Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 ianuarie 2021 21:30
Eduard Novak, noul ministru al tineretului și sportului, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism şi singurul campion paralimpic din istoria României, vorbește deschis despre planuri și schimbări și se declară convins de faptul că poate să facă lucruri bune pentru sportul românesc
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Până vă terminați mandatul de ministru vom avea și noi o sală în București?
- Dacă situația politică mă va ajuta să stau cât mai mult cu siguranță vom avea o sală de sport în București. Noi n-avem niciun patinoar! Îmi doresc să fie un moment zero și am scris în biroul meu: "Target 2021, strategia sportului românesc". Vreau ca la sfârșitul anului vreau să pun pe masa Parlamentului o nouă lege a sportului. Care va conține toată structura. Unde ne dorim să fie sportul românesc în 2032? Ne dorim în primii 15 pe tabelă? De câte medalii avem nevoie? Cu ce sporturi? Cât ne costă? Totul creat până jos, plecând de la copii, tineret, toată structura.
- Planul numărul unu al ministrului Novak care este?
- Trebuie să ajungem într-un punct zero. Momentan sunt o echipă care joacă de una singură! Dacă vrem rezultate toți trebuie să avem rolul nostru și atribuții, și să ne asumăm! Dacă nu credeam într-un reviriment altfel nu mă implicam. Credeți-mă! Voi face tot cu puterile mele și cred că o să fac!
- Primul proiect care-l puneți pe picioare care o să fie?
- Deja am dat la tradus "Strategia sportului maghiar". Vreau să găsesc cea mai bună formulă pentru o comisie și trebuie să facem o scanare a sportului românesc. Patrimoniu, care este funcționalitatea cluburilor de stat. Trebuie gândit ca toată țara să fie funcțională.
- Ăsta e un lucru bun.
- Acum, vin structurile la noi. Le finanțăm, iar le finanțăm, iar le finanțăm, dar cât primim înapoi? Noi în momentul actual așteptăm să vină unii președinți de federații cu niște proiecte. Deci noi depindem de niște președinți care au bunăvoința sau nu o au. Eu cred că noi trebuie să trasăm direcția. Ministerul trebuie să traseze direcția! Domnilor, ăsta-i targetul, vă rog, aliniați-vă! Numai așa putem ajunge la rezultate. E ca și cum antrenorul așteaptă sportivul să-i spună că "azi fac 10 kilometri" sau că "n-am chef"!
- Toată lumea la început de an așteaptă finanțare!
- Avem nevoie de toate posibilitățile de finanțare. Dar în prima fază mi-aș dori să cheltuim sursele noastre cât mai bine. În contextul actual în care sunt și în care lucrăm, dacă aș obține o finanțare de două ori mai mare decât este astăzi, credeți-mă că rezultatul va fi la fel. N-ar schimba cu nimic! Din 118 structuri, cam 20 folosesc bine bugetul pe care-l au. Restul, nu știu! Important e ca de la 20% să ajungem la 50-60% și abia atunci putem vorbi de o atragere mai mare a fondurilor.
- Alt plan?
- Strategia și tot ce înseamnă schimbarea Legii sportului trebuie lucrat îndeaproape cu Ministerul Educației și cu cel al Finanțelor. Și așa trebuie făcute toate, într-o armonie!
- Vă gândiți să prioritizați într-un fel finanțările?
- Eu cred că sporturile trebuie să fie prioritizate. Nu o să avem niciodată bugetul în care să finanțăm toate sporturile. Este imposibil. Trebuie să vedem sporturile care ne pot produce cât mai multe medalii. Și în cadrul familiei, trebuie să mănânce cel care are grijă de familie. Cel care aduce! Noi dacă-i luăm sursa de alimentație nu mai are loc de muncă, nu mai poate să producă și restul mor. Așa suntem și noi. Dacă nu producem rezultate la cel mai înalt nivel despre ce mai vorbim?
- Sunteți pus pe schimbări majore. Sper să vă și iasă!
- Anul ăsta nu putem să avem schimbări majore. Metodologia este deja elaborată, însă mi-aș dori să intervin pe metodologie și vreau ca fiecare federație să cheltuiască obligatoriu o parte din buget pe copii și juniori. Obligatoriu! Iar sportivii calificați la Jocurile Olimpice să aibă toate condițiile de pregătire ca să poată ajunge acolo în cea mai bună formă.