GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  ISTORII NEȘTIUTE

ISTORII NEȘTIUTE » EPISODUL 5 Nu e glumă! Golul care a declanșat CUTREMURUL » Povestea evenimentului UNIC în istoria fotbalului!

Articol de - Publicat duminica, 19 mai 2024 13:13 / Actualizat duminica, 19 mai 2024 20:04

În istoria fotbalului mondial există un caz unic, un gol care a pus în mișcare acele unui seismograf. Un gol care a declanșat un cutremur cât se poate de real!

S-a întâmplat în campionatul Argentinei, într-unul dintre episoadele încinsului „Derby Platense”, Estudiantes La Plata – Gimnasia y Esgrima La Plata.

„Golul cutremurului”, din 5 aprilie 1992

Pe 5 aprilie 1992, cele două rivale aveau duel programat în „casa” studenților, un stadion de circa 32.000 de locuri.

Jose Perdomo este cel care a marcat și a provocat delirul suporterilor celor de la Gimnasia. Fanii au fost atât de exuberanți în tribune, au sărit atât de tare încât acele de la un seismograf aflat la un Observator Astronomic situat la câteva sute de metri de stadionul „Jorge Luis Hirschi” au început să se miște.

N-a fost un cutremur serios, nu s-au consemnat distrugeri sau alte aspecte specifice unui astfel de moment, nimeni n-a simțit mișcarea terestră. Dar seismograful și-a făcut datoria și a înregistrat cutremurul de 0,3 grade pe scara Richter!

Surpriza și mai mare este că golul a fost marcat de oaspeți, iar bucuria dezlănțuită s-a produs doar în peluza rezervată suporterilor acestora.

De atunci, în mentalul colectiv al suporterilor argentinieni golul marcat în minutul 54 de Jose Perdomo a rămas drept „gol del terremoto” (n.r. - golul cutremurului). A fost o lovitură liberă, de la peste 25 de metri, executată perfect, peste zid, care s-a oprit direct în plasă și a declanșat nebunia în peluză.

Jose Perdomo, la minge, în meciul din 1992 cu Estudiantes Foto: TyC Sports
Jose Perdomo, la minge, în meciul din 1992 cu Estudiantes Foto: TyC Sports
Jose Perdomo, anul trecut  Foto: TyC Sports
Stadionul celor de la Estudiantes, unde s-a marcat golul cutremurului, nu mai arată ca în 1992
Galeria celor de la Gimnasia y Esgrima Foto: Imago
+1 FOTO

Meciul nu avea o miză deosebită!

Probabil, mulți își închipuie că acel joc a stârnit atât de multe pasiuni, spectatorii au fost atât de explozivi fiindcă acel gol ar fi contat decisiv pentru un obiectiv important: victoria care ar fi adus un trofeu, ar fi salvat o echipă de la retrogradare sau ceva de genul acesta. Nici pe departe! Jocul nu avea o miză specială.

Era doar „nebunia” specifică suporterilor din această parte de lume. Așa se manifestă fanii argentinieni, nu e ceva ieșit din comun. Și, probabil, s-au mai înregistrat multe alte cutremure în zona stadioanelor din Argentina, dar nicăieri n-a mai fost un seismograf în funcțiune prin apropiere ca să înregistreze mișcările pământului.

Mult timp, campionatul Argentinei avea un sistem neobișnuit europenilor, cu „Apertura” (n.r. - adică deschiderea. Sau sezonul de toamnă, turul, cum suntem noi obișnuiți) și „Clausura” (n.r. - închiderea. Sezonul de primăvară sau returul). Se făceau clasamente separate. Se acordau titluri de campioană și învingărilor din Apertura, și celor din Clausura.

Acest meci a contat pentru Clausura din primăvara anului 1992. Acel campionat a fost câștigat de Newell's Old Boys (clubul din Rosario unde peste ani a fost legitimat un junior numit Lionel Messi). Gimnasia y Esgrima s-a clasat pe locul 8 (din 20 de echipe), iar Estudiantes pe locul 17. Dar n-a avut emoții cu retrogradarea.

VIDEO Golul care a declanșat cutremurul. Eveniment unic în istoria sportului rege

„Câinele meu joacă mai bine decât Perdomo!”

Jose Batlle Perdomo Teixeira, autorul „golului cutremurului”, n-a fost fitecine în fotbal, deși, la un moment dat, a fost ținta unei ironii incredibile. Acum în vârstă de 59 de ani, uruguyanul Jose Perdomo, născut pe 5 ianuarie 1965, și-a început cariera la seniori cu 6 ani plini de succese la Penarol Montevideo (1983 – 1989, 149 de meciuri și 34 de goluri).

Apoi, și-a încercat norocul în Europa, dar și-a pierdut doi ani jucând sporadic la Genoa (25 de apariții), Coventry (4 partide) și Betis (6 jocuri).

În Italia a fost ironizat de celebrul Vujadin Boskov, antrenor la Sampdoria în acel moment, adică la marea rivală a celor de la Genoa: „Dacă îl eliberez, câinele meu joacă mai bine decât Perdomo”.

A revenit în America de Sud, la Gimnasia y Esgrima, unde a jucat 18 meciuri și a marcat 3 goluri în 1991-1992. Apoi a revenit, de unde plecase în fotbalul mare, la Penarol, unde a mai evoluat în 9 partide în 1993. Și s-a retras, la doar 28 de ani, măcinat de accidentări.

Jose Perdomo a jucat 27 de meciuri și a marcat 2 goluri în naționala Uruguayului, participând la Cupa Mondială din 1990. Acolo, Perdomo a fost integralist în cele patru meciuri jucate de echipa lui, alături de staruri precum Enzo Francescoli, Ruben Sosa, Ruben Paz, Carlos Aguilera, Daniel Fonseca. Evident, juca mult mai bine decât câinele lui Boșkov.

„Felicitați suporterii, ei au provocat cutremurul!”

Jose Perdomo a fost desemnat „socio” de onoare al celor de la Gimnasia y Esgrima și a primit acces gratuit pe viață la meciurile acestei echipe.

„Să fac parte din istoria acestui club este un privilegiu. Sunt mândru că am marcat acel gol. În general, Odriozola era cel care bătea loviturile libere, dar am avut mare încredere în mine și i-am cerut să mă lase să execut eu. Cine s-ar fi gândit la ce avea să provoace acel șut? Trebuie să-i felicit pe fanii de la Gimnasia, ei au fost cei care au provocat cutremurul”, a spus Jose Perdomo, pentru TyC Sports, în 2023.

„Clasico Platense”

În Argentina nu există doar „El Superclasico”, Boca – River. Există multe alte derby-uri la fel de încinse, la care fanii dau năvală și fac o atmosferă incredibilă. Mai există „Clasico de Avellaneda”, adică Independiente – Racing (stadioanele rivalelor sunt la 200 de metri distanță!); „Clasico Rosarino”, Rosario Central - Newell's Old Boys; Clasicul cartierului Boedo, San Lorenzo – Huracan. La fel e și la Tucuman, la Santa Fe, la Cordoba. Și în La Plata, unde există „Clasico Platense”.

Gimnasia y Esgrima, adică „Gimnastica și Scrima”, este unul dintre cele mai vechi cluburi sportive din America de Sud, fondat pe 3 iunie 1887, la doar 5 ani după fondarea orașului La Plata, din 1882, care acum se apropie de 1 milion de locuitori!

Ciudata întorsătură a istoriei

Clubul a avut, la început, doar secțiile de gimnastică și de scrimă, pentru că acestea erau sporturile elitiste. Și clubul era unul al elitelor. Fotbalul era considerat sportul păturilor de jos ale societății. Dar curând, secția de fotbal avea să-și facă loc și la Gimnasia y Esgrima, chiar dacă numele clubului a păstrat doar primele două sporturi care s-au practicat.

Estudiantes a fost format pe 4 august 1905 de un grup de tineri care fuseseră componenți ai echipei Gimnasia y Esgrima, dar care erau supărați că fotbalul nu era tratat egal cu celelalte sporturi în cadrul clubului și că le fusese închis terenul pe care jucau. Cum toți erau studenți, noului club i-au zis Estudiantes. Iar Gimnasia a rămas fără echipă de fotbal.

În 1914, o ceartă a intervenit și în cadrul grupării Estudiantes, iar „rebelii” au făcut o nouă echipă de fotbal, Independencia, care a fuzionat cu Gimnasia y Esgrima. Așa a revenit fotbalul printre sporturile practicate la cel mai vechi club din La Plata.

Peste ani, ciudată întorsătură de situație, Gimnasia y Esgrima a devenit echipa „clasei muncitoare”, iar Estudiantes, cumva normal, a devenit clubul elitelor!

Gimnasia y Esgrima este considerată o echipă logodită cu ghinionul (are un singur titlu în palmares, în 1929) și multe obiective ratate de puțin. Gimnasia a mai căpătat porecla „El Lobo” (Lupul). Fanii grupării se mai laudă cu un lucru: ultima echipă antrenată de Diego Armando Maradona a fost chiar Gimnasia y Esgrima, în 2019 – 2020.

VIDEO Gimnasia La Plata, ultima echipă antrenată de Diego Maradona

Estudiantes, formația înființată de tinerii nemulțumiți de cum mergeau lucrurile la Gimnasia, a reușit rezultate mult mai spectaculoase, șase titluri în Argentina, 4 Copa Libertadores și o Cupă Intercontinentală, în 1968.

Estudiantes, clubul patronat acum de celebrul Juan Sebastian Veron, este considerat ca făcând parte din „Big 5” din Argentina, alături de Boca Juniors, River Plate, Independiente și Racing.

108ani au trecut de la primul „Clasico Platense”, desfășurat pe 27 august 1916: Gimnasia – Estudiantes 1-0

7-0a fost scorul cel mai categoric înregistrat în acest derby, pe 15 octombrie 2006: Estudiantes – Gimnasia 7-0

137de ani va serba Gimnasia y Esgrima pe 3 iunie

118ani are Estudiantes la Plata

CITEȘTE ȘI CELELALTE EPISOADE DIN SERIALUL „ISTORII NEȘTIUTE”:

DE NECREZUT! Tulburătoarea poveste de dragoste a unui fotbalist fabulos din România » Comuniștii le-au distrus familia, dar legătura lor a fost dincolo de limite: deși nu mai vorbiseră de aproape 50 de ani, ea a simțit când el n-a mai fost: „A murit...!”

Derby-ul Panathinaikos - Olympiacos, o rivalitate declanșată în România în urmă cu aproape 100 de ani » Declarația unui martor ocular, un coșciug plimbat prin Capitală și versurile care amintesc de noroiul de la București

Incredibil, dar adevărat: Steaua și Dinamo au existat cu mult înainte de venirea tancurilor sovietice! Steaua a apărut chiar înaintea Rapidului

„Asasinul ar fi cunoscutul fotbalist din Cluj, care a atacat după meci... A fost arestat!” » Cel mai mare scandal de fake-news din fotbal, cu un fost internațional român!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
E gata! Rapid a făcut primul transfer din 2025: „Mă bucur că am luat această decizie”
Superliga
E gata! Rapid a făcut primul transfer din 2025: „Mă bucur că am luat această decizie”
După Dorinel, potopul » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
Superliga
După Dorinel, potopul » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (6)
fantoma_lui_BabaNovac
fantoma_lui_BabaNovac  •  24 Mai 2024, 03:41
Postat de thiamarcos pe 21 Mai 2024, 00:49

Te incadrezi in categoria celor mai jalnici comentatori de pe gsp, aia care intra la comentarii ca sa se laude ca sunt destepti, priceputi si care isi incep orice "opinie" prin a spune despre un alt comentator ca e prost, habarnist, etc. Genul de om care se supraestimeaza si care ascunde mari frustrari din viata reala, cata vreme nu-si da seama ca e penibil sa-ti lauzi sub anonimat pe internet propria persoana. Si care, in esenta, nu e nici prea destept, astfel si-ar da seama cand comite ilogisme precum acesta al tau de a lega cauzal gustul pentru fotbalul frumos de istorie si de cunoasterea ei. Asta, fiind ca si cum ai spune ca iti place stilul de viata italian pe motiv ca stramosii lor au fost romani si nu iti place stilul de viata japonez fiindca ei i-au inventat pe ninja. Las-o mai moale cu insultarea celorlalti comentatori, fiindca nu ti se schimba viata in bine si nici nu te validezi cu adevarat ca un tip special, tot un anonim de pe net ramai.

Eu ti-am zis ca tu esti habarnist si tu intelegi ca eu te-am facut prost ?? Dovedesti exact intruchiparea a tot ce-ai insirat tu acolo, matale ai un ego atat de fragil incat a afirma cineva despre tine ca n-ai habar despre un lucru, despre un subiect, tu il iei ca pe o insulta personala :)) iar atitudinea asta in mod ironic spune multe despre tine. Asa ca nu mai proiecta asupra altora propriile tale insecuritati ! Eu intru rar pe aici, si mai rar comentez, decat daca gasesc un articol despre un subiect care ma pasioneaza cum a fost acesta care avea si-un context istoric. Tu vorbesti de nonsens dar esti prea ingamfat sa intelegi ca poate altii asociaza fotbalul frumos si cu o atmosfera de carnaval sau cu o poveste, cu o istorie in spate, cu trairile celor din jur (nu conteaza doar sa dai bine in basica) iar cand am comentat prima data am comentat tot dintr-o perspectiva istorica, n-am comparat Argentina per total cu Anglia, Spania, Italia, Germania etc., nici n-am fost ironic ca matale, ci doar mi-am exprimat o parere personala iar tot cu acest context istoric in minte (care-mi este campionatul cu cele mai fascinante rivalitati istoric vorbind) ti-am dat si replica nimic mai mult, ca de la un campionat mediu spre mediocru a ajuns de top din x motiv. Si apropo daca tu crezi ca eu vorbesc despre lucruri atat de indepartate ca si antichitatea cand ma refer la evenimente care s-au intamplat acum 30 de ani nu stiu ce sa mai cred...

thiamarcos
thiamarcos  •  21 Mai 2024, 00:49
Postat de fantoma_lui_BabaNovac pe 20 Mai 2024, 22:35

Comentariu demn de un habarnist cu privire la istoria fotbalului. Motivul ptr. care tu poti vedea fotbal de inalta calitate in Premier League si spectatori care vin ca la teatru il reprezinta tocmai faptul ca nu mai exista limite cu privire la jucatorii pe care ii poti aduce si banii pe care ii poti invarti, acele echipe spectaculoase sunt multinationale, ca la jocul FIFA, practic aduni tot cei mai bun la nivel global si asta se datoreaza in special legii Bosman si a deciziei Inaltei Curti Europene de Justitie din '95 care a favorizat in mod vadit cluburile cu bani. Dar ia fa matale un exercitiu de imaginatie si sa zicem ca n-ar fi existat legea Bosman, te-ai mai fi uitat la un Premier League c-un Man. Utd, Liverpool, Man. City, Arsenal sau Tottenham formate din 8 jucatori englezi si doar 3 straini ? Cat de spectaculos ar fi un meci unde ai la mijloc mai multi jucatori de tipul Roy Keane sau Vinnie Jones asa cum se intampla la sf. anilor '80 si inceputul anilor '90 decat juc. precum De Bruyne sau Rodri ? N-ar mai fi pe atat de spectaculos si n-ar mai fi nici aceeasi bani invartiti, nici aceleasi conditii. Ai fi avut mai mult un fotbal de angajament cam cum e in Championship. Dar se va intoarce roata iar bula asta a fotbalului modern se va sparge. Asa ca fara argentinieni, brazilieni si africani nu prea ai avea spectacolul tau mult dorit ca si "glory hunter".

Te incadrezi in categoria celor mai jalnici comentatori de pe gsp, aia care intra la comentarii ca sa se laude ca sunt destepti, priceputi si care isi incep orice "opinie" prin a spune despre un alt comentator ca e prost, habarnist, etc. Genul de om care se supraestimeaza si care ascunde mari frustrari din viata reala, cata vreme nu-si da seama ca e penibil sa-ti lauzi sub anonimat pe internet propria persoana. Si care, in esenta, nu e nici prea destept, astfel si-ar da seama cand comite ilogisme precum acesta al tau de a lega cauzal gustul pentru fotbalul frumos de istorie si de cunoasterea ei. Asta, fiind ca si cum ai spune ca iti place stilul de viata italian pe motiv ca stramosii lor au fost romani si nu iti place stilul de viata japonez fiindca ei i-au inventat pe ninja. Las-o mai moale cu insultarea celorlalti comentatori, fiindca nu ti se schimba viata in bine si nici nu te validezi cu adevarat ca un tip special, tot un anonim de pe net ramai.

fantoma_lui_BabaNovac
fantoma_lui_BabaNovac  •  20 Mai 2024, 22:35
Postat de thiamarcos pe 20 Mai 2024, 09:43

Pai da, daca te duci la meci ca sa vezi suporteri si nu fotbal, da, e pasionant. Eu prefer cumintenia acelor suporteri, englezi spre exemplu, care stau civilizati pe scaune si au si discernamantul si onoarea sa aplaude fazele spectaculoase ale ambelor echipe, mai ales ca in fotbalul englez ai ce sa vezi pe teren.

Comentariu demn de un habarnist cu privire la istoria fotbalului. Motivul ptr. care tu poti vedea fotbal de inalta calitate in Premier League si spectatori care vin ca la teatru il reprezinta tocmai faptul ca nu mai exista limite cu privire la jucatorii pe care ii poti aduce si banii pe care ii poti invarti, acele echipe spectaculoase sunt multinationale, ca la jocul FIFA, practic aduni tot cei mai bun la nivel global si asta se datoreaza in special legii Bosman si a deciziei Inaltei Curti Europene de Justitie din '95 care a favorizat in mod vadit cluburile cu bani. Dar ia fa matale un exercitiu de imaginatie si sa zicem ca n-ar fi existat legea Bosman, te-ai mai fi uitat la un Premier League c-un Man. Utd, Liverpool, Man. City, Arsenal sau Tottenham formate din 8 jucatori englezi si doar 3 straini ? Cat de spectaculos ar fi un meci unde ai la mijloc mai multi jucatori de tipul Roy Keane sau Vinnie Jones asa cum se intampla la sf. anilor '80 si inceputul anilor '90 decat juc. precum De Bruyne sau Rodri ? N-ar mai fi pe atat de spectaculos si n-ar mai fi nici aceeasi bani invartiti, nici aceleasi conditii. Ai fi avut mai mult un fotbal de angajament cam cum e in Championship. Dar se va intoarce roata iar bula asta a fotbalului modern se va sparge. Asa ca fara argentinieni, brazilieni si africani nu prea ai avea spectacolul tau mult dorit ca si "glory hunter".

Vezi toate comentariile (6)
Comentează