Articol de Bogdan Fechită - Publicat vineri, 30 aprilie 2021 20:19 / Actualizat vineri, 30 aprilie 2021 22:13
Enrique Castro González, cunoscut drept Quini, a fost unul dintre cei mai buni marcatori din fotbalul spaniol, dar și din istoria Barcelonei. Povestea lui de viață e marcată de momentul tragic prin care a trecut în luna martie 1981: a fost răpit timp de 25 de zile de un grup de extremă dreaptă spaniol.
Barcelona e în plină luptă cu Atletico Madrid pentru adjudecarea campionatului din acest sezon. Cele două echipe se vor întâlni pe 8 martie într-un meci care va avea un aport decisiv în stabilirea campioanei. Cu mulți ani înainte, în 1981, situația era oarecum asemănătoare: clubul catalan era în formă extraordinară și defila spre titlu, în timp ce Atletico Madrid era principalul pericol din acel sezon.
Quini, perla unei echipe create de magul Helenio Herrera
Forma bună a echipei i se datora lui Helenio Herrera, care sosise în urmă cu doi ani la Barcelona și construise o echipă solidă. Pe Quini îl luase de la Sporting Gijon, pe o sumă modestă, fiind o investiție foarte bună, însă a adăugat și alți jucători extraordinari, precum danezul Allan Simonsen, neamțul Bernd Schuster la mijloc, plus José Ramón Alexanko în defensivă.
Dintre toți se remarca, însă, Quini. Avea deja 214 goluri marcate în 381 meciuri la Sporting Gijon, echipa lui de suflet, așa că era de așteptat să facă pasul la un club mai mare. Și nu a dezamăgit nici la Barcelona, unde a atins borna de 54 de goluri în 100 de meciuri.
Era atât de bun încât era principala spaimă a defensivelor adversare. Din păcate, nu doar a lor, ci și a suporterilor. La începutului lunii martie 1981, Quini fusese titular în meciul câștigat de Barcelona cu Hercules, scor 6-0. Ba chiar marcase două goluri. Conducea și în clasamentul golgeterilor, cu 18 reușite.
Quini, răpit „pentru ca Barcelona să nu câștige campionatul”
De la stadion trebuia să ajungă la aeroport, unde era așteptat de soția și familia lui, însă nu a mai ajuns acolo. Din declarațiile martorilor, Quini plecase de la stadion la el acasă pentru a-și lua niște lucruri, însă un vecin l-a văzut în compania a trei necunoscuți, ultima oară, după care a dispărut.
Mașina lui, un Ford Granada, a fost găsită a doua zi la 200 de metri de casă, iar spre seară răpitorii au transmis primul mesaj în care au susținut că sunt membri ai unui grup de extremă dreaptă și că l-au răpit pe fotbalist pentru că „echipa lui Herrera e separatistă și nu vrem să câștige campionatul”. Au promis, însă, că îl vor elibera pe 11 martie 1981, după duelul cu Atletico Madrid.
Ulterior, răpitorii au emis și pretenții financiare, aproape 9 milioane de euro în suma actuală, în timp ce Quini a fost lăsat să vorbească cu soția lui la telefon: „Sunt bine, rămâneți liniștiți”, a fost mesajul lui.
Decăderea Barcelonei și eliberarea lui Quini
Răpirea lui Quini a produs o urmă de șoc în echipa catalană, care și-a pierdut forma. Deși Atletico Madrid, următoarea adversară, a propus amânarea meciului, antrenorul Herrera a insistat să se joace pentru a-i dedica victoria fotbalistului său sechestrat. „Noi suntem în formă, adversarii sunt cei care tremură”, a spus tehnicianul. Meciul s-a terminat, însă, cu victoria lui Atletico, scor 1-0.
Echipa nu și-a revenit nici în meciurile următoare, cedând și cu Salamanca, scor 1-2 și reușind doar un egal cu Real Zaragoza (0-0). A urmat pauza competițională pentru a face loc meciurilor echipelor naționale. Chiar în ziua în care Spania câștiga pe Wembley contra Angliei, scor 2-1, pe 25 martie, venea și vestea eliberării jucătorului Barcelonei.
Poliția a luat urma răpitorilor după ce au interceptat apelurile lor telefonice și au urmărit contul bancar pe care aceștia l-au dat pentru a primi suma de bani solicitată pentru eliberare. Quini a fost găsit într-un atelier mecanic dinZaragoza, în care polițiștii au intrat în forță și l-au eliberat.
După eliberare, fotbalistul a fost întâmpinat de președintele Barcelonei, dar și de soția sa, despre care a spus emoționat: „E adevărata eroină a acestei drame halucinante.”
Barcelona a pierdut titlul, dar Quini a rămas golgeter
Proaspăt eliberat, atacantul nu a pierdut timpul și a revenit chiar în ziua următoare pe teren, jucând în meciul care a precedat El Clasico. Totuși, Herrera nu l-a titularizat și în meciul cu Real Madrid.
Barcelona nu și-a mai regăsit forma de dinainte de răpire, chiar dacă și Atletico Madrid a început să facă pași greșiți. Quini a mai primit șanse și a reușit să mai marcheze două goluri în acel sezon, asigurându-și titlul de golgeter, cu 20 de reușite. Campionatul avea să fie câștigat, însă, de Real Sociedad.
La unul din meciurile jucate imediat după răpire, Quini și-a cerut scuze suporterilor: „Îmi cer scuze dacă am jucat rău, însă nu am putut face mai mult.”
Quini avea să fie în formă și sezonul următor, marcând 27 de goluri. A bifat, astfel, al cincilea titlu de golgeter, primele trei fiind cucerite cu Sporting Gijon. În schimb, în ceea ce îi privește pe răpitorii săi, atacantul a renunțat la acuzații și inclusiv la suma pe care trebuia să o primească de la ei, mulți afirmând ulterior că suferă de Sindromul Stockholm și că și-a creat o legătură afectivă cu cei care l-au sechestrat.
S-a stins din viață în februarie 2018, în urma unui infarct, la 68 de ani, după ce supraviețuise cancerului în 2008.
35de meciuri și 8 goluri are Quini la naționala Spaniei
Citește și alte povești speciale:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”