfinished business:))

Mda... olandezii n-au terminat setul, ala se termina la 6!

outsider811
outsider811  •  07 Septembrie 2024, 16:40
Postat de ccc23 pe 07 Septembrie 2024, 13:55

nu numai ca ar trebui sa terminam grupa asta de Nations League pe primul..ci ar trebui cu punctaj maxim..sau un 16 puncte sa zicem..cu un pas gresit in Cipru..un egal

Mi-ar placea sa ne vina Olanda la tragere :)))) Unfinished business:))

Vezi toate comentariile (9)
Comentează