GSP.RO  »  ESPORTS  »  JOCURI OLIMPICE

Întrecere olimpică pentru jocurile video începând din 2025

Bucuria unei jucatoare FOTO Guliver/GettyImages
Bucuria unei jucatoare FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 13 iulie 2024 13:41 / Actualizat duminica, 14 iulie 2024 19:17

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că Arabia Saudită va găzdui în 2025 Jocurile Olimpice Esports. Detaliile urmează să fie stabilite la Paris.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) privește spre viitor și a anunțat că din 2025 va exista o întrecere pentru jocurile video. Prima ediția va fi găzduită de Arabia Saudită, cu care CIO a încheiat un parteneriat pe 12 ani. „Prin acest parteneriat ne-am asigurat, de asemenea, că valorile olimpice sunt respectate, în special în ceea ce privește titlurile de jocuri din program, promovarea egalității de gen și implicarea publicului tânăr, care îmbrățișează sporturile electronice", a spus Thomas Bach, președintele CIO.

„Arabia Saudită este extrem de entuziasmată de perspectiva de a se asocia cu CIO și de a contribui la deschiderea unei ere complet noi pentru sportul internațional. Credem că participarea la Jocurile Olimpice este una dintre cele mai mari onoruri pe care un sportiv le poate obține.

Și suntem mândri să sprijinim scrierea unui nou capitol în istoria olimpică, care are potențialul de a inspira noi vise și noi ambiții pentru literalmente milioane de sportivi din întreaga lume”, a apus prințul Abdulaziz bin Turki Al Faisal, ministrul sportului și președintele Comitetului Olimpic și Paralimpic din Arabia Saudită.

El a subliniat: „Fiind prima ediție a Jocurilor Olimpice Esports, este evident că mai sunt multe de luat în considerare și de planificat împreună cu CIO, dar ne angajăm să găzduim un eveniment special care respectă și celebrează valorile olimpice și, în același timp, să preluăm cu îndrăzneală impulsul de a duce Esports mai departe cu platforma internațională pe care sportul și sportivii săi o merită. Lumea va avea o invitație deschisă să ni se alăture în 2025 și să sărbătorim împreună acest moment."

„Este un moment istoric. Mulțumim Comitetului Internațional Olimpic pentru că ne-au primit în familia olimpică. Am preconizat acest drum acum trei ani de zile și spun că România va scrie istorie și va aduce acasă primele medalii. Așteptăm să avem un răspuns de la Parlament privind proiectul de lege ca esport-ul să fie considerat sport, depus în 2022 și care se află la comisiile de specialitate”, a spus Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român.

O nouă structură pentru CIO

În urma anunțului și a deciziei care va fi luată de Sesiunea CIO la Paris, vor începe lucrările pentru selectarea unui oraș și a unui loc pentru ediția inaugurală a Jocurilor Olimpice Esports, calendarul specific al evenimentului, titlurile care vor fi incluse, procesul de calificare pentru jucători și alte detalii.

CIO a subliniat deja că federațiile internaționale deja angajate într-o versiune electronică a sportului lor care este luată în considerare pentru a fi inclusă în Jocurile Olimpice Esports vor fi primii parteneri ai CIO. Același lucru va fi valabil și pentru comitetele olimpice naționale care includ deja sporturile video în activitățile lor.

În același timp, CIO va trebui să creeze o nouă structură specifică în cadrul organizației sale, separată în mod clar de modelul organizațional și financiar al Jocurilor Olimpice. Pentru a răspunde naturii specifice a Jocurilor Olimpice de Esports, CIO va trebui, de asemenea, să adopte o abordare diferită cu privire la finanțarea și organizarea acestor jocuri.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Becali, nevoit să plătească o sumă uriașă: „Trebuie să scot banii ăștia”
Europa League
Becali, nevoit să plătească o sumă uriașă: „Trebuie să scot banii ăștia”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează