Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 10 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 10 ianuarie 2013 01:12
FIFA a anunţat marţi că Ungaria-România (Budapesta, 22 martie) din preliminariile CM 2014 se dispută fără spectatori, după scandările antisemite ale fanilor maghiari la un "amical" cu Israel (august 2012). Federaţia maghiară a făcut apel, care trebuie soluţionat în maximum 30 de zile, dar politicienii radicali şi presa pun presiune.
Sancţiunea venită în urma atitudinii rasiste a fanilor maghiari a devenit o miză la nivel înalt, iar partida din martie se anunţă una de foc nu doar în ecuaţia calificării la Mondial. Liderii politici radicali din Ungaria cer o atmosferă de infern în jurul meciului, în vreme ce fotbaliştii şi selecţionerul maghiar se declară în stare de şoc!
Apel maghiar de 11 pagini, presa invocă banner-ul Stelei
Primele reacţii în urma deciziei FIFA au venit de la federaţiile din România şi Ungaria. FRF a cerut lămuriri şi i s-a răspuns că sancţiunea nu e definitivă, urmînd a fi judecată speţa şi la Comisia de Apel FIFA. Oficialii maghiarilor şi-au argumentat apelul de 11 pagini considerînd hotărîrea drept "excesivă şi disproporţionată", o sancţiune pentru un eveniment din timpul unei partide amicale afectînd decisiv şansele la Mondiale ale primei reprezentative.
În spatele corespondenţei oficiale se află reacţia fierbinte a presei: publicaţia Barikad se referă la cazuri similare în care maghiarii au fost victime, iar agresorii au fost sancţionaţi mai blînd. Printre ele, banner-ul galeriei steliste la meciul cu Ujpest din 2009, în urma căruia clubul românesc a fost amendat cu 30.000 de euro şi două etape de cupele europene fără spectatori.
"Premierul Orban să intre în ring!"
Iar lucrurile nu se opresc aici. Liderul radical al partidului naţionalist Jobbik, Gabor Vona, a postat pe facebook un mesaj violent, în care se regăseşte încurajarea sa pentru fanii maghiari: "Nu renunţaţi! Vom organiza o demonstraţie la stadion, ne strîngem în faţa unor ecrane uriaşe ale căror costuri le suportăm noi. Facem iad!".
Ieri, acelaşi politician a organizat o conferinţă de presă în care i-a cerut premierului maghiar Viktor Orban, un apropiat al fotbalului, "să intre în ring şi să folosească toate relaţiile politice şi diplomatice la îndemînă împotriva deciziei FIFA", invocînd şi argumentul că entităţile care au sesizat FIFA nu reprezintă organisme sportive.
Centrul "Simon Wiesenthal" a declanşat procedura
Pe 21 august, la doar 6 zile după "amicalul" Ungaria-Israel în care fanii maghi ari fluieraseră imnul oaspeţilor, fluturaseră drapele iraniene şi palestiene, scandaseră "Viva Mussolini" şi numele lagărului "Buchenwald", Centrul Simon Wiesenthal a reacţionat primul în direcţia UEFA, cu o scrisoare direcţionată ulterior la FIFA.
"Cerem suspendarea Federaţiei maghiare!" era mesajul ferm al organismului care a acuzat de antisemitism suporterii şi de carenţe grave de organizare federaţia, cunoscut fiind potenţialul de risc al unei astfel de întîlniri. Ulterior, Comunitatea Evreilor din Viena şi FARE, instituţia care luptă împotriva rasismului în sport, s-au alăturat demersului.
Maximum 30 de zile pînă la decizia definitivă
În principiu, cauzele aflate pe rol la Comisia de Apel FIFA sînt soluţionate în maximum 30 de zile, iar Federaţia maghiară a introdus ieri apelul. Comisia e prezidată de Larry Mussenden din Bermuda şi are 21 de membri în componenţă, printre care şi reprezentantul Israelului, care probabil se va abţine de la vot! Comisia de Disciplină care a acordat sancţiunea iniţială, prezidată de elveţianul Marcel Mathier, a exclus ieri din viaţa sportivă 41 de fotbalişti sud-coreeni de primă ligă, pentru "blaturi"!
În acest timp, Bucureştiul îşi păstrează rolul de spectator şi zîmbeşte discret în faţa posibilităţii de a obţine un avantaj nesperat la partida de la Budapesta. Dragomir: "Ar fi minunat să rămînă aşa! Păi, nu vă daţi seama ce moral am avea să jucăm acolo cu tribunele goale?!".
Două precedente dure la România - Ungaria
Partidele cu maghiarii au creat mai mereu tensiuni sportive, politice sau sociale. Fostul comentator radio Ion Ghiţulescu îşi aminteşte un meci cu ungurii disputat la JO '52, la Turku (Finlanda), 2-1 pentru adversari: "Întîlnirea a fost relatată de Radu Urziceanu, care a zis la un moment dat că maghiarii au jucat dur, aşa cum au făcut-o mereu împotriva noastră. A fost suspendat o perioadă, iar după acea transmisie au ieşit tulburări populare serioase prin Transilvania!". Şi în toamna lui 2001, la prima victorie a "tricolorilor" împotriva Ungariei, 2-0 cu Hagi pe bancă, s-a lăsat cu tam-tam: înaintea partidei, autocarele fanilor români au fost devastate chiar în parcarea stadionului!
"Am intrat în stare de şoc după ce am aflat. Decizia trebuie schimbată, avem nevoie de un stadion plin!" (Tamas Hajnal, internaţional maghiar)
"Şansele noastre scad considerabil. Sînt convins că situaţia se va rezolva. Decizia e scandaloasă!" (Sandor Egervari, selecţioner Ungaria)
9 puncte au şi România, şi Ungaria, în grupa de calificare la CM 2014, fiind principalele favorite la locul 2 care duce spre "dubla" de baraj
2.500 de fani a anunţat Florin Andrei, lider al Asociaţiei Suporterilor Români, că erau dispuşi să meargă la Ungaria-România dacă s-ar fi jucat cu spectatori
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”