Articol de Costin Ștucan - Publicat vineri, 11 septembrie 2020 12:48 / Actualizat vineri, 11 septembrie 2020 13:27
Fotbalul românesc s-a reluat la nivel de profesioniști, însă fotbalul de copii și juniori - cel care trebuie să producă jucătorii care asigură viitorul și, pe termen scurt, respectarea regulilor de vârstă impuse de FRF cluburilor profesioniste - nu s-a reluat. Școlile de fotbal sunt în pragul colapsului, dar FRF tace.
În direct la GSP Live, manageri, antrenori, doctori, părinți și tineri fotbaliști au vorbit despre cea mai gravă problemă a fotbalului românesc în acest început de lună septembrie: competițiile de copii și juniori sunt înghețate pe termen nedeterminat, în condițiile în care ultimele meciuri de juniori în România s-au jucat acum 10 luni!
În trecut, competițiile de copii și juniori organizate de FRF se reluau la finalul lunii august, iar cele organizate de asociațiile județene, în jurul datei de 10 septembrie. În 11 septembrie 2020, nimeni nu știe când vor fi reluate aceste competiții.
1391 de cazurinoi de coronavirus au fost înregistrate vineri, 11 septembrie, în România, cu 11 cazuri mai mult decât în ziua precedentă
“Situația e foarte gravă, nimeni ne se apleacă spre acest subiect. Discutăm despre alegeri, despre reluarea fotbalului profesionist, nimeni nu a discutat despre posibilitatea reluării fotbalului de copii. Sunt multe cluburi în pragul colapsului. Vorbim despre niște generații de fotbaliști care se vor pierde din cauza acestei pauze”, a declarat Dan Chilom, fondatorul și antrenor al școlii de fotbal care-i poartă numele.
Suntem împiedicați de acest protocol care prevede testare în masă, din 14 în 14 zile. Eu am peste 140 de copii. Nu fac calculele cât m-ar costa testarea, nu vreau să mi se facă rău
- Dan Chilom, fondator-antrenor la AS Dan Chilom, la GSP Live
Fiica lui Balaci acuză tăcerea FRF
Lorena Balaci, managerul școlii de fotbal Daco-Getica, acuză atitudinea FRF din această perioadă Nimeni din federație nu comunică nimic în privința posibilității reluării competițiilor: “Din păcate, comunicarea FRF este zero, zero barat! Mă uit în fiecare dimineață pe email, apoi de alte 5-6 ori pe zi, și nu există nicio informare, nicio comunicare din partea FRF. Ar fi trebuit să ne punem la masă să discutăm despre probleme, despre ce putem face.
Juniorii U-19 sunt pe ultima sută a junioratului și ei nu joacă. Cum să facă pasul spre profesionism dacă nu le dai competiție?! Sunt manager și părinte de fotbalist în același timp și pot să vă spun că, din păcate, aceasta este o generație compromisă. Dacă nu se reia fotbalul mic, probabil o să luăm grupele de copii și mergem să jucăm în Bulgaria, în Turcia, în Azerbaidjan sau în Turcia. În Turcia joacă toată lumea fotbal”.
Daco-Getica - susține Lorena Balaci - are un buget “extrem de mare pentru nivelul României”, 150.000 de euro, dar costurile testărilor din 14 în 14 zile - așa cum prevede protocolul actual al FRF pentru fotbalul amator - ar sufoca școala unde activează fiica lui Ilie Balaci: “Costul anual ar testărilor la noi s-ar duce spre un milion de euro, de aproape opt ori mai mult decât bugetul”.
Înainte de pandemie, problema cea mai mare cu care se confrunta sportul era tehnologia. E foarte accesibilă, e gratificantă, oferă satisfacție imediată, iar copiii o folosesc mult mai ușor și sunt mult mai tentați decât să meargă la sport, acolo unde beneficiile nu vin imediat. Odată cu aceste măsuri de restricție, atenția copiilor s-a direcționat aproape totalmente spre tehnologie. Putem spune acum că am pierdut generații întregi de sportivi din toate sporturile”
- Silviu Ioniță, psihologul echipei naționale, la GSP Live
Gazeta a încercat să-i contacteze în direct la GSP Live pe oamenii care ar fi putut oferi răspunsuri pentru blocajul de la nivelul fotbalului mic. Iată ce răspunsuri au dat:
- Felix Grigore, șeful Departamentului Competiții Juniori din cadrul FRF: “Nu pot intra în direct. Nici măcar două minute!
- Răzvan Burleanu, președintele FRF, nu a răspuns.
- Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, nu a răspuns. O colegă de-a sa a răspuns pe numărul de telefon și a spus că ministrul este într-o delegație și că va reveni cu un apel. Stroe nu a revenit cu apelul.
- Cătălin Cighir, reprezentatul cluburilor de copii și juniori în Comitetul Executiv al FRF, a refuzat să intre în direct. El a spus, însă, că FRF așteaptă măsurile de relaxare luate de guvern: “Se dorește începerea campionatelor de juniori, președintele Burleanu încearcă să aibă discuții cu ministerele Sănătății și Sportului daca mai pot umbla la măsurile de relaxare, să reducă numărul de teste, să nu mai fie din 14 în 14 zile”.
Băiatul meu are 15 ani, face fotbal de opt ani și e dezamăgit. Nu a mai jucat fotbal din octombrie 2019 și nu știu cum să-l mai motivez. Mall-urile sunt deschise, terasele sunt deschise, parcurile sunt deschise, părerea mea e că riscurile sunt mult mai mici pe un teren de sport deschis, în cadru organizat. Nu mi-ar fi teamă pentru copilul meu dacă s-ar relua competițiile. Decât să se ducă la film, la mall sau la terasă, prefer să fie pe terenul de sport
- George Caciauna, părintele unui junior de la AS Dan Chilom
Să ne dea ocazia din nou să jucăm fotbal! Dacă ne dau ocazia să ieșim afară în parcuri, în malluri, să ne dea și ocazia de a face ce ne place, adică fotbal
- Cristi Jianu, junior AS Dan Chilom, la GSP Live
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”