Articol de Răzvan Luţac - Publicat miercuri, 10 mai 2017 12:35
Mâine, cu începere de la ora 12:30, sala de sport a Colegiului Național de Informatică "Tudor Vianu" va găzdui ediția cu numărul 30 a meciului dintre profesorii și elevii liceului.
Evenimentul marchează finalul clasei a 12-a pentru liceeni, care își întâlnesc profesorii, foști absolvenți și personalități din fotbal într-un spectacol plin de tradiții și povești.
Mâine vor fi prezenți un fost și un actual arbitru de top din Liga 1, Ion Crăciunescu și Alexandru Tudor.
Fondatorul și organizatorul partidei încă din 1988, profesorul de informatică Marcel Homorodean, povestește cum i-a venit ideea meciului deosebit.
"Era 1988, în comunism, și citisem ceva despre celebra cursă de canotaj Cambridge versus Oxford, una care consumase peste 100 de ediții. Reacția a fost <Wow, cât de tare!>.
Mi-am zis să fac și eu o trăsnaie d-asta. Doar că noi n-avem fluviu sau râu pe lângă liceu, așa că ne-am orientat către fotbal. Am vorbit cu profesorii, au fost de acord. Profesori de matematică, domnul Theodor Boșneag, germană, Wolfgang Koch, directorul Ilie Grigore, Ion Rizescu de română sau Dan Grigoriu de informatică. De la toate catedrele (foto jos)", rememorează Homorodean.
5 POVEȘTI: DE LA PROFESORUL RUȘINAT LA DOCTORIȚA LEȘINATĂ
- Profesorul rușinat
La chiar prima ediție, unul dintre profesori n-a dorit să joace. "Nu mă fac eu de râs în fața elevilor", a spus acesta. Doar că s-a prezentat.
"După meci, a venit la mine și mi-a propus să facem partida și în anul următor. Venise încântat de la oră. <Ce fuleu, ce șut!>, i-au spus, distrați, elevii. I-a plăcut mult", își amintește Homorodean.
2. Ajutați de FRF!
Acesta continuă: "A doua ediție a fost una VIP, să-i spunem așa. S-a implicat chiar Mircea Angelescu, președintele Federației, care ne-a adus echipamente, după ce în prima ediție veniserăm cu ele de acasă.
Arbitru a fost Dan Petrescu <Fibră>, care a participat, apoi, la multe ediții", spune Homorodean.
3. Simularea buclucașă
În alt an, Marcel Homorodean a speriat-o pe doctorița școlii. "Pentru a face spectacol, am simulat și m-am prefăcut leșinat. Elevii au venit și m-au pus pe targă.
Aflată în sală, doctorița școlii s-a speriat când m-a văzut. I s-a făcut rău. M-am dus la ea să o conving că n-am nimic, era aproape de leșin!".
4. Alexandru Tudor, strict
De când meciul este arbitrat de Alexandru Tudor, cartonașele roșii au început să se înmulțească :)
"Tudor ne-a cerut, încă de la prima ediție, foaie de arbitraj. Am fost și eu eliminat de câteva ori", se amuză Homorodean.
5. Bătut cu tăblița de fair-play
La una dintre ediții, Marcel Homorodean a primit o pancartă pe care scria "Fair-Play".
"Făceam turul sălii, în aplauzele tuturor, cu acea plăcuță. Până când unii elevi au chicotit. I-am fugărit pe tot parchetul cu pancarta de Fair-Play, e o scenă pe care n-am s-o uit prea curând", conchide profesorul de informatică.
5 TRADIȚII RESPECTATE
- Indiferent de scor, la final se execută lovituri de pedeapsă;
- O bătaie generală, ce-i drept, regizată, în care profesorii și elevii se împing și se tăvălesc în hohotele spectatorilor;
- Meciul între fete și băieți, care are loc înaintea partidei principale;
- Zidul: întreaga echipă a elevilor se pune în fața porții la o lovitură liberă executată de profesori;
- Oaspeți: în trecut, Dan Petrescu "Fibră", Miodrag Belodedici, în prezent Ion Crăciunescu și Alexandru Tudor
"Cea mai mare bucurie e că, pornind de la ideea Cambridge - Oxford, am avut absolvenți care au jucat în acest meci și apoi au ajuns la una dintre cele două universități. Îi mulțumesc și doamnei director Corina Vinț pentru sprijinul în organizarea meciului"
Marcel Homorodean, profesor de informatică CNITV
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!