Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 28 noiembrie 2024 14:10 / Actualizat joi, 28 noiembrie 2024 14:13
Cea de-a 3-a ediție a Romania Active Health&Fitness Business Summit 2024 a dezbătut teme care dau de gândit din industrie, una care produce peste 1,1 triliarde dolari la nivel global
Vrem să trăim mai mult, mai bine, mai sănătos. Să arătăm mai bine, pe cât posibil. Să ne odihnim mai bine, să fim mai liniștiți. Uneori, folosim termenul "zen" ca un țel la care să ajungem. Vrem să avem o mai bună sănătate mentală și fizică. După caz, să îmbătrânim mai lent și mai frumos.
Nu doar noi acordăm atenție acestor detalii, dar și ceea ce vine din urmă. Conform specialiștilor, reprezentanții Generației Z este tot mai atentă la sănătatea mentală decât orice altă generație dinainte.
De aceea, și în România, industria de health&fitness este în continuă expansiune. S-a dezvoltat mult. Specialiștii din domeniu vorbesc de suma de 6 miliarde de dolari ca fiind contribuția acestei industrii la bugetul României.
Ieri, la Nord Events Center din București, a fost a 3-a ediție a Romania Active Health&Fitness Business Summit 2024. Nume importante din domeniu au oferit prezentări de piață și au interacționat unii cu ceilalți. Inclusiv pentru a descoperi strategii aplicabile în viitorul apropiat pentru dezvoltarea afacerilor.
Jumătate dintre români sunt și supraponderali și nici nu fac sport deloc, un sfert dintre copii suferă de obezitate
Kent Orrgren, președinte Romania Active, membru în consiliul Europe Active și CEO WorldClass(România) a oferit niște cifre alarmante, care ne mai trezesc la realitatea crudă:
- 58 % dintre români sunt supraponderali
- 63 % nu fac niciun sport
- 51 % dintre români ignoră orice fel de activitate fizică.
- 23 % dintre copii suferă de obezitate infantilă.
50la sută dintre cei ce-și fac abonament pe termen lung, jumătate de an sau 12 luni, renunță la a mai merge la sală în primele șase luni
Piața de fitness este în creștere: cum poate influența AI viața unor angajați
Cosmin Nae (Quantix, Kantar) a continuat și a vorbit despre estimările celor din industrie. S-au făcut câteva cercetări în piață, printre antreprenorii ce dețin cluburi de health&fitness.
Așa cum a spus unul dintre jucătorii importanți din domeniu, piața este în continuă creștere, chiar dacă AI (Inteligența Artificială) "este un obstacol, ar putea duce la unele disponibilizări de personal".
- 71,4 % au văzut o creștere față de 2023
- 75 % văd o creștere/tendință temperată în viitorul apropiat, nu vor fi creșteri accelerate
- 75,9 % au crescut încasările în 2024
- 85 % cred că va crește numărul de cluburi
Cum influențează mersul la sală prevenirea unor boli
Ovidiu Tisler (CEO McKinsey) a vorbit despre detalii ale ecosistemului wellness.
"După Covid, trend-ul mondial este: "Sportul e parte din ceea ce sunt/cine sunt". Nu este doar un simplu mers la sală", a explicat Ovidiu Tisler.
Omul de afaceri a emis și un pronostic pentru viitor: "Suntem de părere că în două decenii se va recupera decalajul față de Occident, dacă totul va funcționa la aceeași parametri".
Chiar dacă România a pierdut 4 milioane de locuitori în ultimele două decenii, care au ales calea străinătății, iar estimările arată că vom fi aproximativ 16 milioane de conaționali pe teritoriul țării în 2050.
- 20-30 % - se diminuează riscul unui deces, cauzat din orice motiv
- 22-38 % - se diminuează riscul unei boli cardiovasculare
- 12-21 % - se diminuează riscul unui cancer la sân, cel mai "comun" cancer pentru femeile din România
- 30 % - se diminează riscul dacă activitatea fizică există după diagnosticul problemelor colorectale, în top 3 al cancerelor "obișnuite" la bărbații din România
34de ani era media de vârstă a românilor în 2000
43de ani este media de vârstă a românilor în 2024
Ce ați alege între o pastilă de slăbit și mersul la sală, cu efort maxim, de 3-4 ori/săptămână?
Alexandru Lascăr (președinte executiv Romania Active, CEO și co-fondator StayFitGym) a deconspirat câteva cifre, uluitoare, atunci când a vorbit despre creșterile uriașe din industria de fitness, wellness și mindfulness.
„Piața fitness globală este de peste 1,1 triliarde de dolari! Peste IT, peste piața agricolă, decalajul este uriaș. Se estimează o creștere anuală, globală, între 5 și 10 la sută", a spus Alexandru Lascăr.
- 10 % vin la sală pentru definire
- 55 % pentru controlul greutății, să piardă în greutate, în cea mai mare parte.
Un alt detaliu, uluitor: piața globală a medicamentelor de slăbit va fi de 50 de miliarde de dolari în următorii cinci ani. Cu o rată de creștere anuală de 14 %. Adică medicamente pentru tratamentul diabetului de tip 2, folosite și pentru a scădea în greutate.
Un alt exemplu: există o creștere de 40% în societatea americană a folosirii medicamentelor de slăbit. Injectabile, în cea mai mare parte. Un tratament de acest gen costă între 500 și 600 de dolari pe lună.
Sunt multe vedete care fac reclamă la astfel de medicamente, de exemplu Oprah Winfrey, care asigură că poți slăbi fără probleme. "Este o luptă pe care noi, cei din fitness, s-ar putea să o pierdem. O pastilă care să slăbești vs 3-4 zile pe săptămână la sală, cu rezultate doar în timp și cu efort maxim.
Ar trebui să ajungem la o cooperare cu Big Pharma, altfel duelul va fi pierdut din start. Oricum, trend-ul general este de a reveni la ideea slim fit. Mănânci sănătos și ai un stil de viață sănătos", a mai transmis Alexandru Lascăr