Articol de Bogdan Fechită - Publicat miercuri, 30 octombrie 2019 12:23
GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: CA Oradea, echipă care a fost campioană atât în Ungaria, cât și în România!
CAO vine de la Club Athletic Oradea și e una dintre cele mai vechi cluburi din România. A apărut în 1910 la Oradea, pe atunci când Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și a rămas în istorie ca una din puținele echipe care a reușit să câștige titlul în două țări diferite. În Europa, doar Rapid Viena a mai câștigat titlul în două țări: Germania și Austria.
Perioada austro-ungară
Primul nume al echipei a fost Nagyváradi Atletikai Club și a fost o consecință firească a faptului că în Oradea se juca fotbal încă din 1902, această disciplină sportivă fiind adusă de studenții care se întorceau de la studii din occident. Fotbalul nu se juca, însă, în mod organizat, ci între echipe de prieteni formate ad-hoc, așa că abia o dată cu apariția clubului care va reprezenta orașul lucrurile au început să fie mai stabile.
Primele meciuri s-au jucat cu echipele celorlalte orașe din Transilvania: Kolozsvár (Cluj-Napoca) sau Temesvár (Timișoara). Pe urmă, clubul a fost afiliat la Federația Ungară de fotbal, iar culorile au fost stabilite: alb-verde.
Potențialul echipei avea să fie confirmat la doar o lună după înființare când s-a impus cu 8-0 în fața formației britanice Bishop Auckland, campioana Ligii Nordului în acea perioadă, care se afla în turneu prin zonă.
Până la Primul Război Mondial, CA Oradea a jucat doar la nivel local și regional, participând într-o divizie a ligii de sud a Ungariei. În 1914 a devenit campioană a diviziei și avea posibilitatea de a juca la Budapesta la turneul final unde putea câștiga titlul de campioană națională, însă turneul a fost anulat ca urmare a izbucnirii Conflagrației Mondiale.
Primele dueluri în România
După Primul Război Mondial, Transilvania a revenit României, iar din sezonul 1921/1922 CAO avea să participe în competițiile românești, deși era dominată în continuare de etnici maghiari. Prima participare nu a fost de bun augur: a fost învinsă în faza orășenească a orașului de Stăruința Oradea, apoi de Înțelegerea Oradea.
A reușit să ajungă la turneul final abia în sezonul 1923/1924, însă, după victorii cu U Cluj și Jahn Cernăuți, a pierdut finala în fața echipei Chinezul Timișoara, multiplă campioană la acel moment.
A urmat o altă perioadă de rezultate modeste, întreruptă de participarea în noua ligă națională reorganizată în sistem campionat, unde a ocupa locul 2 în 1933 și 1935. În 1939, clubul a retrogradat în Divizia B, unde avea să rămână până la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Revenirea la campionatul ungar
În august 1940, Transilvania a fost anexată prin Dictatul de la Viena și oferită de Hitler aliatului Ungaria, în timp ce România experimenta o dictatură militară.
Mulți fotbaliști au ales să treacă noua graniță formată și să evolueze pentru CA Oradea sau pentru echipe din Cluj Napoca, iar lotul orădenilor s-a întărit serios.
În primul sezon după revenirea la campionatul ungar, orădenii au jucat într-o ligă transilvăneană, după care au fost promovați în prima ligă maghiară.
Locul doi obținut în sezonul 1942/1943 a fost prefața unei mari performanțe: în următorul sezon a câștigat titlul de campioană a Ungariei, fiind prima echipă din afara Budapestei care reușea această glorie. Mai mult, titlul a fost cucerit într-o manieră clară, CAO (pe atunci numită NAC) câștigând cu o diferență de 13 puncte față de locul doi, ocupat de Ferencvaros.
Înapoi în România. Definitiv!
După cel de-Al Doilea Război Mondial, CAO revine în competițiile românești, însă mai are în lot doar 3 jucători din generația care a cucerit titlul în Ungaria. Chiar și așa, reușește performanța care o trimite în istoria fotbalului: în 1948/1949 cucerește titlul în Divizia A, terminând peste CFR București (Rapid) și Jiul Petroșani.
În următoarele sezoane, clubul nu a reușit să repete performanța fiind depășită de echipe ca Flamura Roșie Arad și CCA București (Steaua). Ultimul mare trofeu cucerit a fost Cupa României, în 1956. În această perioadă, CAO și-a schimbat de mai multe ori numele, fiind fie ICO Oradea, Progresul sau chiar Crișana. În cele din urmă, echipa s-a dizolvat în 1963.
Din nou pe baricade
Clubul a fost reînființat în 2017 de câțiva iubitori ai fotbalului din județul Bihor adunați în Asociația Clubul Sportiv CAO 1910 și a reînceput activitatea în Liga V din Oradea. A promovat, iar în prezent evoluează în liga IV, obiectivul fiind ca până în 2024 echipa să ajungă cel puțin în Liga 2, când autoritățile locale au anunțat finalizarea noului stadion.
378de meciuri în Liga 1 din România are CA Oradea: 145 de victorii, 80 de remize și 153 înfrângeri
Jucători legendari:
- Iuliu Baratky
- Iuliu Bodola
- Iosif Petschovschi
- Elemér Berkessy (avea să joace la Barcelona)
- Francisc Rónay (primul marcator al echipei naționale de fotbal a României)
- Nicolae Kovács (a jucat la Inter și Brescia)
- Gyula Lóránt
- Gheorghe Váczi
- Nicolae Simatoc
Poveștile altor cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C., Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético Tetuán, Eintracht Braunschweig,FC Sete 34, Blackburn Rovers, Foggia, Hulme Athenaeum, Preston North End, FC Red Star, Pro Vercelli, Torpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino, Le Havre, Royale Union Saint-Gilloise
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!