Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 18 august 2020 17:13 / Actualizat marti, 18 august 2020 20:03
Fostul fotbalist Adrian Șomlea a rămas fără piciorul drept după ce, în 1996, a suferit o fractură de tibie și peroneu la un meci din liga județeană. Hagi și alți internaționali l-au sprijinit ani la rând pentru a trece peste momentele cumplite.
Recent, Șomlea a trebuit să plece de la Arieșul Turda (L3), unde era director sportiv, după ce vicepreședintele Adrian Sălăgean, consilier local PSD, l-a jignit și l-a umilit pe seama handicapului său.
Pot fi rezumate în numai patru date calendaristice destinul crud al unui om și felul în care compatrioții îi privesc suferința?
27 septembrie 1996. Adrian Șomlea e fotbalist în liga a patra la Cimentul Turda. Are 23 de ani și un viitor plin de speranțe. O ciocnire aspră dintr-un meci de județ schimbă însă brutal viața lui și a familiei.
„Era aproape sfârșitul partidei. Am dat într-o minge și adversarul a venit peste mine și m-a contrat. Am simțit că s-a întâmplat ceva! Ceva rău! Mi-am prins piciorul și abia atunci am realizat cât de grav era”, spunea Șomlea la circa un deceniu după ce o fractură de tibie și peroneu, tratată cu neglijență, îl condamna să rămână fără un picior. Dreptul! Amputat de sub genunchi!
Șomlea: „Hagi mi-a salvat familia!”
Decembrie 2007. Hagi ajunge la Cluj pentru a-și lansa unul dintre DVD-urile despre cariera lui. Din public apare Șomlea, care îi cere un autograf pe un tricou al lui Galatasaray, primit în anii anteriori de la Iulian Filipescu. „Cu prietenie, pentru Șomlea”, scrie Gică pe echipamentul clubului turc unde a făcut istorie.
La final, Adrian dezvăluie că, discret, Hagi i-a trimis lunar într-un cont câte 300 de euro timp de 9-10 ani ca sprijin în perioada cumplită traversată. „Mi-a salvat familia! M-a ajutat să le pot oferi o educație copiilor mei”, puncta Șomlea cu emoție. Nu-l mai întâlnise niciodată personal, totul fusese un gest de la distanță, din inițiativa lui Hagi, mișcat la vremea respectivă de drama lui Șomlea.
Iulie 2010. Un grup de oameni de afaceri din Turda pune bazele Școlii de Fotbal „Adrian Șomlea”, fostul fotbalist e cooptat în staff, iar proiectul juvenil pornește la drum, cu Gheorghe Tothăzan președinte. Pe traseu, printr-o asociere cu alte două formații din oraș, clubul devine Arieșul Turda, e preluat în 2016 de autoritățile locale, care asigură un buget anual de circa 250.000 de euro și ajunge în L3 cu trupa de seniori.
Șomlea se ocupă de juniori sau de echipa mare, ca director sportiv, plus președinte preț de un an și jumătate, după ce Emilian Dolha, fostul goal-keeper al Rapidului, a refuzat să mai preia postul, așa cum era prevăzut în proiect.
Cuvinte greu de reprodus, adresate lui Șomlea la Turda
9 iulie 2020. Șomlea descrie pe pagina sa de Facebook o întâmplare șocantă petrecută la club, care-l determină să se retragă după 10 ani petrecuți la gruparea turdeană. Sub titlul „Fotbal sau nesimțire?”, postarea sună astfel:
„Dacă în trecut s-au folosit tot felul de amenințări, jigniri sau alte cuvinte greu de reprodus, printre care citez «să mă S...I în P...A cu grupele tale de copii și juniori, du-te la medic, du-te la preot, te duc cu mașina să am loc de parcare asigurat (persoane cu handicap), hai să dăm întrecere», ieri la ședința unde au participat toți angajații, au fost păreri pro și contra, spuse pe un ton civilizat până la un moment dat când o persoană din conducerea clubului a început să folosească amenințări și cuvinte obscene la adresa mea.
Citez: «M-am săturat de figurile tale, du-te în P...A mea, ai grijă, îi F..T în C..R pe toți cei fără un picior». Poate avem uneori păreri diferite, poate uneori toți mai greșim, dar să se ajungă la asemenea vorbe cred că s-a întrecut măsura bunului simț. Persoane care sunt puse să conducă și să administreze destinele fotbalului din bani publici au asemenea comportament, înseamnă că suntem pe drumul cel bun!
Cu toate acestea, o să încerc să merg înainte, să-mi fac treaba cât mai bine și o să-mi exprim părerile într-un mod civilizat. Vă spun doar atât: SĂ VĂ FIE RUȘINE, dar nu cred că aveți!”
La câteva zile după incidentul brutal, Șomlea e încă marcat de ieșirea sălbatică a unui conducător, al cărui nume refuză însă să-l rostească. „N-aș dori să mai batem monedă pe chestia asta! Vreau să uit! Și-așa mi-a fost foarte rău, am avut tensiune mare, așa că, împreună cu familia, am decis să fac un pas înapoi, fiindcă sănătatea e mai importantă decât orice”, spune Șomlea în apartamentul său din Turda.
El susține că tensiunile s-au acumulat în timp, au mai existat și alte contre, dar episodul de la începutul lunii iulie a pus capac: „Au fost neînțelegeri pe teme fotbalistice, mi-am expus cu onestitate punctul de vedere, accept că pot apărea momente mai dure în viața unui club, dar, din păcate, s-a ajuns prea departe. Multe dintre discuții porneau de la faptul că se neglija centrul de copii și juniori, pe care l-am apărat de fiecare dată, pentru că tinerii au fost esența acestui proiect.
Am tot sperat că lucrurile se vor așeza, dar jignirile, amenințările și cuvintele urâte au devenit din ce în ce mai multe, culminând cu derapajul total pe care l-am relatat și pe Facebook. M-a afectat foarte tare, pentru că s-a întrecut orice limită!”.
Persoana în cauză, Adrian Sălăgean
Dincolo însă de discreția și rezerva lui Șomlea de a rosti nume, cine e totuși cel care, printr-un discurs suburban, l-a determinat să plece din club pe ex-fotbalistul suferind? Presa locală speculează că ar fi vorba despre vicepreședintele Adrian Sălăgean, consilier local PSD, reprezentant al autorității în conducerea grupării și personaj lipit și la alte scandaluri din club, respectiv suspiciuni de implicare în pariuri, certuri virulente cu jucătorii și contre tăioase cu părinții unor juniori.
Sălăgean nu neagă incidentul, dar spune că „a fost doar o discuție mai bărbătească, la care au existat și vreo zece martori. Între doi bărbați mai poți scăpa și niște cuvinte mai apăsate. Dar nu am folosit acele fraze apărute în spațiul public. Sigur, dacă scoatem din context, pot rezulta și astfel de exprimări, după interesul fiecăruia. Nu am ce să-mi reproșez”.
Șomlea: „Pe o proteză am plătit 10.000 de lei și am purtat-o doar vreo zece zile”
Turdeanul se confesează despre greutățile cu care se confruntă din punct de vedere medical: „Mi-au tăiat piciorul chiar de sub genunchi și a rămas acolo un bont foarte scurt. Au încercat să-mi păstreze articulația. Prima proteză îmi făcea rană după ce mergeam câțiva pași. Pe o alta am plătit 10.000 de lei și am purtat-o doar vreo zece zile, fiindcă-mi apăreau niște bășicuțe, care se spărgeau și iar făceau rană.
Am utilizat până acum vreo patru proteze. Una bună te poate ține și opt-zece ani. Pe cea actuală o am printr-o fundație din Italia. Mai des trebuie să schimb ciorapul de silicon pe care-l trag peste picior ca element de protecție. Costă aproximativ 1.000 de euro și trebuie pus altul cam la fiecare doi ani”.
Șomlea: „Nu m-ar fi lăsat la Adunarea Generală FRF, fiindcă știau că votez cu Lupescu”
Șomlea povestește că un episod tensionat s-a petrecut inclusiv cu ocazia alegerilor președintelui FRF, în 2018: „Eu credeam în proiectul lui Lupescu, al Generației de Aur, și aș fi votat cu Ionuț nu din vreun interes ascuns, ci, pur și simplu, din sentimentul de încredere față de acest om. Și aveam argumentele mele. De aici, s-au iscat în club discuții neortodoxe, cam același vocabular, dar nu dus atunci la extrem.
Eram președinte interimar, aș fi mers probabil la Adunarea Generală de alegeri, dar m-am retras în februarie, cu vreo două luni înainte de scrutin, pentru că nu mai voiam să răspund sub semnătură de anumite chestiuni din club. Finalmente, a mers noul președinte la Adunarea Generală. Au evitat să mă delege pe mine deoarece intuiau că, indiferent de mandat, aș fi votat oricum pentru Lupescu”.
Șomlea: „Mulțumesc încă o dată celor care m-au ajutat!”
După tragedia din 1996, Șomlea a fost ajutat nu doar de Hagi, ci și de mulți alți foști internaționali, de la Gică Popescu și Vlădoiu până la Filipescu, Ganea sau Trică. Dulca a acceptat chiar să devină nașul fetei lui, Diana.
„Am trăit momente extrem de grele în primii șapte, opt ani după accident. Nu mă puteam deplasa, aveam nevoie de medicamente speciale, soția a născut primul copil imediat după ce s-a petrecut nenorocirea și trebuia să ne ocupăm de creșterea lui. Iar sprijinul foștilor jucători, ca și al familiei, m-a ajutat să trec mai ușor peste probleme și să încep o viață nouă. Le mulțumesc încă o dată tuturor celor care m-au sprijinit!”, spune Șomlea.
Fiica, pe Facebook: „Tată, sunt oameni de nimic!”
Pe pagina de Facebook a lui Adrian Șomlea a postat un mesaj inclusiv fiica acestuia, Diana Horvath: „Deși mulți sunt de părerea ta, tată, ești singur în lupta pe care o duci pentru a schimba ceva în bine, deoarece celorlalți le este frică să spună cu voce tare ceea ce gândesc. Mare păcat. Dacă și alții ar fi luptat alături de tine, nu s-ar fi ajuns în situația asta.
Eu știu foarte bine de câte ori ai venit acasă de la ședințe dezamăgit că nu ai reușit să schimbi nimic, eu știu foarte bine cât de mult te macini zilnic pentru a face ceva frumos în locul care îți este atât de drag (pe terenul de fotbal), eu știu cât de dedicat ești în ceea ce faci și cât de mult iubești fotbalul. Să le fie rușine tuturor celor care își bat joc de ceea ce încerci să creezi și celor care nu îți apreciază munca. OAMENI DE NIMIC! Continuă să speri, nu e totul pierdut!”.
Mulți ani nu s-a aflat de gestul lui Hagi de a mă ajuta lunar cu bani. Nu și-a dorit să se știe, dar m-am simțit dator să fac public, la un moment dat, gestul lui ca să cunoască lumea ce fel de om este. Știu că n-are nevoie de aprecierile mele, dar așa am simțit atunci. Încă mai schimbăm mesaje de Sărbători, de zilele de naștere, dar nu mai mult, pentru că nu vreau să deranjez
Am nevoie de o pauză ca să-mi pot reveni după ce am trăit în ultimele luni la club. Nu mă văd muncind în altă parte decât în fotbal și sper să găsesc alt job în domeniu. Dacă nu, va trebui să mă reorientez, fiindcă sunt o persoană activă, sociabilă, nu vreau să mă plictisesc în casă, ci-mi doresc să-mi văd de viață și de familie
Îmi plac Man și Coman din fotbalul românesc. Au calități și pentru fotbalul internațional. Pentru mine, FCSB înseamnă Steaua. Sunt, poate, și un pic subiectiv, fiindcă am dat acolo un portar născut în 2003, pe nume Dragoș Jișa. E un băiat foarte bun
- Adrian Șomlea
A fost vorba de o neglijență, pentru că nu trebuia să se ajungă în stadiul în care să-mi fie amputat piciorul. Eram în formă, eram golgeterul echipei și, ca orice tânăr de 23 de ani, mă visam pe culmile gloriei. Apoi, a urmat o perioadă cumplită
- Adrian Șomlea, 2010
Mai multe știri de actualitate:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”