FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2020

SUEDIA - ROMÂNIA // EXCLUSIV Adevăruri dureroase: 6 nume mari au analizat plusurile și minusurile „naționalei” lui Contra la startul preliminariilor

Cosmin Contra are misiunea de a califica naționala la EURO 2020 // FOTO: GSP
Cosmin Contra are misiunea de a califica naționala la EURO 2020 // FOTO: GSP

Articol de , , - Publicat miercuri, 20 martie 2019 09:45

Șase personalități marcante ale fotbalului românesc au analizat plusurile și minusurile naționalei înaintea startului Euro 2020, fără a se eschiva și spunând unele adevăruri dureroase. 

Se apropie startul Euro 2020, sâmbătă este meciul cu Suedia. Până atunci speranțe, calcule, opinii pentru un turneu final de la care ar fi urât să absentăm, în condițiile în care România, prin Național Arena, e parte integrantă a competiției-eveniment.

Gazeta Sporturilor a dorit să afle părerea a 6 campioni ai României, din diverse posturi, unii și ca fotbaliști, și ca antrenori, oameni cu voci puternice. Trei foști internaționali, membri marcanți ai Generației de Aur, și trei tehnicieni au dat curs invitației de a răspunde la 6 întrebări comune.

Setul de întrebări

  1. Pentru campania Euro 2020, nominalizați câte un fotbalist: determinant / revelație.
  2.  Numiți 5 jucători care n-ar trebui să lipsească în niciunul dintre jocurile acestei campanii?
  3.  România are la calificare șansa cu numărul 1, 2, 3 sau 4?
  4.  Numiți trei atuuri și trei slăbiciuni ale lui Contra pentru campania Euro 2020.
  5.  Chiricheș ar trebui păstrat căpitan al "tricolorilor", chiar dacă e expus des la accidentări care-l scot mult timp din circuit, sau banderola ar trebui să ajungă la un fotbalist cu prezențe constante la națională?
  6.  Unde ar trebui să joace România meciurile capitale de acasă ale acestei campanii, cu Spania, Suedia și Norvegia: București, Craiova, Cluj sau Ploiești.

Gică Popescu (51 de ani): "Colecția de cravate"

1. "Eu cred că unii puști ai naționalei de tineret, deși nu mai sunt puști, fiindcă deja au confirmat, pot fi și determinanți, și revelații: Ianis Hagi, Dennis Man, Tudor Băluță. Ei promit cel mai mult. Și Țucudean poate fi sus! Sper să arate continuitate și la națională, fiindcă a dovedit apetit de gol la CFR"
2. "Ianis, Man, Băluță, Răzvan Marin, Țucudean, Mitriță mi-au sărit în ochi, mă raportez la tot bagajul fotbalistic, nu doar la ultimele prestații. E ca și cum te duci la o expoziție de cravate și câteva te impresionează în mod deosebit"
3. "Ne batem pentru locurile 2-3, cu Suedia și cu Norvegia. Spania rămâne favorita. Contez pe un debut fericit, mă gândesc la pachetul Suedia - Feroe. Un rezultat bun ar fi și-o remiză la Stockholm"
4. "Atuuri: antrenor tânăr, pregătit, cu un spirit incredibil. Un minus ar fi lipsa de experiență la nivelul naționalei, dar niciun antrenor n-a ajuns școlit la acest nivel. Nu s-a născut nimeni învățat. Muncind, lucrând, asudând, se capătă experiență"
5. "Ar fi nedrept să-mi dau cu părerea, am fost și eu căpitan și e un subiect delicat"
6. ""Acasă" e unde se simt jucătorii acasă, cel mai aproape de victorie. Ține și de superstiții. Pentru generația mea, "templul" era Ghencea, acolo simțeam că putem bate pe toată lumea. Arena Națională e cea mai frumoasă, dar trebuie să se pună presiune. La Craiova e un stadion aproape de jucători, un public impresionant, ce face presiune"

Florin Răducioiu (49 de ani): "Lumea fotbalului nu i-ar ierta eșecul"

1. "Țucudean are golul în sânge, sper să-și păstreze forma foarte bună. Iar Ianis Hagi mi-ar plăcea să confirme că poate deveni un jucător important pentru România"
2. "Tătărușanu / Săpunaru / Răzvan Marin / Stanciu / Țucudean"
3. "Șansa cu numărul 3. Echipele nordice ne-au creat mereu probleme, știți bine ce-am pățit în anii trecuți cu Danemarca și Norvegia. Sigur, totul e posibil, dar acum nu mi se pare că România pleacă din poziție de favorită la locurile de calificare"
4. "A creat un grup unit, un spirit de echipă, are mare capacitate de a motiva jucătorii. Citește meciul, îl simte. Nu-mi plac antrenorii care se agită mult pe bancă. Trăiește meciul, dar uneori exagerează. Să nu mai convoace jucătorii care nu evoluează la cluburi, gen Chiricheș. Dacă are în țară un fotbalist de la Botoșani sau Iași care mănâncă iarba, e de preferat acela. Nu știu cum va face față presiunii teribile legate de obligația de a ne duce la European în anul în care România organizează competiția. Lumea fotbalului, inclusiv suporterii, nu i-ar ierta niciodată un eșec"
5. "Imaginați-vă că Hagi, care era căpitanul naționalei, să nu fi jucat la club, să fie accidentat mereu, dar să poarte banderola! Inadmisibil! N-am nimic personal cu Chiricheș, îmi plăcea mult în perioada Steaua. Căpitan trebuie să fie un jucător cu personalitate și prezent constant la lot și în partidele de la club. Tătărușanu sau Săpunaru, de exemplu, fotbaliști cu care toți, ca suporteri, ne putem identifica"
6. "Categoric, toate la București! Arena Națională se umple, presiunea pe adversar e mare, acolo putem fi 50.000 de fani cu stegulețe și cu voci pregătite să-i susținem pe băieți spre Euro 2020"

Dorinel Munteanu (50 de ani): "N-are un nucleu de bază după un an și jumătate"

1. "Cred că Țucudean poate fi extrem de important. A crescut enorm, a devenit un jucător puternic, un marcator. Îl văd și pe Keșeru capabil să fie determinant. Revelație ar putea fi Răzvan Marin, în sensul că aștept ca el nu doar să joace bine, ci să-și pună și mai mult amprenta. Are potențial și începe să acumuleze și experiență"
2. "Tătărușanu, Săpunaru, Răzvan Marin, Stanciu, Mitriță și Țucudean"
3. "Dacă ne bazăm pe tradiție, pe ultimele rezultate, România ar avea a treia șansă după Spania și Suedia. Dar cu curaj, determinare, poate și puțin noroc, am putea să ne apropiem de șansa a doua la calificare"
4. "Atuuri: experiența lui ca fost jucător la națională, spiritul pe care reușește să îl transmită jucătorilor și carisma lui. La slăbiciuni i-aș reproșa că nu a reușit încă să cristalizeze un nucleu de bază, de 7-8 jucători, care să evolueze mereu, deși are un an și jumătate la echipa națională"
5. "Căpitanul echipei trebuie să fie mereu la lot, să joace constant la echipa lui de club, ca să se poată impune în vestiar. Chiricheș e un jucător bun, dar are destul de des probleme medicale. Eu aș vedea un alt căpitan, la început de campanie. Dar îl las pe Contra să îl aleagă"
6. "Ar fi bine să jucăm și în provincie. Arena din Ploiești e frumoasă, dar parcă prea mică pentru meciurile importante. E nevoie de un gazon bun și de cât mai mulți suporteri, pentru presiune. Craiova sau Cluj ar fi soluții foarte bune"

Cornel Dinu (70 de ani): "E o loterie să faci echipa"

1. "Fotbalul nostru stă foarte prost de 10-12 ani și mai bine. Nu am crescut jucători, nu am investit. Nu văd ca vreun jucător să fie determinant. Poate vreun fundaș, dar să nu fie în sens negativ, fiindcă vom avea probleme cu Spania, Suedia, Norvegia. Revelație ar putea fi un portar, Ionuț Radu, dacă vom ajunge la el"
2. "Nu mai avem valori, ci jucători de nivelul al 2-lea sau al 3-lea față de ce există în Europa. E o loterie să faci echipa. Mi-e greu să numesc cinci fotbaliști care n-ar trebui să lipsescă. E menirea lui Contra, dar e dificil când nu ai lideri"
3. "Pentru calificare, suntem outsiderii outsiderilor! Spania, Suedia și Norvegia sunt favorite, noi plecăm cu șansa a 4-a. Nu mă mint, sunt pesimist, dar pesimiștii sunt bine informați. Poate ne-am putea apropia de Norvegia
4. "Atuuri: a creat o atmosferă bună, o coeziune a lotului, bazată pe dăruire, și a adus și elemente ale jocului modern, acel presing și o grupare eficientă a întregii echipe în ultimii 30 de metri, pentru apărare. Slăbiciuni: să fie mai atent la selecție, pentru a corela calitățile jucătorilor pe compartimente, pe zone. Dar e o chestie de finețe, are și el limite încă, e nevoie de experiență"
5. "Am fost apărător și sunt și pretențios. Chiricheș nu poate fi căpitan, trebuie un pic de atitudine, iar el e un jucător care are mari hibe și acum. Mai degrabă Săpunaru, care are mai multă atitudine, dar și o anumită autoritate în teren"
6. "Ar trebui să jucăm și în provincie, unde suporterii sunt mult mai apropiați de națională. Bucureștiul e mai pretențios și își pierde repede entuziasmul. Iar Craiova e o soluție care trebuie urmată"

Marius Șumudică (48 de ani): "Ianis nu mi-a plăcut, dar acum e extraordinar"

1. "Nu prea văd unul care să rupă tot și să zici: "Fără el, nu se poate!". Poate că Țucudean ar fi putut fi determinant, dacă era în plenitudinea forțelor. O certitudine este Săpunaru! Are stofă de lider. Eu i-aș da încredere totală lui Keșeru, poate fi motorul echipei. Indiferent de nivel, dacă joci și dai goluri multe, înseamnă că ești foarte bun. Claudiu are golul în sânge. O revelație poate fi Ianis Hagi. Mie nu mi-a plăcut niciodată cât l-am avut adversar. Îl vedeam crud, pierdea ușor duelurile. După perioada Fiorentina, Ianis a devenit extraordinar de bun. Va fi în cel mai scurt timp cel mai bun din România. Clar, calcă pe urmele tatălui! Are viziune, are două picioare bune, apetit de gol, intră decis la dueluri. Este o surpriză uriașă și plăcută"
2. "Tătărușanu, Săpunaru, Keșeru, Țucudean, Budescu, dacă o să fie OK medical, el tocmai a început sută la sută"
3. "Are entuziasm, dorință de afirmare, de izbândă, vârstă apropiată de jucători, și-a câștigat vestiarul și colaboratorii. Nu-l cunosc prea bine, dar lipsa experienței internaționale ca selecționer poate fi un minus"
4. "Nu terminăm în primele două. Mi-aș dori calificare, dar trebuie să fim realiști. Și Norvegia ne poate depăși, ne batem cu ea pentru locul 3. România duce lipsa jucătorilor de valoare în campionatele tari. În afară de Ștefan Radu, care nici nu vine la națională, cine e într-o ligă puternică?!"
5. "Săpunaru căpitan, clar! Și Tătă ar putea fi, dar e mai greu pentru un portar să conducă tot dintre buturi, să iasă să pună presiune pe arbitru"
6. "Craiova, fără discuții. Chiar dacă place sau nu, arde Bănia acolo!"

Ioan Andone (59 de ani): "Atacantul trebuie să fie eficient, nu spectaculos"

1. "Tătărușanu a evoluat mereu de la bine spre foarte bine. Niciodată un meci slab la lot. Are constanță și prezențe lungi în două campionate importante, Italia și Franța. Revelația? Țucudean devine tot mai bun cu cât trece timpul. Pentru mine, un atacant nu trebuie să fie spectaculos, ci eficient. Să marcheze un gol din jumătate de ocazie. A avut o creștere cum rar vezi la un fotbalist"
2. "Tătărușanu / Marin / Cicâldău / Țucudean / Andone. Aș merge în campania asta pe modulul cu doi atacanți"
3. "Șansa numărul 2. Dacă e pusă în valoare tehnica jucătorului român, putem fi superiori nordicilor. De inteligență avem nevoie, să nu intrăm într-un joc de forță, să nu le oferim ocazia unor lovituri libere"
4. "Combativitate, agresivitate, entuziasm. Dar nu are încă experiență la nivel înalt cu echipa națională. Abia acum și-o formează"
5. "Aș alege un jucător cu prezențe constante la lot. Tătărușanu sau Marin. Lui Răzvan i-aș încredința banderola chiar de la această vârstă, ar fi o responsabilitate pe care am sentimentul că ar putea să o ducă"
6. "Cu Spania aș alege Bucureștiul, iar cu Suedia și Norvegia aș merge la Craiova, fiindcă și acolo se pune o presiune fantastică asupra adversarului"

"Cosmin a redat spiritul de care era nevoie la echipa națională, am văzut alt spirit, altă atitudine, m-aș bucura la aceeași atitudine la meciurile tari"
Gică Popescu

"Vorbeam cu Boussoufa, că-l am la Al Shabab, el fiind fostul căpitan al Marocului: "Șumi, trei dintre jucătorii lui Ajax care au bătut Real sunt marocani". Nu avem precum croații, sârbii, polonezii fotbaliști de top"
Marius Șumudică

"Să nu mai fim atât de negativi, echipa națională e pe un drum bun, lumea încă e alături de ea și trebuie să ajungem la Euro 2020, chiar dacă nu suntem mari favoriți"
Dorinel Munteanu

"Fizic, pe lângă nordici, suntem o echipă de cercetași! Ei se bazează pe realism fizic, automatisme clare, joc direct pe poartă. Trebuie să ai abilitatea, dar nu știu dacă o avem, să jucăm cât mai puțin în careul nostru, și cât mai mult la mijloc sau dincolo"
Cornel Dinu

"Cosmin are mână bună la schimbări, știe când e nevoie chiar de o schimbare de sistem pe durata jocului. Mi-e prieten drag, dar și-ar face bine lui și echipei dacă ar fi mai calm pe margine"
Florin Răducioiu

Vezi și: SUEDIA - ROMÂNIA // Noi bătăi de cap pentru selecționer: Cristi Ganea, ultimul jucător cu probleme de pe lista lui Cosmin Contra

LOTUL ROMÂNIEI PENTRU SUEDIA ȘI INSULELE FEROE

Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 57/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj, 7/1), Romario Benzar (FCSB, 14/0), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 33/0), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 3/0), Dragoș Grigore (Ludogoreț, 33/0), Cosmin Moți (Ludogoreț, 14/0), Cristian Ganea (Numancia, 5/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 CS, 7/0)

Mijlocași: Tudor Băluță (FC Viitorul, 3/0), Răzvan Marin (Standard Liege, 14/1), Paul Anton (Krylia Sovetov, 8/0), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS, 3/0), Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 40/5), Nicolae Stanciu (Al-Ahli, 28/10), Ianis Hagi (FC Viitorul, 1/0), Alexandru Mitriță (New York City FC, 6/0), Dennis Man (FCSB, 2/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 18/3), Dan Nistor (Dinamo, 0/0)

Atacanți: George Pușcaș (Palermo, 4/1), Claudiu Keșeru (Ludogoreț, 29/7), Andrei Ivan (Rapid Viena, 6/0)

PROGRAMUL GRUPEI F

23 martie 2019: Malta – Feroe, Suedia – România (ora 19:00), Spania – Norvegia (ora 21:45)
26 martie 2019: Malta – Spania, Norvegia – Suedia, România – Feroe (ora 21:45)
7 iunie 2019: Feroe – Spania, Norvegia – România, Suedia – Malta (ora 21:45)
10 iunie 2019: Feroe – Norvegia, Malta – România, Spania – Suedia (ora 21:45)
5 septembrie 2019: Feroe – Suedia, Norvegia – Malta, România – Spania (ora 21:45)
8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)
12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)
15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)

La EURO 2020 se califică direct primele două clasate în fiecare grupă preliminară

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu i-a dat replica lui Rednic: „Chiar mă gândeam la el. L-aș întreba ceva”
Nationala
Mircea Lucescu i-a dat replica lui Rednic: „Chiar mă gândeam la el. L-aș întreba ceva”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (8)
cneius
cneius  •  20 Martie 2019, 18:46

E un pic pesimist dar zice bine Dinu. Iar daca vrei calificare trebuie sa mergi la victorie in Suedia, nu cum spune Popescu ca si un egal ar fi bun! Ultima data am facut doua egaluri afara (Norvegia si Danemarca) dar fara folos fiindca am pierdut acasa ambele meciuri. Daca iti propui putin, putin obtii...deci...sa joace la victorie

kikostel
kikostel  •  20 Martie 2019, 16:21
Postat de kikostel pe 20 Martie 2019, 16:18

Steaua se califica an de an cu excepția anilor in care nu se califica, iar in grupe face puncte cu exceptia meciurilor in care pierde(adica de obicei). Secretul succesului este spiritul vizionar al antrenorului Gigi Becali. Fara Gigi antrenor si selectioner si manager, nationala nu are sanse.

am dat "raspunde" aiurea, altui comment :)

kikostel
kikostel  •  20 Martie 2019, 16:18
Postat de spinoza pe 20 Martie 2019, 15:39

Oricum nu ne calificam!

Steaua se califica an de an cu excepția anilor in care nu se califica, iar in grupe face puncte cu exceptia meciurilor in care pierde(adica de obicei). Secretul succesului este spiritul vizionar al antrenorului Gigi Becali. Fara Gigi antrenor si selectioner si manager, nationala nu are sanse.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează