GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REMEMBER

17 ani de la meciul naţionalei care ne-a întristat cel mai tare: eşecul cu Suedia din "sferturile" CM '94

Faza golului marcat de suedezul Kennet Anderson
Faza golului marcat de suedezul Kennet Anderson

Articol de GSP - Publicat duminica, 10 iulie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 10 iulie 2011 15:27

În urmă cu 17 ani o întreagă naţiune a fost alături de "Generaţia de Aur" a fotbalului românesc în cel mai important meci din istorie, cu Suedia, în sferturile Campionatului Mondial din Statele Unite

10 iulie 1994 este data la care România a fost la cîteva minute de o performanţă istorică: prezenţa în semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii.

Partida dintre România şi Suedia a rămas întipărită în mintea microbiştilor. Sau cel puţin faza golului marcat de suedezul Kennet Anderson, reuşită care a împins partida spre penalty-uri. Era minutul 115 atunci cînd masivul atacant blond s-a înălţat ca un zmeu şi l-a învins fără emoţii pe Florin Prunea, portarul din acel meci al "tricolorilor". Elevii antrenaţi de Anghel Iordănescu se aflau în avantaj din minutul 101, cînd Florin Răducioiu a marcat de la marginea careului, iar Schwarz a fost eliminat.

La loviturile de departajare s-au impus suedezii, ultimul penalty fiind ratat de singurul cîştigător a două trofee ale Cupei Campionilor la acea vreme: Miodrag Belodedici.

ROMÂNIA - SUEDIA 2-2 (1-1, 0-0), 4-5 l.d., 10.07.1994
Stadionul: Stanford Spectatori: 81.000 Arbitru: Don (Anglia). Au marcat: Răducioiu (88, 100)/ Brolin (76), K. Andersson (115). Departajare: 0-0 Mild, 1-0 Răducioiu, 1-1 K. Andersson, 1-2 Hagi, 2-2 Brolin, 3-2 I. Lupescu, 3-3 Ingesson, 3-3 D.Petrescu, 4-3 Nilsson, 4-4 I. Dumitrescu, 5-4 H. Larsson, 5-4 Belodedici.

România: Florian Prunea - Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Tibor Selymes - Dorinel Munteanu (84 Basarab Panduru), Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Ionuţ Lupescu, Ilie Dumitrescu - Florin Răducioiu. Selecţioner: Anghel Iordănescu

Nu exista "golul de aur"
În 1994 nu apăruse încă regula "golului de aur", care ar fi trimis România în penultimul act după ce Florin Răducioiu a înscris pentru 2-1 în minutul 101. Peste numai doi ani, finala Campionatului European din Anglia a fost decisă în urma unui gol de aur reuşit de germanul Oliver Bierhoff în poarta cehului Petr Kouba, trofeul fiind cîştigat astfel de nemţi după ce s-au impus cu 2-1.

În aceeaşi zi în care România pierdea dramatic cu Suedia, Bulgaria avansa în semifinale după 2-1 cu Germania. Suedia a cîştigat finala mică, învingînd echipa lui Stoichkov cu 4-0.

CE FAC ACUM JUCĂTORII ŞI ANTRENORUL DIN MECIUL CU SUEDIA:

Florin Prunea - S-a retras în 2006, evoluînd ultima oară la FC Naţional. După ce a lucrat în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în acest moment ocupă funcţia de manager sportiv la Astra Ploieşti.

Dan Petrescu - Este probabil cel mai de succes tehnician din Generaţia de Aur, el reuşind să cîştige Liga 1 pe banca Unirii Urziceni, în urmă cu trei sezoane. Acum el antrenează în Rusia, la Kuban Krasnodar.

Daniel Prodan - Fostul jucător al Stelei a fost cooptat de noul selecţioner, Victor Piţurcă, în stafful său şi se va ocupa de loturile naţionale de copii şi juniori.

Miodrag Belodedici - Fost cîştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua şi Steaua Roşie Belgrad, Belodedici a rămas în cadrul Federaţiei după ce şi-a agăţat ghetele în cui. Acum, el este director al centrelor de juniori ale Federaţiei Române de Fotbal

Tibor Selymes - Antrenează de doi ani, în acest moment fiind tehncianul Astrei Ploieşti, echipă care a înregistrat un salt valoric progresiv în ultimii doi ani.

Dorinel Munteanu - Alături de Dan Petrescu, este printre puţinii care au confirmat în catriera de antenor. În acest an, el a reuşit să cîştige pentru prima oară Liga 1, cu Oţelul Galaţi.

Basarab Panduru - După ce a antrenat, începînd din 2002, echipe ca Politehnica AEK Timişoara, FC Vaslui, Farul Constanţa şi Progresul Bucureşti, "Pandi" a ocupat funcţia de manager sportiv la Steaua. În acest moment, este comentator tv.

Gheorghe Hagi - Liderul "tricolorilor" de la turneul din Statele Unite s-a apucat de antrenorat în 2001, cînd a preluat naţionala României, dar mandatul său a fost scurt. A pregătit apoi pe Galatasaray şi Bursaspor, în Turcia, apoi pe Poli Timişoara şi Steaua în Liga 1. La începutul anului s-a întors la Istanbul, pe banca Galatei, dar nu a confirmat. Astfel că acum se dedică Academiei pe care a deschis-o la Constanţa.

Ionuţ Lupescu - A devenit director general al Federaţiei Române de Fotbal, iar din 2008 ocupă şi postul de membru al Comitetului Tehnic şi de Dezvoltare al FIFA.

Gică Popescu - Spre deosebire de colegii săi de generaţie, Gică Popescu a preferat să stea departe de terenurile de antrenament şi a devenit impresar.

Florin Răducioiu - Răducioiu şi-a încheiat cariera în 2004, la echipa franceză de amatori US Créteil-Lusitanos. Acum locuieşte în Monaco, alături de familie, şi a pierdut contactul cu lumea fotbalului

Ilie Dumitrescu - Fostul internaţional român şi-a făcut un renume ca antrenor în Grecia, pregătind de-a lungul timpului nu mai puţin de 7 echipe din camponatul intern. După experinţa de la Steaua, de la finalul lui 2010, nu a mai pregătit însă nici o echipă şi a devenit comentator tv.

Anghel Iordănescu - Selecţionerul care a adus cele mai importante rezultate pentru România a renunţat la fotbal şi s-a dedicat politicii. El este senator în Parlamentul României.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (8)
dorindeva
dorindeva  •  10 Iulie 2011, 16:17

Multi vorbesc doar ca sa se afle in treaba. Priviti imaginea si refaceti traseul mingii aceleea ucigatoare. Minge aruncata de la mare distanta, la disperare, cu inaltime, spre careul nostru. Era suficient ca unul din cei trei fundasi sa-l fi incurcat putin pe Kennet Anderson, astfel incat sa nu-i mai iasa pasii si acum totul era OK. Deci nu trebuie sa punem toata vina in carca lui Prunea, acelasi Prunea care la o faza imediat urmatoare a scos doua mingi din bara in bara in acelasi minut. Cat despre Iordanescu, intreb. La meciurile cu Columbia si Argentina a fost bun sau slab antrenor? Normal, a fost bun ca am castigat. Daca bateam si Suedia era cel mai bun, asa... Asa-i la noi.

axg87
axg87  •  10 Iulie 2011, 15:52

voi toti care il criticati pe prunea va recomand sa revedeti acel meci. In primele 90 de minute suedezii au jucat impecabil iar prunea a scos vreo 7-8 goluri ca si facute. Daca era alt portar pierdeam meciul in timpul regulamentar, nimeni nu mai injura portarul si eram multumiti ca am jucat sferturile.

grizonatu1
grizonatu1  •  10 Iulie 2011, 15:35

Toata lumea este de acord ca Prunea ne-a ingropat .Cred ca era in stilul lui suedezii i-au dat shpaga ca sa le dea meciu

Vezi toate comentariile (8)
Comentează