GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  SPECIAL GSP

S-a întors directorul de achiziţii al lui Ridzi » "Colegul meu audiază Europa Liberă"

Articol de , - Publicat luni, 14 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 14 februarie 2011 12:44

Şeful investiţiilor din ANST, care este şi învinuit în "cazul Ridzi", a colaborat cu Securitatea de la vîrsta de 23 de ani

Marius-Mihail Mărcuţă. Un nume care nu spune mai nimic în lumea sportului românesc. Nu a cucerit nici o medalie, nu a practicat nici un sport. Mărcuţă este un funcţionar. A urcat sub reflectoare, pentru scurt timp, în vara anului 2009, fiind printre primii învinuiţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul "Ridzi-Zilele Tineretului". În calitate de şef al Direcţiei Generale de Investiţii şi Achiziţii în fostul Minister al Tineretului şi Sportului, Mărcuţă a întocmit dosarul privind organizarea evenimentelor de 2 Mai, care s-a finalizat, conform procurorilor, cu un prejudiciu de peste 400.000 de euro.

După un şi jumătate de cînd este cercetat penal de către procurorii de la DNA, pe numele lui Mărcuţă s-a deschis un nou dosar. De data aceasta de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care a demarat pe 1 februarie procedura juridică de constatare a calităţii de colaborator al Securităţii în ceea ce-l priveşte pe angajatul Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret.

Tînăr şi dedicat
Marius Mărcuţă este unul dintre foarte puţinii "decreţei" ai lui Ceauşescu care au apucat să colaboreze cu Securitatea. La Revoluţia din '89 abia împlinise vîrsta de 23 de ani. Conform dosarului CNSAS, Mărcuţă a fost recrutat în data de 31 ianuarie 1989, zi în care a semnat angajamentul cu Securitatea. Era tehnician horticol la ferma Beneşti din comuna Stănişeşti, judeţul Bacău.

 

"Datorită faptului că are o bună comportare în familie şi societate, că în anumite situaţii a luat din proprie iniţiativă atitudine împotriva unor persoane ce aveau preocupări negative, ne determină să apreciem că nu va refuza colaborarea organizată cu organele noastre", a scris lt.maj. Drăghin Constantin în raportul de recrutare din 25 ianuarie '89. Aşa s-a şi întîmplat şase zile mai tîrziu, cînd Mărcuţă, chemat fiind la sediul postului de miliţie Stănişeşti, a acceptat fără nici o împotrivire să devină persoană de sprijin a Securităţii. A primit un nume conspirativ: "Apostolescu".

Şi-a turnat şeful şi colegii
Mărcuţă a apucat să întocmească două note informative. Prima la două zile după ce a fost recrutat. Pe 2 februarie '89 l-a pîrît pe inginerul stagiar R.S. "Deşi nu se angrenează în comentarii tendenţioase, obişnuieşte să audieze programele transmise de postul de radio «Europa Liberă»". Dar "Apostolescu" nu se opreşte aici. În nota informativă adaugă şi faptul că audierile aveau loc la domiciliul surorilor inginerului şi că acest aspect mai era cunoscut şi de numita D. L.

În a doua notă informativă, Mărcuţă îşi toarnă şeful. "Numitul M. I., directorul fermei Beneşti, posedînd o armă de vînătoare, a căutat să facă o demonstraţie privind puterea de penetrare a unui cartuş Brening într-un copac, spre direcţia satului. Aceasta s-a întîmplat de faţă cu paznicul B. I., magazionera M. C. şi zilierul A. G."


În documentele depuse de CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti se arată şi faptul că toate persoanele pomenite de Mărcuţă în notele informative au intrat ulterior în atenţia organelor de miliţie, fără însă a se preciza dacă acestea au avut de suferit.

Mărcuţă a întrerupt colaborarea cu Securitatea în acelaşi an, în luna august, cînd "Apostolescu" a devenit membru PCR.

Mărcuţă, din nou director
Este unul dintre principalii învinuiţi penal, alături de Monica Iacob Ridzi, şi cariera profesională a lui Marius Mărcuţă nu a avut prea mult de suferit. Acesta nu a mai condus Serviciul de Investiţii şi Achiziţii doar pentru o scurtă perioadă de timp. Ministrul Sorina Plăcintă nu i-a prelungit delegarea pe postul de director, însă sub actuala organizare a ANST, Mărcuţă a revenit şeful acestui departament fără să dea însă vreun concurs. "Nu este o numire definitivă, ci una temporară", a explicat Doina Melinte, preşedintele ANST. În prezent, Mărcuţă participă şi la cursuri pentru înalţii funcţionari publici!


Hotărîre judecătorească
Noua lege a CNSAS prevede ca statutul de colaborator al Securităţii să fie declarat în urma unei decizii judecătoreşti. Dosarul lui Marius Mărcuţă a fost depus la Curtea de Apel Bucureşti, a doua înfăţişare fiind programată pe 12 aprilie.

CITEŞTE ŞI » Directorul de achiziţii al lui Ridzi devine directorul de achiziţii al lui Funeriu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”
Nationala
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (10)
 •  18 Ianuarie 2013, 09:57
Postat de pe 18 Ianuarie 2013, 09:56

Pai, bietul Marcuta, a fost politist din 1994 pe la Bacau. Plutonier la circulatie.

Nu cred. Vad ca instanta i-a dat castig de cauza si a decis ca nu a colaborat cu securitatea.Comentariul tău...

 •  18 Ianuarie 2013, 09:56

Pai, bietul Marcuta, a fost politist din 1994 pe la Bacau. Plutonier la circulatie.

alpin
alpin  •  14 Februarie 2011, 10:22

Mai, cum se adunara toti fostii securisti si colaboratori sub steagul singurului securist care nu a avut nimic comun cu Securitatea(!?): marele marinel de la Anvers!!!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează