Articol de Mirela Neag - Publicat joi, 07 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 07 iunie 2012 01:55
FR de Hochei pe Gheaţă nu poate justifica nici unul dintre cei 33 de "olimpici" înscrişi la Bacalaureatul special. Mai mult, 6 dintre aceştia nici măcar nu practică hocheiul
Miza Bacalaureatului Olimpicilor consta, atît pentru elevi,cît şi pentru părinţi, într-un examen mai facil, mai uşor de luat decît cel din sesiunea normală. Fapt confirmat şi de rata mare de promovabilitate din anii trecuţi. În 2011, dintre cei 600 de "olimpici", doar 7 au picat Bac-ul, restul de 99% fiind admişi. Aşa se explică şi creşterea exponenţială a numărului de candidaţi înscrişi de la un an la altul. Dacă în 2008 au dat Bac-ul 203 "olimpici", acum s-a ajuns la 926.
Sportiv cu concurs internaţional în iulie
Olimpici sau neolimpici, aflaţi în loturile naţionale sau lărgite, sportivii care se pot înscrie la sesiunea specială a Bacalaureatului trebuiau să îndeplinească, conform legilor şi ordinelor Ministerului Educaţiei, o condiţie majoră. "Să participe la o competiţie internaţională care se desfăşoară în perioada sesiunii normale de bacalaureat", acesta fiind şi motivul pentru care MECTS organizează examen special de Maturitate pentru sportivi, în fiecare an şcolar.
"14 federaţii sportive au probleme cu listele de sportivi", a declarat în week-end-ul trecut ministrul Liviu Pop. Printre acestea se află şi Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, care are mari probleme cu a-şi justifica cei 33 de "olimpici" înscrişi la Bac, în condiţiile în care prima competiţie internaţională la care participă loturile naţionale Under 20 şi Under 18 este programată abia în luna decembrie! Conform site-ului FRHG, lotul U18 abia a fost convocat într-un cantonament de pregătire fizică, iar cel U20 va intra în august în primul stagiu pentru noul sezon.
Şase hocheişti "falşi"
Problemele acestei federaţii nu se termină însă aici. Printre cei 33 de hocheişti care au susţinut bacalaureatul la sesiunea specială de la Bacău se află şi 6 "intruşi":
- Marina Raluca Tudorache (Şc. Superioară comericală Nicolae Kretzulescu, Bucureşti), care, spun surse din FRGH, nu a practicat niciodată sportul cu pucul. Este, în schimb, "fata unui bun prieten al secretarului general Marius Gliga";
- Georgiana Adelina Marin (Colegiul economic Hermes, Bucureşti) - nu a jucat vreodată hochei pe gheaţă;
- Alexandru Marius Stan (Colegiul tehnic Traian, Galaţi) - nu a fost legitimat la vreun club din România în ultimii 3 ani;
- Mihai Teodor Pătraşcu (Liceul Mircea Eliade, Bucureşti) - nu a jucat hochei în România în ultimii 3 ani;
- Vasile Ştefan Alexandru (Colegiul tehnic Dimitrie Leonida, Bucureşti) - nu a fost legitimat la vreun club în ultimii 3 ani;
- Bogdan Păun (Colegiul tehnic Anghel Saligny, Bucureşti) - nu a evoluat la vreun club din România în ultimii 3 ani.
În afara loturilor
Lista este completată cu alţi 6 hocheişti cu probleme: Răzvan Mario Drăghici, Florin Andrei Păpădie, Patricia Olivia Iliescu, Toma Predoi, Szabolcs Vaszi şi Ştefan Ştefănescu. Aceştia sînt hocheişti, dar nu au fost niciodată selecţionaţi în vreun lot naţional şi nici nu sînt angrenaţi în vreun program specific.
În concluzie, dintre cei 33 de hocheişti care au dat Bac-ul, doar 27 sînt cu acte în regulă, dintre care 21 se regăsesc în loturile naţionale sau lărgite. Printre cei din urmă se află şi Roberto Gliga (Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti), băiatul secretarului general FRHG, Marius Gliga, care a picat Bac-ul. Nici el şi nici restul colegilor săi nu au avut însă dreptul să susţină acum examenul de Maturitate, aflîndu-se în vacanţă competiţională cel puţin pînă în septembrie, cînd debutează noul sezon intern.
"Comitetul Olimpic şi Sportiv Român nu are nici un centru olimpic de hochei pe gheaţă, deci nu finanţăm nici un sportiv junior sau senior în această disciplină"
Ioan Dobrescu, secretar general COSR
Ponta o premiază pe Melinte cu o funcţie!
Premierul Victor Ponta a semnat ieri decizia de numire a Doinei Melinte în postul de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenţiei Naţionale Anti-Doping. Fosta şefă a ANST se află în plin scandal mediatic declanşat de situaţia creată la Bacalaureatul olimpicilor 2012, examen la care s-au înscris fraudulos cel puţin 300 de elevi, printre aceştia numărîndu-se şi fiica sa, Dorina Daiana Melinte, deşi aceasta nu practică nici un sport. La sfîrşitul lunii mai, Ponta a decis ca Doina Melinte să fie înlocuită la ANST de către preşedinta FR Baschet, Carmen Tocală. După căderea Cabinetului Ungureanu, Melinte a plecat din PD-L şi s-a înscris în PSD!