Articol de Marius Mărgărit - Publicat vineri, 20 noiembrie 2020 17:30 / Actualizat vineri, 20 noiembrie 2020 17:55
Procentul de reușită al actualului selecționer Mirel Rădoi, în primele 8 partide, este penultimul cel mai slab din ultimii 20 de ani, 45,8%, egal cu al lui Emeric Ienei în 2000, care n-a avut însă avantajul unei victorii la "masa verde". Mai rău a stat doar Daum, cu 37,5%
Cu remiza din Irlanda de Nord (1-1) s-a încheiat primul an din mandatul lui Rădoi. La prima vedere, bilanțul pare unul echilibrat - 3 victorii, 2 remize și 3 înfrângeri - dar trebuie ținut cont că dintre cele 3 victorii una e obținută la "masa verde", cu Norvegia, alta e într-un amical cu Belarus, 5-3. Dacă luăm fiecare partidă în parte, lucrurile nu stau deloc bine. Ne-am încurcat cu nord-irlandezii la București, n-am contat în Islanda și în Norvegia, am clacat acasă cu Austria, ne-am chinuit la Belfast.
O bilă albă rămâne victoria de la Klagenfurt, cu austriecii (3-2), prima în deplasare împotriva unei echipe mai cu ștaif, la 6 ani de la precedenta, 1-0 în Grecia, în mandatul lui Victor Pițurcă. Și o bilă gri: rămânerea în urna a doua valorică pentru preliminariile CM 2022. Fuseserăm acolo, dar căzuserăm în cea de-a treia în urma celor trei eșecuri la rând cu Islanda, Norvegia și Austria, din octombrie. Să nu uităm însă și de imensul ajutor din partea Serbiei!, care a surclasat Rusia.
Mulți jucători, dar nu se conturează o formulă clară
Rădoi a încercat să schimbe fața fotbalului la națională, susținând mereu că merge, indiferent de rezultat, pe cartea ofensivei, a determinării și a spectacolului. Sub conducerea sa, "tricolorii" au marcat 14 goluri în 8 partide, cu o medie de 1,75 pe meci, dar au primit tot atâtea. Media este însă ridicată de acest 3-0 cu Norvegia, obținut la "masa verde", altfel e de numai 1,37. Iar spectacolul, ca joc, a lipsit de multe ori, transformându-se uneori în grotesc, în Islanda și Norvegia sau cu Austria la Ploiești.
Selecționerul a folosit în aceste partide 35 de jucători. A lăsat impresia că încearcă să mărească aria de selecție, debutând 7 fotbaliști. A făcut însă mereu multe schimbări de la meci la meci, alegând prospețimea în dauna omogenității. De fapt, a lăsat impresia că la lot încă e un poligon de încercări pentru o formulă a cărei cristalizare se tot amână. Lipsa continuității s-a văzut cel mai mult în defensivă, una ce și-a dovedit șubrezimea chiar și în amicalul cu modesta Belarus.
Nu a găsit omul de gol
Devenit titular în mandatul lui Contra, Pușcaș a început bine în mandatul lui Rădoi, cu gol împotriva Irlandei de Nord. Apoi însă n-a mai înscris decât cu Belarus. Alibec, folosit în toate cele 7 meciuri, a avut o scânteie doar în Austria, unde a deschis scorul. De atunci, nimic! Cum Florin Andone tot are probleme cu accidentările, iar Keșeru pare trecut pe linie moartă, omul de gol al naționalei lipsește.
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”