Articol de GSP - Publicat sambata, 22 decembrie 2018 12:36
Au trecut 29 de ani de la Revoluție! A fost ziua când România a scăpat de dictatorul Nicolae Ceaușescu.
Sportul Popular redevenea oficial Gazeta Sporturilor! "Trăiască România! Tăiască poporul - liber, demn și suveran!", era mesajul transmis de jurnaliștii ziarului pe 24 decembrie 1989, chiar în Ajun de Crăciun. A fost primul număr al ziarului. S-a încercat apariția pe tarabe pe 22, dar a fost imposibil.
În primul editorial de după căderea regimului comunist, Ovidiu Ioanițoaia, scria pe prima pagină un text dedicat cititorilor, "Țară nouă, ziar nou!".
"Acum, când viața se luptă să reintre pe făgaș normal, înfruntând încă demența disperată a slugilor tiraniei, ne simțim datori să recunoaștem că nu o dată, de-a lungul atâțior ani de benză și umilință, am fost siliți să inducem în eroare, să vă mințim. Adeseori, una am văzut și alta am scris, pentru că așa ni s-a cerut și așa ni s-a impus printr-un joc al culiselor și al orgoliilor neînchipuit de agresiv și de vast. Care v-a înșelat pe dumneavoastră, cititorii, și ne-a dezgustat pe noi, nu doar întrebați, ci și întrebători, cu privire la sensurile unei meserii care risca să-și piardă tocmai rațiunea ei fundamentală: oglindirea adevărului!
A venit însă, pentru că trebuia să vină, momentul adevărului. Din acest motiv, am hotărât ca unei Țări noi să-i punem la dispoziție un ziar nou, reîntorcându-ne la numele lui inițial și încă viu, neuitat, de Gazeta Sporturilor. Continuind astfel o tradiție a presei sportive specializate, întemeiată de noi încă în 1881, fiind una dintre primele din lume! Și sperând să revenim, cât de curând, la formatul mare, din totdeauna familiar presei române, cititorilor ei.
Din păcate, în ciuda repetatelor încercări, n-am putut scoate acest număr imediat, vineri spre sâmbătă, cum l-am scris, în condițiile dramatice de la sfârșitul săptămânii drumul dintre redacție și tipografie fiind imposibil de parcurs. Vă cerem, deci, iarăși, îngăduință și vă solicităm înțelegere și încredere. Până deunăzi, când legi strâmbe sau strâmbate tutelau realitatea românească, ne-am fi luat un angajament solemn. Dar ne-am săturat, ca toți ceilalți, de promisiuni umflate și cuvinte goale. Fie ca de azi înainte faptele să vorbească pentru noi!"