Articol de Raed Krishan (foto), Costin Ștucan - Publicat luni, 04 iunie 2018 06:42
Gazeta a depus o cerere oficială și a primit aprobare să vadă, alături de director, spitalul Cima din San Jose, frecventat de mulți străini, în special americani și canadieni.
- Aici, într-un spațiu modern, curat și care cheltuiește milioane de euro pe an pentru îmbunătățiri, vine la consult Elena Udrea.
- Și aici va naște dacă la verdictul anunțat pentru mâine, completul de 5 judecători al Înaltei Curți păstrează condamnarea decisă de completul de 3 judecători.
- O naștere costă 5.000 de dolari, iar conducerea clinicii arborează în curte steagul țării din care provine proaspăta mămică.
În vestul capitalei San Jose, pe autostrada Prospero Fernandez, se află spitalul privat Cima, "cel mai bun spital din regiune" așa cum stă scris pe covorul maro de la intrare.
E acreditat de Joint Commission International - acreditare considerată a fi cel mai înalt standard în domeniul sănătății - și, potrivit directorului medical Alejandro Ayon, cheltuie anual între 4 și 6 milioane de dolari pentru renovări, întreținere și achiziționare de aparatură nouă.
La Cima s-a fotografiat Elena Udrea pe 26 martie și tot aici a mărturisit în interviul dat pentru GSP că vine periodic pentru controale ginecologice.
Steagul țării pacienților afișat în curte
În acest spital va naște dacă justiția din România o va condamna definitiv în dosarul Gala Bute. Mâine, 5 iunie, este așteptat verdictul definitiv.
Până la Cima Escazu sunt 11 minute de condus din cartierul Nunciatura în care locuiește românca. Dacă va folosi maternitatea spitalului din San Jose, pe toată durata internării în curtea interioară va fi arborat steagul României.
Este o tradiție a spitalului.
"E modul nostru de a-i saluta pe pacienții străini. Cam 30 la sută dintre pacienții care se tratează anual la noi sunt străini. Cei mai mulți sunt americani și canadieni, dar vin pacienți și din Europa sau Africa", spune directorul.
În momentul vizitei, în curtea spitalului cu 62 de paturi erau afișate steagurile Germaniei, Nicaragua, Columbiei și Statelor Unite.
Domeniul cel mai bine reprezentat în spital este tocmai "obstetrica și ginecologia", cu 36 de doctori. Un consult ginecologic de rutină costă 65.000 de coloni, adică 120 de dolari.
5.000 de dolari nașterea
La Cima nu lucrează niciun doctor român.
Potrivit directorului Ayon, o pacientă care naște la Cima plătește în jur de 5.000 de dolari. Taxa spitalului este de 1.500 de dolari, iar restul merge către doctorul independent care este contractat de spital.
Un "suite", un apartament din maternitatea aflată la etajul 2, are un salon spațios pentru o pacientă și nou-născutul ei, dar și un living luminos cu trei fotolii și o canapea pentru vizitatori, în care poți intra pe o ușă separată.
În salon, există o tablă albă de 4 metri pătrați marcată cu simboluri prietenoase pe care asistentele notează cu un marker negru toate detaliile tratamentului, pentru ca doctorii să le poată vizualiza imediat în momentul vizitei medicale.
"Cima este o instituție privată, dar spitalele de stat din Costa Rica nu sunt departe ca nivel al condițiilor de spitalul nostru. Sistemul medical public este foarte bine pus la punct. Eu plătesc 1.200 de dolari pe lună contribuția la sănătate și nu am nevoie de ea. Dar din acești bani se pot plăti serviciile pentru alți pacienți care nu-și permit", spune doctorul Ayon în discuția purtată cu reporterii GSP.
Directorul e originar din Nicaragua, unde a și condus un spital, și compară imediat condițiile de acolo cu cele povestite de reporterii Gazetei despre sistemul medical din România.
Doctorii au 4.000 de dolari pe lună
Costa Rica pare într-o altă ligă medicală, indiferent de sistem, privat sau public.
În spitalele de stat nu există, aparent, tarifele neoficiale întâlnite la personalul medical din România. O explicație poate fi venitul de bază lunar net de peste 4.000 de dolari americani încasat în medie de un doctor din Costa Rica.
Ayon susține că "am întâlnit practica unor cadouri în bani pentru doctori în Nicaragua, dar nu aici. Până acum câțiva ani, în Costa Rica exista o altă problemă. Doctorii din spitalele de stat își atrăgeau clienții în clinicile private cu care colaborau. Practica se cheamă "biombo" (n.red. - paravanul), dar nu se mai folosește".
20săptămâni este, susține Udrea, termenul sarcinii sale. Fertilizarea a fost făcută la începutul anului, în Grecia
Într-o țară în care azilul politic cerut de Elena Udrea a fost știre de prima pagină și subiect de jurnal TV, directorul spitalului Cima nu știa de prezența printre clienți a unei femei-politician condamnate în România.
"Nu știam că aveam o asemenea pacientă", a declarat doctorul Ayon, mirat.
Auzise însă despre dezastrul din clubul bucureștean Colectiv.
Spioni pentru verificarea igienei angajaților
Directorul Ayon a fost șocat de numărul mare de decese înregistrat după spitalizarea victimelor. Discuția a ajuns astfel, inevitabil, la infecțiile intraspitalicești.
Vizitatorii de la Cima sunt întâmpinați încă de la recepție cu sticle de spumă antiseptică pentru a-și dezinfecta mâinile. Recipientele albe sunt prezente peste tot în spital, în fața ușilor sau pe mese, și au aplicate etichete pe care sunt trecute manual datele de deschidere.
"Fiecare produs poate rămâne deschis o perioadă limitată de timp. Spălatul mâinilor", spune directorul Ayon, "este prima linie de apărare împotriva infecțiilor intraspitalicești. Noi avem un procent de infecții care variază între 0,3 și 1,1 la sută. Suntem foarte mândri de asta. În spitalele publice, rata poate ajunge la 8 la sută.
Spălatul pe mâini este esențial, de aceea avem observatori secreți care urmăresc dacă angajații respectă această regulă elementară de igienă. Acești observatori sunt aleși dintre asistentele noastre medicale. Nu luăm măsuri împotriva celor care nu respectă regula, doar discutăm cu ei".
CUM SE DEZINFECTEAZĂ SPITALUL
Informatorii igienici sunt dublați de un departament de prevenire a infecțiilor în care lucrează două femei. Sarcina lor este de a asigura legătura între laboratorul spitalului, angajați și conducere pentru a depista la timp cazurile de infecții dobândite în spital.
Regulile de bază sunt explicate de Priscilla Rojas, șefa departamentului:
- "Ne asigurăm că angajații respectă regulile stricte de igienă. Avem postere colorate plasate pe toate holurile spitalului"
- "Monitorizăm atent cazurile de pacienți care prezintă infecții. Analizele de laborator ne spun dacă le-au luat de aici sau au venit cu ele din exterior"
- "Pacienții care prezintă infecții sunt imediat izolați"
- "Saloanele sunt dezinfectate cu un aparat special care împrăștie în cameră vapori de peroxid de hidrogen. Acești vapori intră până și în porii mobilei. După vaporizare, echipele de curățenie fac manual curățenie cu aceeași substanță, repetând procedura de trei ori. Asta se întâmplă după eliberarea fiecărui salon"
"Ăsta e mesajul meu pentru cei din sistemul medical românesc. Nu e fizică nucleară. Prevenția în cazul infecțiilor intraspitalicești începe cu acest lucru de bază, spălatul mâinilor! Angajați, pacienți și vizitatori"
Alejandro Ayon, director medical Cima Hospital
Citește și:
Partea I a interviului cu Elena Udrea în Costa Rica // Partea a II-a
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”